Isfahan foto's & tips

'494942' door reiscoureur '494942' door reiscoureur

IranIsfahan

IranIsfahan

Mooiste plein van Ira

reiscoureur

Meidan Emam plein met uitzicht op de Masjede Emam moskee, in Isfahan - Iran. Het is één van de grootste en mooiste pleinen van de wereld met prachtige bouwwerken. Zoals, aan de oostkant, de Sheikh Lotfollah moskee, aan de westkant het Ali Qapo paleis met de muziekkamer en in het midden de prachtige fontein. Aan de noordzijde vind je de ingang van de Qeisarieh Bazaar. Zeer de moeite waard om hier voldoende tijd voor uit te trekken om alles kunnen bezichtigen.

'516955' door corriedewinter '516955' door corriedewinter

IranIsfahan

IranIsfahan

Romantische plek bij.

corriedewinter

Tegen de avond lopen we weer naar de Si-o-Seh Brug over de Zayandehrivier, waar de zwanenwaterfietsen nu stil liggen. Toch is het nog druk bij de brug met de 33 bogen. Boven op de brug flaneert jong en oud, het ie er heel gezellig op vrijdagavond.Veel jongelui staan wat te praten onder de brug en kijken terloops naar de dames die hier gezellig zitten te kletsen. Jongens en meisjes die niet getrouwd zijn, mogen alleen met een chaperonne erbij met elkaar praten, maar in het donker zijn er iets meer mogelijkheden. Het is ook fijn dat er weer water in de rivier staat; het betekent dat er genoeg water is om de landbouwgronden te bevloeien. Er is vaak een groot tekort, dan wordt de rivier afgedamd, wat nog het geval was in 2013 en 2014.

'519399' door corriedewinter '519399' door corriedewinter

IranIsfahan

IranIsfahan

Iwan op het Meidan...

corriedewinter

Op het Meidan Emam plein staat een van de mooiste moskeeën van Iran. De naam van de moskee is in de loop der jaren veranderd van Moskee van de Sjah (Masjid-i-Sjah) of Koningsmoskee naar Moskee van de imam (Ayatollah Khomeini). Sjah Abbas de Grote liet de moskee in 1611 bouwen ter vervanging van de Vrijdagmoskee van Isfahan. De bouw zou bijna 20 jaar duren, maar toen had hij ook wat moois laten neerzetten. Hier zie je de ingang (iwan) die evenwijdig loopt aan het plein Meidan Emam, met links en rechts een dubbele galerij. Het 'plafond' van de iwan is opgebouwd uit muqarnas. Deze cellen sluiten volgens een wiskundig patroon perfect aan bij de hoekige constructie van de rest van het gebouw. Als je naar boven kijkt, waan je je in de hemel en dat is juist de bedoeling. De tegelmozaïeken in 7 verschillende kleuren zijn schitterend; je komt ogen tekort om de details in je op te nemen. Als je de foto vergroot zie je bloemmotieven, sterren en religieuze teksten. Ik heb niet op mijn rug gelegen om de foto te maken; een uitklapbaar schermpje is dan heel handig. Voor het grotere geheel: http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/iran/isfahan/reisreporter/fotos/511952.html

'489407' door pensionado '489407' door pensionado

IranIsfahan

IranIsfahan

Oudste moskee van...I

pensionado

De Masjid-e-Jomeh (Vrijdagmoskee) is de oudste moskee van Isfahan. Het is een van de eerste voorbeelden van een moskee met vier hoge iwans rondom een binnenhof. In deze moskee zijn alle veranderingen in de islamitische architectuur over een periode van meer dan 1.000 jaar zichtbaar. Het was aanvankelijk een imposant, maar eenvoudig bakstenen bouwwerk dat pas in de 18e eeuw met prachtig gekleurde tegels bedekt werd. (scan van een dia uit 1974)

'459426' door Argonath '459426' door Argonath

IranIsfahan

IranIsfahan

Het geheime plekje va

Argonath

Wanneer je een gesprekje aanknoopt in Iran met de locals kunnen ze je soms naar de meest bijzondere plekken voeren. Een jonge bracht ons naar deze (niet geheel legale) plek bij het plein van de Imam. Wat een mooie plek is dit en wat een fantastisch uitzicht heb je hier en dat helemaal gratis! We mochten ons echter niet op het randje begeven anders zou de politie ons zien.

