Iran foto's & tips

'486089' door Bowral '486089' door Bowral

IranKerman

IranKerman

De heetste plek op...

Bowral

De heetste plek op aarde is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. De hoogst gemeten temperatuur was in 2005: 70,7 graden Celcius! De woestijn kent een bijzonder natuurfenomeen, de zogenaamde kaluts. Dit zijn een soort zandkastelen die tot zo'n 60 meter hoog kunnen worden. Ze zijn door de eeuwen heen ontstaan als gevolg van erosie. De kaluts liggen ruim 170 kilometer ten oosten van de stad Kerman. Vanwege de verzengende hitte kun je er alleen in de winter en het voor- en najaar naartoe. Je vertrekt in de regel pas na 15.00 uur uit Kerman en de volgende dag vertrek je weer zo vroeg mogelijk. Hotels zijn er niet. Overnachten doe je bij mensen thuis in een oasedorpje 30 kilometer verderop.

'490923' door Bowral '490923' door Bowral

IranYazd

IranYazd

Overnachten in een...

Bowral

Een van de meest bijzondere en unieke overnachtingsplekken in Iran is zonder twijfel de Zein-o-Din karavanserai, 60 km ten zuiden van de stad Yazd. De Karavanserai, die dateert uit circa 1600, ligt op de oude Zijderoute. Shah Abbas I liet gedurende zijn heerschappij over het Perzische rijk 999 van dit soort pleisterplaatsen aanleggen. Ze waren bedoeld om reizigers en hun lastdieren van onderdak te voorzien. Uiteindelijk hebben maar een paar Karavanserais de tand des tijds 'overleefd'. Zein-o-Din is begin deze eeuw in oude stijl gerestaureerd, maar wel met de gemakken van vandaag. Je slaapt op matrassen op de met tapijten bedekte vloer. De kamers, die in een cirkel rond de binnenplaats zijn gelegen, hebben geen deur, maar worden afgesloten met dikke gordijnen. De douches en toiletten zijn gemeenschappelijk (wel zeer proper). Er is een restaurant waar uitstekende maaltijden worden geserveerd. De karavanserai ligt midden in een stuk woestijn omringd door een prachtig gebergte. Als je aan komt rijden, is de eerste gedachte een sterk verstevigd fort, inclusief ronde 'wachttorens' op de hoeken. Ga 's avonds het dak op voor een onvergetelijke sterrenhemel. Er staan zelfs telescoopkijkers om ons universum te bestuderen. De kosten voor een 2-persoonskamer zijn 118 dollar per nacht, inclusief ontbijt.

'169547' door coco '169547' door coco

IranZahedan

IranZahedan

Beginners

coco

bidden deel 2.

'435609' door Bowral '435609' door Bowral

IranKerman

IranKerman

Kaluts

Bowral

De heetste plek op aarde is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. De hoogst gemeten temperatuur was in 2005: 70,7 graden Celcius! De woestijn kent een bijzonder natuurfenomeen, de zogenaamde kaluts. Dit zijn een soort zandkastelen die tot zo'n 60 meter hoog kunnen worden. Ze zijn door de eeuwen heen ontstaan als gevolg van erosie. De kaluts liggen ruim 170 kilometer ten oosten van de stad Kerman. Vanwege de verzengende hitte kun je er alleen in de winter en het voor- en najaar naartoe. Je vertrekt in de regel pas na 15.00 uur uit Kerman en de volgende dag vertrek je weer zo vroeg mogelijk. Hotels zijn er niet. Overnachten doe je bij mensen thuis in een oasedorpje 30 kilometer verderop

