Isfahan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De koperslager van Isfahan

Isfahan,
Iran


Iran is een land met een eeuwenoude cultuur. Het land van de duizend en een nacht is nog steeds sprookjesachtig, ondanks de wisselende regimes.
Als je mensen wilt ontmoeten, kan je het beste naar de bazaar gaan. De kilometerslange Bozorg bazaar van Isfahan is nog heel origineel. Hier vind je geen souvenirwinkels, de inwoners doen er hun dagelijkse boodschappen. Er worden tapijten verhandeld, de koper-en zilverbewerkers zijn bezig, de stoffenwinkel heeft het druk en er worden artikelen om het huis te versieren verkocht,zoals kleedjes en kussens.
Al ver voordat je er bent hoor je het geluid van de zilver- en koperslagers. Ze zitten er niet voor de toeristen, ze doen gewoon hun werk.
Deze koperslager maakt prachtige pannen en schalen. De pan wordt verhit en met zand geschuurd, vervolgens weer in het vuur gehouden totdat de koperslager tevreden is. Dan worden er handgrepen aan gesoldeerd en de pan kan naar de verkoop.
Koperen pannen worden vooral gebruikt voor het maken van sauzen omdat ze de warmte egaal geleiden. De pannen moeten wel 'vertind' zijn; de binnenkant moet met een laagje tin bedekt worden, omdat koper giftig is. Zo te zien zit het hier wel goed met de binnenkant.