'449339' door Bowral '449339' door Bowral

IranIsfahan

IranIsfahan

Khaju brug

Bowral

Isfahan telt diverse historische stenen bruggen over de Zayandeh rivier. Een van de mooiste is ongetwijfeld de Khaju brug. De brug uit 1660 is een prachtig voorbeeld van de Perzische architectuur. Hij heeft twee 'verdiepingen', 24 bogen en is 133 meter lang en 12 meter breed. In het midden zijn twee achthoekige paviljoens gebouwd. De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers, die er dan ook gretig gebruik van maken om van de ene naar de andere kant van de stad te gaan. Na zonsondergang wordt de brug feeëriek verlicht.

'511952' door corriedewinter '511952' door corriedewinter

IranIsfahan

IranIsfahan

De Koningsmoskee aan.

corriedewinter

Op het Meidan Emam plein staat een van de mooiste moskeeën van Iran. De naam van de moskee is in de loop der jaren veranderd van Moskee van de Sjah (Masjid-i-Sjah) of Koningsmoskee naar Moskee van de imam (Ayatollah Khomeini). Sjah Abbas de Grote liet de moskee in 1611 bouwen ter vervanging van de Vrijdagmoskee van Isfahan. De bouw zou bijna 20 jaar duren, maar toen had hij ook wat moois laten neerzetten. Hier zie je de ingang (iwan) die evenwijdig loopt aan het plein Meidan Emam, met links en rechts een dubbele galerij. Het 'plafond' van de iwan is opgebouwd uit muqarnas. Deze cellen sluiten volgens een wiskundig patroon perfect aan bij de hoekige constructie van de rest van het gebouw. Als je naar boven kijkt, waan je je in de hemel en dat is juist de bedoeling. De tegelmozaïeken in 7 verschillende kleuren zijn schitterend; je komt ogen tekort om de details in je op te nemen. Om het geheel compleet te maken zie je een blauwe band met witte letters met religieuze teksten. Het is handig om je van tevoren te verdiepen in de architectuur en neem de tijd om het complex te bezoeken. Als je vroeg gaat, kom je nauwelijks andere toeristen tegen. Nutteloze kennis maar wel leuk: er zijn 18 miljoen stenen en 475000 tegeltjes gebruikt en de moskee is afgebeeld op een bankbiljet van 20000 rial. Tip: fotografeer de bankbiljetten, leuk om in een fotoboek bij te voegen.

'459100' door jomo01 '459100' door jomo01

IranIsfahan

IranIsfahan

Kleurrijk Hoofddoek

jomo01

Isfahan was voor mij zeker één van de hoogtepunten van Iran.De vriendelijke bevolking en ze willen bijna allemaal een babbeltje slaan en zijn zeer nieuwsgierig van welk land je komt.Deze jonge vrouw gefotografeerd op het grote plein in Isfahan.

'507964' door corriedewinter '507964' door corriedewinter

IranIsfahan

IranIsfahan

Spetteren in een...sp

corriedewinter

Dit jongetje vermaakt zich in zijn eentje in het enorme bassin op het Naqshe Jahan, het mooiste plein van Iran. Dit voormalige poloveld van sjah Abbas is omgetoverd in een prachtig plein, waar vooral tegen de avond heel gezellig is. Overdag bezoek je de prachtige gebouwen aan het plein, zoals rechts de Masjede Emam moskee, de Sheikh Lotfollah moskee aan de oostkant, aan de westkant het Ali Qapo paleis met de muziekkamer en de winkeltjes onder de bogen van de bazaar. Rust even uit bij het bassin met prachtige fonteinen, die, gelukkig voor het jongetje, nu niet spuiten. Hoewel, ik denk dat hij het niet eens erg zou vinden…. Als je luxe wilt overnachten in dezelfde sprookjesachtige sfeer, logeer dan in het een voormalige karavanserai, het Abassihotel, vlakbij het plein. Rondreizen kan heel comfortabel met een auto met chauffeur.

