Teheran foto's & tips

'319776' door herman m '319776' door herman m

IranTeheran

IranTeheran

Azadi-toren

herman m

Passend bij de Dag van de Architectuur 2011 plaats ik deze foto van een Iraans symbool, ontworpen door architect Hossein Amanat, die hierin elementen van zowel Sassanidische als islamitische architectuur heeft verwerkt. Het is onderdeel van het Azadi cultureel complex, staande in het midden van het Azadi-plein in Teheran. Er zijn diverse fonteinen rond de toren en er is een museum op kelderniveau. Het iconische Monument des Martyrs in Algiers (gebouwd, 1982) is beïnvloed door dit monument. Het monument bestaat uit wit marmer uit de regio Esfahan; er zijn achtduizend blokken steen gebruikt. De feitelijke bouw van de toren is uitgevoerd en begeleid door de meester- steenhouwer van Iran, Ghaffar Davarpanah Varnosfaderani. De inhuldiging vond plaats op 16 oktober 1971, dit ter herdenking van het 2500-jarig bestaan van het Perzische Rijk. Deze Poort van Iran werd aanvankelijk uitgeroepen tot de Shahyad Toren, wat verwijst naar de toen heersende shah. Na de islamitische revolutie in 1979 werd de naam veranderd in Azadi-toren. Azadi betekent vrijheid. Daarmee is het uitgegroeid tot een symbool van herleving van Iran. De toren is 50 meter hoog.

'170433' door coco '170433' door coco

IranTeheran

IranTeheran

Stiekem roken

coco

Voor vrouwen in Iran is het taboe als zij in het openbaar roken.

'492249' door corriedewinter '492249' door corriedewinter

IranTeheran

IranTeheran

Rozentuinpaleis

corriedewinter

Op 7 juli 2013 werd in Iran het heugelijke feit gevierd dat het Golestan Paleis in Teheran, de hoofdstad van Iran, op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst. De president van Iran en andere hoogwaardigheidsbekleders waren bij de feestelijke viering aanwezig. Uit het Unesco rapport: ‘Het weelderige Golestan paleis is een meesterwerk uit het Qajaren tijdperk. Het toont de succesvolle integratie van vroegere Perzische kunstnijverheid en architectuur met Westerse invloeden. Golestan is gebouwd rond een tuin met zwembaden en plantgebieden en vormt een van de oudste groepen gebouwen in Teheran. Het ommuurde paleis werd de regeringszetel van de familie Qajar, die in 1779 aan de macht kwam en Teheran tot de hoofdstad maakte. De meest karakteristieke kenmerken en ornamenten dateren uit de 19e eeuw. Het paleis werd een centrum van Qajari kunst en architectuur en is tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie voor Iraanse kunstenaars en architecten.’ Vandaag de dag fungeert het Golestan Paleis met haar vele bijgebouwen voornamelijk als museum. In het paleis, waar je niet mag fotograferen, zie je hoe de verschillende families leefden, je ziet o.a. een replica van de beroemde pauwentroon en de vele geschenken die de sjah in de loop der jaren tijdens staatsontvangsten kreeg aangeboden. Je ziet kromzwaarden, schilderijen, een theeservies en wat niet al. In 1963 hebben Koningin Juliana, Prins Bernhard en Prinses Beatrix hier gelogeerd. De kamers en salons hadden toen al centrale verwarming, vrij uitzonderlijk voor die tijd. Om de gasten zich te laten thuis voelen werden westerse schilderijen opgehangen, zoals bos- en zeegezichten. Ik heb niet kunnen achterhalen wat het koninklijk paar heeft meegebracht. Misschien een Delftsblauwe tulpenvaas? De buitenkant van de gebouwen vind ik het mooiste. Overal spiegels en zoals hier mozaïek met grotere beschilderde tableaus binnenin. Je blijft kijken!

