Fars

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Domweg gelukkig in Fars

Fars,
Iran


Iedere lente trekken honderdduizenden nomaden van het warme laagland van Khuzestan naar het koele hoogland van het Zagrosgebergte. Daar zetten ze hun tenten op en weiden ze hun vee. Om de groene vlaktes te bereiken, moeten ze bergpassen van ruim 3000 meter overbruggen, te voet met hun vee, hun hele hebben en houwen op paarden en ezels gepakt.

Eén van de nomadenstammen die in het warme seizoen in het Zagrosgebergte leven, zijn de Bakhtiari. Dit volk is te herkennen aan hun traditionele kleding, een klederdracht die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. We komen ze met enige regelmaat tegen tijdens een trekking door de bergen, altijd omringd door hun geiten en schapen. Deze man heeft het beter bekeken. Hij zit op een mooi plekje op een heuvel en kan zijn kudde van een afstandje in de gaten houden.

De Bakhtiari zijn een trots volk en vinden het oprecht leuk als je belangstelling toont voor hun manier van leven. Een bestaan zonder westerse gemakken zoals water en elektriciteit, een levensstijl die duizenden jaren terug gaat. Eenvoudig, maar wat een vrijheid! Deze man zou niet anders willen.