Persepolis

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kippenvel in de hitte

Persepolis,
Iran


Al vanaf mijn middelbare schooltijd heb ik een fascinatie voor het oude Perzië, mede door mijn opa, die tijdens zijn werkzame leven geschiedenisleraar was en prachtig kon vertellen. Een bezoek aan Persepolis, ‘de stad der Perzen’, was daarom een must tijdens mijn reis door Iran.

Anders dan de naam doet vermoeden, was Persepolis geen stad maar een complex, gesticht in de 6de eeuw v. Chr. door Darius de Grote. De bouwwerken van het complex werden alleen gebruikt bij speciale gelegenheden met als jaarlijks hoogtepunt het Perzisch nieuwjaar of Noroez, het moment dat afgezanten van verschillende volkeren hun geschenken (belasting) kwamen aanbieden aan de koning. Dit tafereel is nog te zien op tientallen reliëfs die hier staan opgesteld.

Ruim 300 jaar later werd Persepolis in brand gestoken door de troepen van Alexander de Grote en eeuwenlang lag het complex onder het zand, tot het in 1930 werd ontdekt en door archeologen werd blootgelegd. Tegenwoordig is het één van de belangrijkste archeologische sites van Iran.

Helaas is het nodig om de overblijfselen met hekken af te schermen, maar ondanks dat is het geweldig om hier rond te lopen. Voor mij een feest der herkenning door alle verhalen van mijn opa en boeken die ik gelezen heb. Kippenvel in de hitte!

Tip: kom vroeg dan ontloop de meeste toeristen en is de temperatuur nog goed te doen.