'313322' door herman m '313322' door herman m

IranTeheran

IranTeheran

Make-up

herman m

Deze mooie dame heb ik gefotografeerd bij het Golestanpaleis in het centrum van de Iraanse hoofdstad Teheran. Volgens onderzoek van TMBA, een onafhankelijk economisch onderzoekscentrum, zijn Iraanse vrouwen op één na de grootste make-up gebruikers in het Midden-Oosten. Alleen dames uit Saoedi-Arabië kopen volgens dit onderzoek meer make-up. Vrouwen uit Iran besteden gemiddeld tien procent van hun inkomen aan deze cosmetica. De uitkomsten van deze studie zijn opmerkelijk, aangezien de Islamitische wetgeving in Iran strenge regels kent over het uiterlijk van vrouwen. Een klein beetje make-up wordt door de vingers gezien, maar de Iraanse regering is niet gelukkig met zwaar opgemaakte vrouwen. Overigens heb ikzelf de indruk, dat er een tendens is dat op dit vlak de regels soepeler worden gehanteerd. Wel bestaat er nog een redelijk scherp toezicht op het voorschrift dat vrouwen zich niet zonder hoofddoek in het openbaar mogen vertonen. Aan de andere kant zie je dat de hoofddoekjes van met name jongere vrouwen steeds verder naar achteren verschuiven waardoor meer van hun mooie haardracht te zien is. Dit gebeurt overigens niet in heilige steden als Mashad en Qom, waar op dit vlak een beduidend strenger regiem heerst.

'504116' door corriedewinter '504116' door corriedewinter

IranTeheran

IranTeheran

Lekkere snack voor...

corriedewinter

Als je in Iran reist, moet je rekening houden met lange reistijden en weinig mogelijkheden om onderweg iets te kopen. Verder is het warm, dus je snacks moeten wel een beetje houdbaar blijven. Gedroogd fruit en noten zijn nog gezond ook, dus ik heb hier op de bazar in Teheran een aardig voorraadje ingeslagen. Van links naar rechts: walnoten, gedroogde vijgen (mini's heel zoet) en pistachenoten, de lekkerste die ik ooit gegeten heb. De jongen achter de kraam werkt sneller dan zijn schaduw!

'447515' door herman m '447515' door herman m

IranTeheran

IranTeheran

Hijab

herman m

In Iran zijn vrouwen verplicht in het openbaar een hoofddoek te dragen. Zo ook deze vrouw bij het Golestanpaleis in de stad Teheran. Het dragen van een hoofddoek ofwel hijab gebeurt omdat dit een islamitisch voorschrift is. Hoewel in de Koran niet letterlijk staat dat het haar bedekt moet worden, wordt dit door Koranexegeten wel op deze wijze uitgelegd. Zij baseren zich daarbij op overleveringen die teruggaan tot de tijd van Mohammed. Over gelovige vrouwen in het algemeen zegt de Koran dat zij "hun schoonheid niet mogen tonen, behalve hetgeen daarvan zichtbaar moet zijn".

'499190' door corriedewinter '499190' door corriedewinter

IranTeheran

IranTeheran

Wereldstad Teheran

corriedewinter

In Teheran, met inclusief voorsteden zo'n 14 tot 15 miljoen inwoners, is het ontzettend moeilijk om over te steken. Verkeerslichten worden genegeerd en op officiële voetgangersoversteekplaatsen moet blijven uitkijken vanwege de vele brommers. Gelukkig zijn er grote voetgangersbruggen gemaakt om de brede boulevards over te steken. Vanaf zo'n brug over de Khayyamstraat, in de buurt van het Golestanpaleis, kijk je naar het Alborzgebergte, waar ook een skigebied is. Teheran zelf ligt op 100 meter hoogte. Het kan er flink vriezen (-15) en 's zomers is het heet (soms 40+) Verder zie je een grote muurschildering die herinnert aan de grote oorlog met Irak van 1980-1988. Als je je wat verder wilt verplaatsen in Teheran, kan je de metro of bus nemen, snel en goed, of een taxi. De groene taxi's zijn speciaal voor vrouwen bedoeld. Het is niet verplicht om gescheiden te reizen: vrouwen voelen zich veiliger in de groene dan in de gele algemene taxi's. de metro heeft mannen- en vrouwenwagons, in de bus zitten de mannen voorin en de vrouwen achterin.