'490325' door Bowral '490325' door Bowral

IranIsfahan

IranIsfahan

Honderd jaar geleden.

Bowral

Vandaag wordt op veel plaatsen in de wereld de Armeense genocide herdacht. Het was op 24 april 1915 (dus precies honderd jaar geleden) dat de Ottomaanse autoriteiten een begin maakten met de arrestatie, deportatie en de daarop volgende massamoord van circa een miljoen Armeniërs. Vorig jaar was ik bij de herdenking van deze gruwelijke gebeurtenis in de Armeense wijk van Isfahan, Iran. Er leven al honderden jaren Armeniërs in Iran. Zij krijgen van de islamitische regering de ruimte om hun christelijk geloof te belijden. De Armeniërs hebben onder meer eigen kerken en scholen. Op de foto zie je het hoofd van de Armeense kerk in Isfahan. Hij staat voor een expositie van foto's die de gruwelen uit die duistere periode verbeelden.

'519287' door corriedewinter '519287' door corriedewinter

IranIsfahan

IranIsfahan

De koperslager van...

corriedewinter

Iran is een land met een eeuwenoude cultuur. Het land van de duizend en een nacht is nog steeds sprookjesachtig, ondanks de wisselende regimes. Als je mensen wilt ontmoeten, kan je het beste naar de bazaar gaan. De kilometerslange Bozorg bazaar van Isfahan is nog heel origineel. Hier vind je geen souvenirwinkels, de inwoners doen er hun dagelijkse boodschappen. Er worden tapijten verhandeld, de koper-en zilverbewerkers zijn bezig, de stoffenwinkel heeft het druk en er worden artikelen om het huis te versieren verkocht,zoals kleedjes en kussens. Al ver voordat je er bent hoor je het geluid van de zilver- en koperslagers. Ze zitten er niet voor de toeristen, ze doen gewoon hun werk. Deze koperslager maakt prachtige pannen en schalen. De pan wordt verhit en met zand geschuurd, vervolgens weer in het vuur gehouden totdat de koperslager tevreden is. Dan worden er handgrepen aan gesoldeerd en de pan kan naar de verkoop. Koperen pannen worden vooral gebruikt voor het maken van sauzen omdat ze de warmte egaal geleiden. De pannen moeten wel 'vertind' zijn; de binnenkant moet met een laagje tin bedekt worden, omdat koper giftig is. Zo te zien zit het hier wel goed met de binnenkant.

'211896' door leonvanmaenen '211896' door leonvanmaenen

IranIsfahan

IranIsfahan

Levensecht...1001-spr

leonvanmaenen

Isfahan is met 2,5 miljoen inwoners de derde grootste stad van Iran. De stad bloeide eind 16e eeuw op onder leiding van Sjah Abbas I de Grote. In deze tijd werd het wereldberoemde Imamplein aangelegd en werden de belangrijkste gebouwen geconstrueerd zoals deze Imam Moskee. Armeniërs en Joden werden naar de stad gehaald om er handel te kunnen drijven. Tevens konden ze vrij hun godsdienst belijden. Nog steeds woont er een kleine Joodse gemeenschap in Isfahan en is er een Armeense wijk waar de prachtige Vank Kathedraal aan overdaad is gedecoreerd met muurschilderingen die iets vertellen over de gedreven handel in de 16e en 17e eeuw. Ook de Nederlandse VOC heeft hier een handelspost gehad waarvan de aanwezigheid op een van de muren binnen de kathedraal is beschreven. Tegenover deze kathedraal bevindt zich het Armeens genocidemuseum.

'421470' door Berie '421470' door Berie

IranIsfahan

IranIsfahan

Biddende vrouwen

Berie

Dit portret is genomen op een plein in Esfahan gedurende een festival/ceremonie. Ook was dit op een plein toch waren mannen en vrouwen gescheiden. Zoals hier te zien is.