'486777' door Bowral '486777' door Bowral

IranKerman

IranKerman

De schoonheid van...M

Bowral

Als je ooit in de Oost-Iraanse stad Kerman terecht komt, maak dan vooral een uitstapje naar de plaats Mahan. Mahan ligt zo'n 35 kilometer ten zuiden van Kerman. Het heeft de bezoeker twee bijzonder interessante bezienswaardigheden te bieden: de Qajar tuinen en het heiligdom Shah Nematollah Vali. Binnen dit complex is onder meer het mausoleum van Shah Nematollah Vali gelegen. De in heel Iran beroemde Shah was een dichter en mysticus die in 1431 overleed. Hij wordt ook wel de Iraanse Nostradamus genoemd vanwege zijn vermeende voorspellende gaven. Het complex dateert uit 1436 en is van uitzonderlijke schoonheid, zowel van binnen als van buiten. Als je eenmaal binnen bent, ga dan ook op zoek naar de 'conciërge'. Hij beheert de sleutels van alle toegangen, waaronder een deur die naar het dak van het mausoleum leidt. Stop de beste man discreet een paar briefjes in zijn handen en je mag het dak op. De uitzichten die je daar hebt zijn fenomenaal. Je kunt van heel dichtbij de azuurblauwe koepel en de rijk versierde minaretten bewonderen! Mahan is voor nog geen euro eenvoudig met een minibusje vanaf Kerman te bereiken.

'433909' door Bowral '433909' door Bowral

IranShiraz

IranShiraz

Glas-in-lood

Bowral

De Masjed-e Nasir al-Molk is een van de fraaiste moskeeën van Shiraz. Veel Iraanse moskeeën hebben een zomer- en een wintergebedshal. Met name de wintergebedshal van deze moskee is van uitzonderlijke schoonheid. Vooral 's ochtends vroeg als de eerste zonnestralen door de prachtige glas-in-loodramen vallen, is deze gebedsruimte op zijn mooist

'319776' door herman m '319776' door herman m

IranTeheran

IranTeheran

Azadi-toren

herman m

Passend bij de Dag van de Architectuur 2011 plaats ik deze foto van een Iraans symbool, ontworpen door architect Hossein Amanat, die hierin elementen van zowel Sassanidische als islamitische architectuur heeft verwerkt. Het is onderdeel van het Azadi cultureel complex, staande in het midden van het Azadi-plein in Teheran. Er zijn diverse fonteinen rond de toren en er is een museum op kelderniveau. Het iconische Monument des Martyrs in Algiers (gebouwd, 1982) is beïnvloed door dit monument. Het monument bestaat uit wit marmer uit de regio Esfahan; er zijn achtduizend blokken steen gebruikt. De feitelijke bouw van de toren is uitgevoerd en begeleid door de meester- steenhouwer van Iran, Ghaffar Davarpanah Varnosfaderani. De inhuldiging vond plaats op 16 oktober 1971, dit ter herdenking van het 2500-jarig bestaan van het Perzische Rijk. Deze Poort van Iran werd aanvankelijk uitgeroepen tot de Shahyad Toren, wat verwijst naar de toen heersende shah. Na de islamitische revolutie in 1979 werd de naam veranderd in Azadi-toren. Azadi betekent vrijheid. Daarmee is het uitgegroeid tot een symbool van herleving van Iran. De toren is 50 meter hoog.

'494942' door reiscoureur '494942' door reiscoureur

IranIsfahan

IranIsfahan

Mooiste plein van Ira

reiscoureur

Meidan Emam plein met uitzicht op de Masjede Emam moskee, in Isfahan - Iran. Het is één van de grootste en mooiste pleinen van de wereld met prachtige bouwwerken. Zoals, aan de oostkant, de Sheikh Lotfollah moskee, aan de westkant het Ali Qapo paleis met de muziekkamer en in het midden de prachtige fontein. Aan de noordzijde vind je de ingang van de Qeisarieh Bazaar. Zeer de moeite waard om hier voldoende tijd voor uit te trekken om alles kunnen bezichtigen.

'494018' door corriedewinter '494018' door corriedewinter

IranKerman

IranKerman

Rayen, een Adobe...ka

corriedewinter

De tien meter hoge muur is het eerste dat opvalt aan de middeleeuwse lemen stad Rayen in de provincie Kerman. Het stadje is een citadel, een ommuurde vesting met een goed bewaard gebleven kasteel. De citadel is gebouwd van Adobe, een bouwmateriaal dat uit zand, water, klei en stro of mest bestaat. Adobe wordt in een mal gestampt en buiten in de zon gedroogd. Het materiaal neemt veel zonnewarmte op, die ’s nachts afgegeven wordt. Een voordeel, want het kan behoorlijk koud zijn. Helaas zijn gebouwen die met adobe worden gebouwd kwetsbaar. Zo werd tijdens een aardbeving in het verder gelegen Bam de citadel zwaar beschadigd. Rayen kasteel werd tot half in de 19e eeuw bewoond. Verschillende torens kun je beklimmen, je hebt dan een schitterend uitzicht over de citadel.