'502399' door corriedewinter '502399' door corriedewinter

IranTeheran

IranTeheran

Golestan mozaïek: een

corriedewinter

Het Golestanpaleis uit de 16e eeuw ligt vlakbij de grote bazaar van Teheran. Na een bezoek raad ik je zeker deze bazaar aan. Je koopt er heerlijke broodjes, die je met een kopje thee van een paar cent in een parkje naast het paleis kunt opeten. Ik wil jullie graag een detail van de grote mozaïekmuren van het paleis laten zien. Er zijn 17 gebouwen: het ontvangstpaleis,het spiegelpaleis en het zonnepaleis zijn de meest bekende. Je kunt daar ook binnen rondkijken; fotograferen is meestal niet mogelijk. Je fotografisch hart gaat sneller kloppen als je de gedetailleerde mozaïeken ziet. Dit is maar een klein gedeelte en er is al zoveel te zien. Dit stelt het paradijs voor. Rozen, tulpen en huizen in een schitterend landschap. Ieder huis is anders! Zo'n tableau past ook goed in een modern interieur. Strakke lijst erom en je hebt een fantastische herinnering aan Iran. Meer info: zie mijn andere foto's.

'499106' door pensionado '499106' door pensionado

IranTeheran

IranTeheran

Teheran en de Damavan

pensionado

In januari 1974 stond ik op het dak van het Plasco Building in de Iraanse hoofdstad en maakte deze foto van de enorm uitgestrekte stad die toen al miljoenen inwoners had. Aan de horizon is het Elboers gebergte te zien met de meer dan 5.600 meter hoge top van de berg Damavand die op ongeveer 70 km van Teheran ligt.

'316717' door herman m '316717' door herman m

IranTeheran

IranTeheran

Begroeting

herman m

Deze vriendelijke schoolkinderen kwamen we tegen tijdens een bezoek aan het complex van het Golestanpaleis in Teheran. Op een gegeven moment begon dit groepje spontaan te zingen. Dergelijke uitingen passen binnen het beeld van Iran als gastvrij land. Zie ook mijn blog “Iran en haar legendarische gastvrijheid”. Van deze blog maakt de verwijzing naar een kort filmfragment van het groepje zingende kinderen onderdeel uit.

'434180' door Fransvdg '434180' door Fransvdg

IranTeheran

IranTeheran

Vooroordeel

Fransvdg

Ook als ervaren reiziger kun je vooroordelen hebben, bijvoorbeeld over de rol van de Iraanse vrouw. Ik ging er heen met de gedachte dat zij door strenge kledingvoorschriften buitenshuis een teruggetrokken bestaan zouden leiden. Niets is minder waar, zeker in Teheran niet. Kijk maar eens naar deze jonge vrouwen met waterpijp en laptop, in een openbare gelegenheid, die het leuk vonden om voor mij te poseren. Als je je aan de kledingvoorschriften houdt zijn er dus beslist wel mogelijkheden om je te ontplooien.

'424240' door pensionado '424240' door pensionado

IranTeheran

IranTeheran

Zurkhaneh

pensionado

In de jaren 1974 t/m 1978 werkte ik op reisbasis in Teheran. Een van de meest fascinerende belevenissen was het bijwonen van een zurkhaneh, een typisch Iraans fenomeen. Het is een symbolische gymnastiek die door tromslag begeleid wordt. De voorganger draagt een brede gouden riem. (scan van een dia)

