Iran reisblogs

Yazd en zoroastrisme

herman m was er (tot 02 mei 2011) Gepost op 13 jun 1113 reacties

Het zoroastrisme, ook mazdeïsme genoemd, was ooit de (staats)godsdienst van de Meden en later de Perzen. Deze godsdienst heeft nog steeds aanhangers in de islamitische republiek Iran. De godsdienst, vernoemd naar de stichter, de profeet Zarathoestra, steunt op drie pijlers: goede woorden, goede daden en goede gedachten. De mens is ingeklemd tussen Ahura Mazda, de god van het goede, en Ahriman, de god van het kwaad, en dient in de eeuwige strijd tussen beide goden de kant van het goede te kiezen.
Cyrus de Grote maakt het zoroastrisme tot staatsreligie van het Perzische Rijk na zijn tochten in het gebied van de Meden. Dit bleef, met onderbrekingen, zo tot de verovering van Perzië door de islam in de 7e eeuw. Velen zagen zich, na de vervolging van niet-moslims in de 10e eeuw, genoodzaakt uit te wijken naar India, waar tot op de huidige dag de Parsi's een vorm van dit geloof aanhangen. De zoroastriërs die in Perzië overbleven na de Arabische moslimverovering van dat rijk in de 7e eeuw werden Gabars genoemd.
Een bekend en overtuigd aanhanger van het zoroastrisme uit de 20ste eeuw was Freddie Mercury, de zanger van Queen. Hij was overigens van Parsi-afkomst.
Het heilige boek van het zoroastrisme is de Avesta. In de loop van de eeuwen heeft de religie grote veranderingen ondergaan. Hoewel in oorsprong monotheïstisch, zijn in latere tijden de oude goden van de Perzen weer een grotere rol gaan spelen als engel of Amshaspand.
De energie van de schepper wordt in het zoroastrisme weergegeven door licht en vuur. Vandaar dat tijdens bijeenkomsten licht en vuur een belangrijke plaats innemen. Zoroastrische gebouwen worden om die reden vuurtempels (Ateshkadeh, letterlijk “plaats waar vuur bewaard wordt”) genoemd. De eerste vuurtempels werden waarschijnlijk door de Achaemeniden gebouwd, maar dat zijn vaak nog eenvoudige heiligdommen. De bloeitijd van de tempels was tijdens het rijk van de Sassaniden. Met de opkomst van het Arabische Rijk en de islam verdwenen de meeste vuurtempels maar er zijn nog steeds actieve vuurtempels, zoals die in Yazd. De tegenwoordigers aanhangers respecteren nog steeds het vuur omdat het symbool staat voor Ahura Mazda. Van de tempel heb ik een foto gemaakt. Het symbool Fravahar, dat onder de foto van de tempel wordt beschreven, heb hieronder afgebeeld als foto 1. Het vuur heb ik op een kort filmpje vastgelegd. In het zoroastrisme is er leven na de dood; het is zo, dat je steeds je geest in dit leven of in het volgende leven zelf moet verbeteren totdat je bij Ahura Mazda kan komen. In de tempel hangt een serene sfeer. Er hangen spaarzame teksten van Zarathoestra, die bewaard zijn gebleven en een korte uitleg over de symbolen van het geloof. Een portret toont de profeet die vele eeuwen voor Christus in het hedendaags Afghanistan werd geboren, met een lichtkrans om zijn hoofd. Zie foto 2 hieronder.
Vroeger hadden de zoroastriërs een voor onze begrippen vreemd begrafenisritueel. Zie mijn tip hierover. Een toren van stilte, waarnaar in de tip wordt verwezen, heb ik als foto 3 afgebeeld. Een hedendaagse begraafplaats staat op foto 4.
In de omgeving van Yazd ligt Chak Chak, een pelgrimsoord voor de zoroastriërs, dat jaarlijks tijdens een 5-daags festival in de maand juni vele duizenden bezoekers trekt. Deze komen er om te bidden, te dansen en vooral ook om elkaar te ontmoeten.

herman m Positie 177 (5160 p.) Lid sinds 16-09-2007 Foto's en tips: 1441 Blogs: 18 Fans: 16

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Detail Fravahar
blogfoto nr. 2
Portret Zarathoestra
blogfoto nr. 3
Toren van stilte
blogfoto nr. 4
Hedendaagse begraafplaats zoroastriërs
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Sport en spel: zurkhaneh
4 8
Gepost op 03 juni
Iran Yazd
Opgepakt
4 12
Gepost op 20 mei
Iran Teheran

Reacties bij deze blog

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

zeer interessant

Door: • Geplaatst op

Dank je voor deze interessante bijdrage. Bij mij woont sinds november 2010 een Iraanse vluchtelinge. Ze probeert (met beperkte taalkennis) me over deze religie te vertellen en draagt ook de symbolen overal met zich mee. Dit is haar zeer dierbaar want voor haar is dit het autentieke Iran. Ik ben blij om er nu met haar over te kunnen praten.Groeten van Yasha (uit Chiraz) en van mij.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Boeiende geschiedenisles

nita92

Door: nita92 • Geplaatst op

prachtig beschreven weer, interessant om te lezen!!

trudyvermeij

Door: trudyvermeij • Geplaatst op

Heel interessant om te lezen! Goed beschreven weer!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.