'512211' door corriedewinter '512211' door corriedewinter

IranShiraz

IranShiraz

Met kinderen naar...I

corriedewinter

Tijdens onze reis in Iran logeerden we in Shiraz in een voormalig koopmanshuis, waar we wat meer Europese toeristen tegenkwamen, zoals deze vader met zijn vrouw en zoontje. Shiraz is een mooie uitvalsbasis voor bezoek aan Persepolis en de koningsgraven, die je natuurlijk niet mag missen. Hier zag ik de familie weer, het mannetje heeft de grootste lol. Het ligt niet voor de hand om met kinderen te reizen in Iran, maar het is heel goed te doen. Ga in het voor -of najaar, de temperaturen zijn dan aangenaam. Vlieg naar de grotere steden, zoals Shiraz en Isfahan. Een roadtrip is te vermoeiend en bovendien zijn babyzitjes niet te krijgen. Mocht je toch met een auto willen reizen, neem dan zelf een babyzitje mee. Het openbaar vervoer is trouwens uitstekend. De hotels zijn goed, de hygiëne prima. Winkels met babykleding, luiers en babybenodigdheden zijn er volop. Hoewel de oudheden kleine kinderen misschien niet zo zullen aanspreken, zullen ze toch volop genieten van een reis in Iran. De bevolking is namelijk ontzettend vriendelijk, je wordt uitgenodigd om mee te eten en de kids kunnen heerlijk spelen met leeftijdgenootjes. De steden Shiraz en Isfahan hebben prachtige parken met speelgelegenheid en in Isfahan kan je oudere kinderen meenemen naar de Zayandeh rivier, waar ze kunnen waterfietsen en ’s avonds lichtjes kijken. Let op: meisjes vanaf 9 jaar moeten een hoofddoek dragen, maar als ze klein van stuk zijn wordt er niet zo nauw gekeken.

'500091' door corriedewinter '500091' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

De suikermaker

corriedewinter

Achteraan het grote plein in Yazd, bij de Amir Chakhmaq facade, loop je een donker straatje in waar je levensmiddelen kunt kopen. We mogen binnen kijken bij de suikermaker. Hij smelt de suiker in de grote ketel achter het tegelmuurtje en giet het mengsel daarna in grote pannen om te stollen. De Kaas-e Nabaat of broksuiker is dan klaar om te gebruiken. Je kunt er kleinere brokjes van maken voor de thee. Je lost de brokjes niet op in de thee, maar neemt een klontje in je mond waardoor je de thee opzuigt. De suikerbakker maakt ook suikerkegels, Kalleh Ghand. Bij een huwelijk worden twee kegels boven de hoofden van het bruidspaar tegen elkaar gewreven als symbool voor een gelukkige toekomst. De bakker moet hard werken voor zo’n toekomst. Buiten het gebaande pad, zeker, je loopt er zo voorbij.

'458741' door jomo01 '458741' door jomo01

IranShiraz

IranShiraz

Shiraz

jomo01

Bij ons bezoek aan de Vakil Mosque heb ik deze jonge vrouw ontmoet.Ze had veel interesse in onze tour door Iran.Ze vroeg ook wat we vonden van hun land en van waar we kwamen.We hebben ook ons e-mail adres uitgewisseld zodat ik de foto's kon doorsturen.

'498856' door corriedewinter '498856' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

Windtorens en een...m

corriedewinter

We logeren in de oude lemen stad Yazd, in een voormalig herenhuis, met een grote binnenplaats met vijver en tuin, omringd door zitplaatsen. De kamers liggen op verschillende verdiepingen en zijn heerlijk koel. Vanaf het dak van dit Kohan hotel heb je het mooiste uitzicht over de stad. Wat opvalt zijn de typische badgirs of windtorens die elk zuchtje wind naar beneden circuleren en de plaats verkoelen. Ik zie er hier al 10. De windvanger wordt vaak gecombineerd met een deels ondergrondse waterstroom (qanat) om de ventilatielucht extra af te koelen en om hemelwater, zand en stof dat de windtoren binnendringt, op te vangen. In het watermuseum van Yazd zie je hoe zo’n qanat werkt. De schitterende koepel met de blauwe tegels is het 700 jaar oude mausoleum van de plaatselijke islamitische heerser Sayyed Roknaddin Mohammed Qazi. 's Avonds is de koepel prachtig verlicht.