'492346' door corriedewinter '492346' door corriedewinter

IranTeheran

IranTeheran

Het borrelt in Tehera

corriedewinter

Na het bezoek aan het Golestanpaleis nemen we een pauze. We lopen naar de lange Panzdah-e-Khordath straat, waar ik op een bankje naast een chai verkoper ga zitten. Aan de overkant is een bakker; ik koop daar lekkere zoete broodjes. Natuurlijk mag ik proeven en ik krijg een paar broodjes gratis. De mensen zijn bijzonder vriendelijk; ze vinden het leuk om met me te praten en vragen van alles over Nederland.Ze vragen ook wat ik van mijn verplichte hoofddoek vind. Ik ben eerlijk; het valt best mee om buiten een hoofddoek op te hebben. Binnen vind ik het wat anders, ik ben dan geneigd om hem af te doen. De dames in Teheran verkeren in verschillende stadia van bedekking, variërend van hoofddoek zover mogelijk achterop het hoofd, zoals de dame achteraan, tot helemaal gehuld in chador. Voor de mannen zijn de regels nog minder streng geworden: korte mouwen waren vroeger ondenkbaar, nu mag het gewoon op straat.

'170522' door coco '170522' door coco

IranTeheran

IranTeheran

Extremisch islamitisc

coco

Extreem islamitische vrouwen komen op straat demonstreren tegen USA.

'525008' door Fransvdg '525008' door Fransvdg

IranTeheran

IranTeheran

Poseren bij een deur

Fransvdg

Het Golestan paleis werd gebouwd in de tijd van de Qajaren dynastie, die van 1796 tot 1925 over Perzië heerste. Het paleis is nu een museum en erg de moeite waard om te bezoeken. Bij diverse foto's uit Iran heb ik al beschreven dat de lokale bevolking het een eer vindt om door toeristen gefotografeerd te worden. Dat blijkt ook weer uit deze foto. Moeder kijkt blij en trots. Haar dochtertje staat er als een volleerd model naast .

'502281' door corriedewinter '502281' door corriedewinter

IranTeheran

IranTeheran

Het Golestanpaleis...

corriedewinter

Op 7 juli 2013 werd in Iran het heugelijke feit gevierd dat het Golestan Paleis in Teheran op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst. De president van Iran en andere hoogwaardigheidsbekleders waren bij de feestelijke viering aanwezig. Uit het Unesco rapport: ‘Het weelderige Golestan paleis is een meesterwerk uit het Qajaren tijdperk. Het toont de succesvolle integratie van vroegere Perzische kunstnijverheid en architectuur met Westerse invloeden. Golestan is gebouwd rond een tuin met zwembaden en plantgebieden en vormt een van de oudste groepen gebouwen in Teheran. Het ommuurde paleis werd de regeringszetel van de familie Qajar, die in 1779 aan de macht kwam en Teheran tot de hoofdstad maakte. De meest karakteristieke kenmerken en ornamenten dateren uit de 19e eeuw. Het paleis werd een centrum van Qajari kunst en architectuur en is tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie voor Iraanse kunstenaars en architecten.’ Ik vind vooral de mozaïeken prachtig. Er wordt ook hard aan gewerkt om deze te restaureren en/of in goede staat te houden. Deze dame werkt heel nauwkeurig aan het spiegelmozaïek boven een van de ingangen van het paleis. Ze frist ook de fresco's op. Natuurlijk draagt ze de verplichte hoofddoek met een mondkapje in dezelfde kleur. Tip: blijf niet te lang binnen kijken, loop vooral langs de vele tegeltableaus en laat de voorstellingen op je inwerken. Prachtig!

'502429' door corriedewinter '502429' door corriedewinter

IranTeheran

IranTeheran

Bedekt met mozaïek:..

corriedewinter

Dit is een deel van de grote mozaïekmuren van het Golestanpaleis, waar ik jullie eerder een detail liet zien. Dit zie je in het linker paneel. Loop als je binnenkomt helemaal naar rechts, langs de windtorens; dan kom je bij een lange muur die een van de 17 gebouwen begrenst. Ieder paneel is weer anders, overal zie je paradijselijke voorstellingen zoals pauwen, bloemen en klaterende fonteinen. Fonteinen zijn er trouwens ook in de Perzische tuin. Het paradijs kan niet zonder. Heel soms spuiten de fonteinen niet vanwege waterbesparing.

