Kerman

Kerman is zowel een stad als een provincie in het zuidoosten van Kerman. In Kerman staat het Cultuurlandschap van Meymand op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze semi-nomadische veehouders uit het dorpje Meymand houden hun dieren op de bergweiden en leven in tijdelijke nederzettingen in de lente en de herfst. Tijdens de wintermaanden leven ze dieper in de vallei, in grotwoningen.

Informatie over Kerman

Beste foto's & tips van Kerman

'486089' door Bowral '486089' door Bowral

IranKerman

IranKerman

De heetste plek op...

Bowral

De heetste plek op aarde is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. De hoogst gemeten temperatuur was in 2005: 70,7 graden Celcius! De woestijn kent een bijzonder natuurfenomeen, de zogenaamde kaluts. Dit zijn een soort zandkastelen die tot zo'n 60 meter hoog kunnen worden. Ze zijn door de eeuwen heen ontstaan als gevolg van erosie. De kaluts liggen ruim 170 kilometer ten oosten van de stad Kerman. Vanwege de verzengende hitte kun je er alleen in de winter en het voor- en najaar naartoe. Je vertrekt in de regel pas na 15.00 uur uit Kerman en de volgende dag vertrek je weer zo vroeg mogelijk. Hotels zijn er niet. Overnachten doe je bij mensen thuis in een oasedorpje 30 kilometer verderop.

'435609' door Bowral '435609' door Bowral

IranKerman

IranKerman

Kaluts

Bowral

De heetste plek op aarde is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. De hoogst gemeten temperatuur was in 2005: 70,7 graden Celcius! De woestijn kent een bijzonder natuurfenomeen, de zogenaamde kaluts. Dit zijn een soort zandkastelen die tot zo'n 60 meter hoog kunnen worden. Ze zijn door de eeuwen heen ontstaan als gevolg van erosie. De kaluts liggen ruim 170 kilometer ten oosten van de stad Kerman. Vanwege de verzengende hitte kun je er alleen in de winter en het voor- en najaar naartoe. Je vertrekt in de regel pas na 15.00 uur uit Kerman en de volgende dag vertrek je weer zo vroeg mogelijk. Hotels zijn er niet. Overnachten doe je bij mensen thuis in een oasedorpje 30 kilometer verderop

'486777' door Bowral '486777' door Bowral

IranKerman

IranKerman

De schoonheid van...M

Bowral

Als je ooit in de Oost-Iraanse stad Kerman terecht komt, maak dan vooral een uitstapje naar de plaats Mahan. Mahan ligt zo'n 35 kilometer ten zuiden van Kerman. Het heeft de bezoeker twee bijzonder interessante bezienswaardigheden te bieden: de Qajar tuinen en het heiligdom Shah Nematollah Vali. Binnen dit complex is onder meer het mausoleum van Shah Nematollah Vali gelegen. De in heel Iran beroemde Shah was een dichter en mysticus die in 1431 overleed. Hij wordt ook wel de Iraanse Nostradamus genoemd vanwege zijn vermeende voorspellende gaven. Het complex dateert uit 1436 en is van uitzonderlijke schoonheid, zowel van binnen als van buiten. Als je eenmaal binnen bent, ga dan ook op zoek naar de 'conciërge'. Hij beheert de sleutels van alle toegangen, waaronder een deur die naar het dak van het mausoleum leidt. Stop de beste man discreet een paar briefjes in zijn handen en je mag het dak op. De uitzichten die je daar hebt zijn fenomenaal. Je kunt van heel dichtbij de azuurblauwe koepel en de rijk versierde minaretten bewonderen! Mahan is voor nog geen euro eenvoudig met een minibusje vanaf Kerman te bereiken.

Laat kaart zien