'493187' door corriedewinter '493187' door corriedewinter

IranGhom

IranGhom

Het zilveren heiligdo

corriedewinter

Hier blinkt je dan eindelijk het heiligdom van Fatima Masumeh, de zus van de achtste imam Reza tegemoet. Fatima was een van de afstammelingen van Mohammed die met kop en schouders boven de anderen uitstak door haar intelligentie en bescheiden aard. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden pelgrims het complex, dat 24 uur open is. De schrijn staat in deze ruimte achter een gordijn. De vrouwen bezoeken de schrijn bij de zilveren ingang, de mannen gaanvia een goudkleurige boog.mannen en vrouwen zien elkaar dus niet omdat de ruimte ook nog eens gescheiden is door een gordijn. Alle dames dragen een zwarte chador, die alleen het gezicht laat zien. Zelfs kleine meisjes hebben al een hoofddoek op. Jongetjes mogen niet ouder dan 7 jaar zijn. Natuurlijk moeten de schoenen uit, die in een rek buiten geplaatst worden. Sommigen nemen de schoenen mee in een plastic zak. De blauwe plukjes die je ziet, zijn plumeaus. Dames die deze plumeaus dragen waken over de goede zeden; ze houden in de gaten of je chador goed zit en of je wel bevoegd bent om het heiligdom binnen te gaan. Buitenlanders kunnen alleen onder leiding van zo'n dame de schrijn bezoeken. Vrouwen hebben hier een blauwe plumeau, mannen een groene. Ja, ook mannen moeten soms gecorrigeerd worden..

'170433' door coco '170433' door coco

IranTeheran

IranTeheran

Stiekem roken

coco

Voor vrouwen in Iran is het taboe als zij in het openbaar roken.

'516955' door corriedewinter '516955' door corriedewinter

IranIsfahan

IranIsfahan

Romantische plek bij.

corriedewinter

Tegen de avond lopen we weer naar de Si-o-Seh Brug over de Zayandehrivier, waar de zwanenwaterfietsen nu stil liggen. Toch is het nog druk bij de brug met de 33 bogen. Boven op de brug flaneert jong en oud, het ie er heel gezellig op vrijdagavond.Veel jongelui staan wat te praten onder de brug en kijken terloops naar de dames die hier gezellig zitten te kletsen. Jongens en meisjes die niet getrouwd zijn, mogen alleen met een chaperonne erbij met elkaar praten, maar in het donker zijn er iets meer mogelijkheden. Het is ook fijn dat er weer water in de rivier staat; het betekent dat er genoeg water is om de landbouwgronden te bevloeien. Er is vaak een groot tekort, dan wordt de rivier afgedamd, wat nog het geval was in 2013 en 2014.

'519399' door corriedewinter '519399' door corriedewinter

IranIsfahan

IranIsfahan

Iwan op het Meidan...

corriedewinter

Op het Meidan Emam plein staat een van de mooiste moskeeën van Iran. De naam van de moskee is in de loop der jaren veranderd van Moskee van de Sjah (Masjid-i-Sjah) of Koningsmoskee naar Moskee van de imam (Ayatollah Khomeini). Sjah Abbas de Grote liet de moskee in 1611 bouwen ter vervanging van de Vrijdagmoskee van Isfahan. De bouw zou bijna 20 jaar duren, maar toen had hij ook wat moois laten neerzetten. Hier zie je de ingang (iwan) die evenwijdig loopt aan het plein Meidan Emam, met links en rechts een dubbele galerij. Het 'plafond' van de iwan is opgebouwd uit muqarnas. Deze cellen sluiten volgens een wiskundig patroon perfect aan bij de hoekige constructie van de rest van het gebouw. Als je naar boven kijkt, waan je je in de hemel en dat is juist de bedoeling. De tegelmozaïeken in 7 verschillende kleuren zijn schitterend; je komt ogen tekort om de details in je op te nemen. Als je de foto vergroot zie je bloemmotieven, sterren en religieuze teksten. Ik heb niet op mijn rug gelegen om de foto te maken; een uitklapbaar schermpje is dan heel handig. Voor het grotere geheel: http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/iran/isfahan/reisreporter/fotos/511952.html

