Ghom

Ghom is de stad waar Fatima Masumeh, de zus van de achtste imam Reza, overleed. Ze was een van de afstammelingen van Mohammed die met kop en schouders boven de anderen uitstak door haar intelligentie en tegelijkertijd door haar bescheiden aard. Het grote plein met daaraan de schrijn wordt dagelijks door honderden gelovigen bezocht.

Informatie over Ghom

Beste foto's & tips van Ghom

'493187' door corriedewinter '493187' door corriedewinter

IranGhom

IranGhom

Het zilveren heiligdo

corriedewinter

Hier blinkt je dan eindelijk het heiligdom van Fatima Masumeh, de zus van de achtste imam Reza tegemoet. Fatima was een van de afstammelingen van Mohammed die met kop en schouders boven de anderen uitstak door haar intelligentie en bescheiden aard. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden pelgrims het complex, dat 24 uur open is. De schrijn staat in deze ruimte achter een gordijn. De vrouwen bezoeken de schrijn bij de zilveren ingang, de mannen gaanvia een goudkleurige boog.mannen en vrouwen zien elkaar dus niet omdat de ruimte ook nog eens gescheiden is door een gordijn. Alle dames dragen een zwarte chador, die alleen het gezicht laat zien. Zelfs kleine meisjes hebben al een hoofddoek op. Jongetjes mogen niet ouder dan 7 jaar zijn. Natuurlijk moeten de schoenen uit, die in een rek buiten geplaatst worden. Sommigen nemen de schoenen mee in een plastic zak. De blauwe plukjes die je ziet, zijn plumeaus. Dames die deze plumeaus dragen waken over de goede zeden; ze houden in de gaten of je chador goed zit en of je wel bevoegd bent om het heiligdom binnen te gaan. Buitenlanders kunnen alleen onder leiding van zo'n dame de schrijn bezoeken. Vrouwen hebben hier een blauwe plumeau, mannen een groene. Ja, ook mannen moeten soms gecorrigeerd worden..

'500853' door corriedewinter '500853' door corriedewinter

IranGhom

IranGhom

Mondkapje in Qom

corriedewinter

Ik sta hier bij de ingang van het sjiitisch bedevaartsoord in Qum om het heiligdom van Fatima te bezoeken. Het heiligdom is hier op de muur geschilderd. Eerder plaatste ik een foto van dezelfde muur met een andere mullah (islamitische geleerde) De mullah die je hier ziet is leraar aan het grootste seminarie van de Sjiieten hier in Qom, met studenten uit 120 landen. Hij draagt een lange zwarte mantel en een witte tulband. Verder draagt hij een mondkapje, misschien om besmetting door of van de vele gelovigen die hem om raad vragen tegen te gaan.

'494985' door corriedewinter '494985' door corriedewinter

IranGhom

IranGhom

Fatima's heiligdom

corriedewinter

We staan hier bij de ingang van het sjiitisch bedevaartsoord Qum om het heiligdom van Fatima te bezoeken. Het heiligdom is op de muur geschilderd. Waarom is Fatima zo geliefd? De sjiieten vereren 12 imams, directe afstammelingen van de profeet Mohammed. Fatima, dochter van de zevende imam en zuster van de achtste Imam Reza, stierf in Qum toen ze op weg was naar haar broer in Mashad. Fatima neemt een bijzondere plaats in onder de familieleden van de profeet. Ze was bijzonder toegewijd, intelligent en toch bescheiden. We kunnen dus een voorbeeld aan haar nemen. Jaarlijks bezoeken miljoenen gelovigen en toeristen haar heiligdom. Wij dus ook, maar eerst moeten de dames een extra chador, een mantel die het hele lichaam bedekt, om. Je ziet dan alleen het gezicht. De mullah die ons tegemoet komt, met plastic tas waarin Koran, gebedskleed en plat brood, is leraar aan het grootste seminarie van de Sjiieten hier in Qum, er zijn studenten uit 120 landen. Hier begon de islamitische revolutie onder leiding van imam Khomeini. Na de revolutie kreeg Khomeini te maken met de Iran-Irak oorlog: Wikipedia: 'Gebruikmakend van de relatieve chaos in Iran na de Iraanse Revolutie van 1979 viel Saddam Hoesseins leger op 22 september 1980 de olierijke zuidwestelijke provincie Khoezistan binnen. Saddam beweerde dat deze provincie, waar veel Arabieren wonen, deel uitmaakte van het 'historische Irak'. Daarnaast wilde hij volledige controle krijgen over de gedeelde grensrivier Arvandrud (Shatt al-Arab). Saddam schond met zijn inval het Verdrag van Algiers (1975) tussen de beide landen, waarin hun gemeenschappelijke grens was vastgelegd. Hij hoopte Iran een snelle beslissende nederlaag toe te kunnen brengen, om vervolgens de gebieden en rechten te krijgen die hij verlangde. Ook hoopte hij een overslaan van de revolutie te voorkomen door Iran gezichtsverlies toe te brengen. Bovendien bezat Iran een uitermate strategische positie, gelegen op belangrijke handelsroutes en tussen de Sovjet-Unie, Pakistan en het Midden-Oosten. Daarbij had Iran het potentieel om een regionale macht te worden en was daarmee een rivaal van Saddam Hoessein. Door Iran te vernederen of zelfs uit te schakelen of ondergeschikt te maken, zou Irak de regionale hegemonie verwerven.' Overal in Iran zijn grote portretten geschilderd van gesneuvelde soldaten, zoals hier op de zijkant van het gebouw.

Laat kaart zien