'264806' door mulderlis '264806' door mulderlis

IranIsfahan

IranIsfahan

Perzische Architectuu

mulderlis

Aan het Meidan Emam plein in Isfahan zijn een aantal schitterende voorbeelden te zien van de Perzische architectuur. De Perzische architectuur kenmerkt zich onder meer door zeer verfijnd, azuurblauw mozaiek tegelwerk, zoals je kunt zien bij de Sjeik Lutfahllahmoskee. Dit bouwwerk is van binnen en buiten helemaal versierd met veelkleurige mozaieken in bloemen- en plantenmotief. Bijzonder aan deze moskee is dat het geen minaretten of binnenplaats heeft. Daarom is het niet zeker of het bouwwerk wel als moskee bedoeld is.

'271509' door J.A. de Roo '271509' door J.A. de Roo

IranIsfahan

IranIsfahan

Khaju Bridge in...Isf

J.A. de Roo

Khaju Bridge (gebouwd door Shah Abbas II rond 1650) is de mooiste brug over de Zayandeh rivier in Isfahan. En Isfahan is weer de mooiste stad van Iran. 's Avonds flaneren de Iraniers over de bruggen.

'507875' door corriedewinter '507875' door corriedewinter

IranIsfahan

IranIsfahan

Het was heerlijk bij.

corriedewinter

Isfahan staat bekend als de mooiste stad van Iran. Terecht, ik heb het ervaren. Het is er heel rustig, er zijn brede boulevards met palmbomen, het grote Imamplein en er zijn de eeuwenoude bruggen over de rivier Zayandeh. Dit meisje is met haar ouders en grote broer een dagje naar de rivier en de brug geweest. Soms ligt de rivier droog, het kostbare water is dan elders nodig voor bevloeiing. Dit jaar(2015) stroomt er weer water onder de brug, dus de familie is in de waterfietsen in de vorm van een zwaan gaan varen. Daarna picknicken op de oever en genieten van alles wat er langs komt. Ik geniet mee. Ga zeker ook 's avonds langs de bruggen; ze zijn dan prachtig verlicht.

'508656' door corriedewinter '508656' door corriedewinter

IranIsfahan

IranIsfahan

In de bazaar van...Is

corriedewinter

De bazaar van Isfahan is nog heel origineel.Hier vind je geen souvenirwinkels, de inwoners doen gewoon hun dagelijkse boodschappen. Er worden tapijten verhandeld, de koper-en zilverbewerkers zijn bezig, de stoffenwinkel heeft het druk en er worden artikelen om het huis te versieren verkocht, zoals kleedjes en kussens. Meneer vindt het prima om te poseren.Hij heeft een bijzonder hoofddeksel, maar ik ben er nog niet achter uit welke regio hij komt. Overigens kijken de voorbijgangers wel vreemd op, want het is niet gebruikelijk dat een vrouw zomaar een man aanspreekt, zonder hem te kennen. Gelukkig is mijn echtgenoot erbij om toestemming te geven.

'460576' door jomo01 '460576' door jomo01

IranIsfahan

IranIsfahan

Isfahan 3

jomo01

We waren op het grote plein in Isfafan in de late namiddag waar ik weer wat portretten heb gemaakt .Deze dame heb ik gefotografeerd aan de Masjed-e Imam mosque.

'509418' door corriedewinter '509418' door corriedewinter

IranIsfahan

IranIsfahan

Huwelijkslocatie in..

corriedewinter

We logeren in het luxe Zohreh Hotel in Isfahan. De kamers zijn modern ingericht, fijne badkamers, ietwat traditioneel. Maar kijk eens naar de ontmoetingsruimte en de koffiebar hier. Het is een en al glitter en glim, spiegels overal, landelijke taferelen en schilderingen van mooie meisjes. Toch een ideale plaats voor een huwelijksfeest? Dat wel, maar eerst moet er het een en ander besproken worden. In principe mogen de a.s. bruid en bruidegom elkaar alleen in het gezelschap van anderen zien, dus de moeders zijn meegekomen. Hopelijk zijn de gesprekken goed verlopen.Toen ik na een uurtje langsliep, zaten ze nog precies hetzelfde.