'518913' door corriedewinter '518913' door corriedewinter

IranShiraz

IranShiraz

3000 jaar geleden in.

corriedewinter

Vanuit Shiraz reizen we naar een van de hoogtepunten van Iran: de oude stad Persepolis. Ik heb hier al eerder foto’s van geplaatst. Bijna nog indrukwekkender is het vlakbij gelegen Naqsh-e Rustam, waar zo’n 3000 jaar geleden in de 65 meter hoge rotswand een aantal koningsgraven zijn uitgehouwen voor de Archaemenidische koningen die vanaf 559 v.Chr. tot de verovering door Alexander de Grote in 330 v.Chr. over het wereldrijk heersten. Van een van de graven is duidelijk dat dit toebehoorde aan koning Darius I (522-486 v Chr) en zijn familie. Bij de andere graven is men niet zeker, omdat bij de vernietiging van Persepolis door het leger van Alexander de Grote in 330 v.Chr. ook deze rotsgraven zijn geplunderd. In de wand onder de graven zie je verschillende bas-reliëfs. Deze stammen uit de tijd van de Sassaniden (224-642 na Chr) die daar hun heldendaden lieten vereeuwigen. De lokale bedoeïenen dachten eeuwen later dat de held Rostam uit de Perzische mythologie afgebeeld was op de bas-reliëfs en noemden de plaats daarom Naqsh-e Rustam. Voorjaar en najaar zijn de beste tijden om de plaats te bezoeken: de temperatuur is aangenaam en het is er niet erg druk. Probeer wel een goede beschrijving mee te nemen; je ontdekt dan steeds iets nieuws.Vanuit Shiraz is de plaats individueel alleen per taxi te bereiken. Je kunt wel via de hotels groepstours boeken; dat kost je ongeveer 15 dollar p.p.

'500853' door corriedewinter '500853' door corriedewinter

IranGhom

IranGhom

Mondkapje in Qom

corriedewinter

Ik sta hier bij de ingang van het sjiitisch bedevaartsoord in Qum om het heiligdom van Fatima te bezoeken. Het heiligdom is hier op de muur geschilderd. Eerder plaatste ik een foto van dezelfde muur met een andere mullah (islamitische geleerde) De mullah die je hier ziet is leraar aan het grootste seminarie van de Sjiieten hier in Qom, met studenten uit 120 landen. Hij draagt een lange zwarte mantel en een witte tulband. Verder draagt hij een mondkapje, misschien om besmetting door of van de vele gelovigen die hem om raad vragen tegen te gaan.

'494726' door Bowral '494726' door Bowral

IranShiraz

IranShiraz

Nieuwsgierige blikken

Bowral

Een bijzonder mooie en interessante trekpleister in het centrum van Shiraz is de Arg (citadel) van Karim Khan. De citadel heeft een oppervlakte van 4.000 m2 en werd gebouwd tijdens de Zand-dynastie in 1766. Het complex bestaat uit vier 12 meter hoge muren. Op de vier hoeken staan 14 meter hoge ronde torens. Hierdoor heeft de citadel de uitstraling van een middeleeuws fort. Binnen de muren van de Arg ligt een prachtige tuin omringd door schitterende gebouwen. In een daarvan vind je de voormalige hammam. Daar trof ik deze drie dames die nieuwsgierig naar binnen keken.