'316583' door herman m '316583' door herman m

IranTeheran

IranTeheran

Bijzonder kapsel

herman m

Bij het Golestanpaleis in de Iraanse hoofdstad Teheran stond deze jongeman met een voor Iraanse begrippen heel bijzonder kapsel in een verkoopkraampje. Hij vond het leuk om op de foto te gaan en drong absoluut niet aan op een tegenprestatie in de vorm van een aankoop. Dat laatste is overigens ook het algemene beeld in Iran.

'425370' door pensionado '425370' door pensionado

IranTeheran

IranTeheran

Sjah Moskee

pensionado

Teheran is een jonge stad die pas sinds 1795 hoofdstad van Iran is. Aan de rand van de overdekte bazaar staat het oudste gebouw van de stad. Het is de Sjah Moskee die sinds de islamitische revolutie Imam Khomeini Moskee heet. Het grote binnenplein vormt een doorgang naar de bazaar. Sjouwers dragen de handelswaar af en aan.

'314611' door herman m '314611' door herman m

IranTeheran

IranTeheran

Snacken

herman m

Deze Iraanse vrouwen, gekleed in een traditionele chador, zaten heerlijk te snacken in een deuropening van een gebouw, dat deel uitmaakt van het Golestanpaleis in Teheran. Let ook op de fraai gedecoreerde marmeren omlijsting naast de deuropening. De linker vrouw houdt een deel van de chador met haar mond vast. Daarmee maakt ze één van haar handen vrij. Je ziet dat veel bij chadordragende vrouwen. Het Golestan Paleis behoort tot de oudste historische monumenten in Teheran. Het paleis wordt ook wel het Rozentuinpaleis genoemd. Het paleis was ooit de officiële residentie van de koninklijke Qajar-dynastie. Tijdens het tijdperk van de Pahlavi-shahs (1925-1979) werd het Golestan Paleis gebruikt voor met name koninklijke plechtigheden. De belangrijkste gebeurtenissen in die periode waren de kroning van Reza Shah en de kroning van Mohammad Reza Pahlavi. De laatstgenoemde is in 1979 afgezet als gevolg van de islamitische revolutie.

'168624' door coco '168624' door coco

IranTeheran

IranTeheran

Age

coco

'502340' door corriedewinter '502340' door corriedewinter

IranTeheran

IranTeheran

Natuurlijke koeling i

corriedewinter

Wat je ook niet moet overslaan in het Golestanpaleis zijn de badgirs of windtorens. Je ziet er heel veel in Yazd. maar zo'n mooi betegelde heb ik alleen hier gezien. De windtorens vangen het minste zuchtje wind op, circuleren het naar beneden waar de lucht over een ondergronds waterreservoir geleid wordt om extra af te koelen. Ook wordt in het reservoir hemelwater, zand en stof dat de windtoren binnendringt, opgevangen. Een ingenieuze vorm van airconditioning!

'427321' door pensionado '427321' door pensionado

IranTeheran

IranTeheran

Picknick in de sneeuw

pensionado

Zoals ik al in eerdere foto's liet zien, liggen er in de winter dikke pakken sneeuw in het Elboersgebergte ten noorden van Teheran. De welgestelden kunnen gaan skieën op de piste van een van de twee luxueuze skiresorts. Maar het is veel interessanter om door de bergen te rijden, kleine dorpjes te bekijken, kuddes steenbokken met enorme gekromde horens door de bergen te zien trekken en de lokale bevolking gade te slaan. Deze Iraanse familie heeft elkaar veel te vertellen tijdens een heerlijke, warme picknick in de auto. (gescande dia uit jan 1974)

'159976' door leonvanmaenen '159976' door leonvanmaenen

IranTeheran

IranTeheran

Het graf van Ayatolla

leonvanmaenen

Weinig mensen bezoeken Iran, nog minder mensen Teheran. Slechts enkele bezoeken het graf van Ayatollah Khomeini en dit beeld is helaas slechts voor mannen te zien. Er is n.l. een aparte vrouwen- en manneningang zoals bij meer publieke gebouwen. Ik was daar de enige niet-Iraniër en stond daar helemaal alleen voor. Zie bij mijn tips Iran: mausoleum van Ayatollah Khomeini.