'487444' door pensionado '487444' door pensionado

IranIsfahan

IranIsfahan

Armeense kathedraal..

pensionado

In de schitterende stad Isfahan bezoek je natuurlijk het grote centrale plein, de prachtig versierde moskeeën en paleizen en de bazaar. Maar sla de bezichtiging van de Armeense kathedraal aan de overzijde van de rivier beslist niet over. De Siusehpol-brug erheen is al een bezienswaardigheid van de eerste orde. Shah Abbas I (1587-1629) liet Julfa aan de overzijde van de rivier bouwen als wijk voor de christelijke Armeniërs die hij om hun ondernemerschap en kunde bewonderde. De wijk heeft haar Armeense karakter tot in onze tijd weten te behouden. Het is een vreemde aanblik om een christelijke kerk te zien die qua bouw meer op een moskee lijkt. Aan de buitenzijde oogt hij - afgezien van wat tegels met kruistekens - kaal en niet zo interessant, maar binnen ontdek je een unieke verzameling muurschilderingen in een mengeling van Iraanse en Europese stijlen.

'528878' door Mathilde '528878' door Mathilde

IranIsfahan

IranIsfahan

Sheikh-Lotfollah...mo

Mathilde

Aan het Naqsh-e Djahan ( ook wel genoemd Meidan Eman) plein in Isfahan stat de Sheikh-Lotfollah moskee, gebouwd in de periode 1603-1619. Hoewel de ingang evenwijdig loopt aan het plein, staat de moskee schuin, in de richting van Mekka. De moskee heeft geen minaretten of binnenplaats, maar een prachtig betegelde ruimte binnen met een zeer indrukwekkende koepel. Het tegelwerk, met bloemen en planten, hoort tot het mooiste uit de Iraanse cultuur.

'487868' door jeannette '487868' door jeannette

IranIsfahan

IranIsfahan

Onder de brug

jeannette

In Isfahan zijn verschillende bruggen en 's avonds worden ze prachtig verlicht en zijn ze een ontmoetingsplek voor allerlei mensen zoals verliefde stelletjes en verhalen vertellers en hangjongeren.

'508230' door corriedewinter '508230' door corriedewinter

IranIsfahan

IranIsfahan

Romantische avond bij

corriedewinter

Ga tegen de avond naar de Si-o-Seh Brug over de Zayandehrivier, dé ontmoetingsplaats om te ontspannen. Onder en op de brug, die 33 bogen telt, hebben de Iraniërs zich overdag vermaakt met pootje baden, kletsen, picknicken en flaneren. Nu is het tijd om onopvallend wat sociale banden te verstevigen. Dit meisje heeft net onder de open bogen van de brug wat selfies gemaakt met haar vriendinnen. Stiekem hebben ze ook de jongens onder een andere boog bekeken. Nu snel verder, alleen lopen kan eigenlijk niet. Loop ook eens langs de rivier naar de volgende brug, die prachtig verlicht is.

'509515' door corriedewinter '509515' door corriedewinter

IranIsfahan

IranIsfahan

Tapijt uit Isfahan

corriedewinter

De bazaar in Isfahan is vooral een plaats waar gewerkt en gehandeld wordt. De verschillende beroepen zijn in eenzelfde straat gegroepeerd. Zo vind je bijvoorbeeld straten met koperslagers, zilversmeden en met tapijthandelaren zoals hier. Er zijn veel soorten tapijt, ze worden genoemd naar de regio waar ze vandaan komen. Zo hebben de tapijten uit Isfahan veel rood en blauw in het weefsel. Ze worden gemaakt van wol en katoen. Deze handelaar is druk bezig, het ene na het andere tapijt laat hij zien. Het lijkt alsof de koper er nog even over moet denken. Mevrouw rechts wacht maar rustig af tot haar man klaar is. Zo gaat dat daar, geen haast. Let ook eens op het pikante kleed met blote benenvoorstelling in zwart wit. Het stelt een liefdesscène uit de oudheid voor. Ben benieuwd wie dat aanschaft. En, ik heb zelf geen kleed gekocht, we zitten niet zo vaak op de grond. Trek zeker drie dagen uit voor Isfahan: het imam plein met zijn prachtige moskeeën en het paleis is overdag en 's avonds zeer de moeite waard. Neem ook de tijd voor de Zayandeh rivier met zijn 10 boogbruggen, huur een waterfiets in de vorm van een zwaan en geniet met de Iraniërs van zo'n tochtje. Meestal word je wel uitgenodigd om na afloop een hapje mee te eten.