'493122' door corriedewinter '493122' door corriedewinter

IranYazd

IranYazd

Duizend en een nacht.

corriedewinter

Yazd ligt in het centrum van Iran en is in veel opzichten uniek. De stad is het centrum van het Zoroastrisme, een zeer oude religie van vuuraanbidders. Waarschijnlijk is Yazd de oudste aan één stuk bewoonde stad ter wereld. De woestijnstad is vanwege haar unieke ligging nooit verwoest door aardbevingen, oorlogen en invasies. Yazd ligt op de oude zijderoute en ooit heeft Marco Polo hier de nacht doorgebracht in een karavanserai achter het gebouw dat je hier ziet. Dit is het Amir Chaqmaq complex, gelegen aan het centrale plein met dezelfde naam. De bogen van de moskee worden ’s avonds verlicht. Wij genieten tijdens het blauwe uurtje van de symmetrie en het turquoise mozaïek. De duizend en één nacht komt hier letterlijk tot leven. Sla dus Yazd niet over als je naar Iran gaat. De oude stad met de typische lemen huizen is al een monument op zichzelf. Sommige steegjes zijn zo smal, dat je elkaar niet kunt passeren zonder een praatje te maken. De straatjes worden dan ook ‘vriendschapssteeg’ genoemd.

'489407' door pensionado '489407' door pensionado

IranIsfahan

IranIsfahan

Oudste moskee van...I

pensionado

De Masjid-e-Jomeh (Vrijdagmoskee) is de oudste moskee van Isfahan. Het is een van de eerste voorbeelden van een moskee met vier hoge iwans rondom een binnenhof. In deze moskee zijn alle veranderingen in de islamitische architectuur over een periode van meer dan 1.000 jaar zichtbaar. Het was aanvankelijk een imposant, maar eenvoudig bakstenen bouwwerk dat pas in de 18e eeuw met prachtig gekleurde tegels bedekt werd. (scan van een dia uit 1974)

'483207' door jeannette '483207' door jeannette

IranShiraz

IranShiraz

Lichtval in de roze..

jeannette

De Masjed-e Nasir al-Molk, ook wel de roze moskee genoemd, is een van de fraaiste moskeeën van Shiraz. Veel Iraanse moskeeën hebben een zomer- en een winter gebedshal. Met name de winter gebedshal van deze moskee is van uitzonderlijke schoonheid. Vooral 's ochtends vroeg als de eerste zonnestralen door de prachtige glas-in-loodramen vallen, is deze gebedsruimte op zijn mooist.

'492249' door corriedewinter '492249' door corriedewinter

IranTeheran

IranTeheran

Rozentuinpaleis

corriedewinter

Op 7 juli 2013 werd in Iran het heugelijke feit gevierd dat het Golestan Paleis in Teheran, de hoofdstad van Iran, op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst. De president van Iran en andere hoogwaardigheidsbekleders waren bij de feestelijke viering aanwezig. Uit het Unesco rapport: ‘Het weelderige Golestan paleis is een meesterwerk uit het Qajaren tijdperk. Het toont de succesvolle integratie van vroegere Perzische kunstnijverheid en architectuur met Westerse invloeden. Golestan is gebouwd rond een tuin met zwembaden en plantgebieden en vormt een van de oudste groepen gebouwen in Teheran. Het ommuurde paleis werd de regeringszetel van de familie Qajar, die in 1779 aan de macht kwam en Teheran tot de hoofdstad maakte. De meest karakteristieke kenmerken en ornamenten dateren uit de 19e eeuw. Het paleis werd een centrum van Qajari kunst en architectuur en is tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie voor Iraanse kunstenaars en architecten.’ Vandaag de dag fungeert het Golestan Paleis met haar vele bijgebouwen voornamelijk als museum. In het paleis, waar je niet mag fotograferen, zie je hoe de verschillende families leefden, je ziet o.a. een replica van de beroemde pauwentroon en de vele geschenken die de sjah in de loop der jaren tijdens staatsontvangsten kreeg aangeboden. Je ziet kromzwaarden, schilderijen, een theeservies en wat niet al. In 1963 hebben Koningin Juliana, Prins Bernhard en Prinses Beatrix hier gelogeerd. De kamers en salons hadden toen al centrale verwarming, vrij uitzonderlijk voor die tijd. Om de gasten zich te laten thuis voelen werden westerse schilderijen opgehangen, zoals bos- en zeegezichten. Ik heb niet kunnen achterhalen wat het koninklijk paar heeft meegebracht. Misschien een Delftsblauwe tulpenvaas? De buitenkant van de gebouwen vind ik het mooiste. Overal spiegels en zoals hier mozaïek met grotere beschilderde tableaus binnenin. Je blijft kijken!