Iran

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Iran image

Iran

Iran
Azië
NeleTravers

Impressies over Shiraz

https://traversnele.wordpress.com/2016/08/25/blessed-be-shiraz-in-its-unparalleled-state-may-god-almighty-guard-against-its-demise-hafez/

Het is donderdagavond (het begin van het weekend voor de Iraniërs) als we aankomen in de legendarische stad Shiraz: de stad waar de Perzische taal, het Farsi, is ontstaan; beroemd om zijn dichters, de weelderige tuinen en prachtige parken, de adembenemend mooie architectuur.
Onmiddellijk valt ons de relaxte way of life van de Shirazi op. Vrouwen in zwarte chadors zijn in de minderheid. Hier dragen vrouwen modieuze mantelpakjes en is de hoofddoek losjes over het hoofd gedrapeerd.
We starten met dé plaats om Iraniërs te ontmoeten: het graf van de favoriete dichter Hafez, gelegen in een mooie frisgroene tuin.
Hafez werd geboren en stierf in Shiraz in de 14e eeuw. Zijn beroemde liefdesgedichten zijn gekend door vele Iraniërs. Er wordt dan ook gezegd dat een Iraniërs 2 boeken in huis moet hebben: de Koran en de gedichten van Hafez.
Het boek wordt ook gebruikt om de toekomst te voorspellen: als een Iraniër voor een moeilijke beslissing staat, opent hij het boek op een willekeurige pagina en de eerste zin die hem of haar opvalt is het antwoord.
Lijkt je dat geen goed idee kan je ook beroep doen op de toekomstvoorspellers die hun kanarievogeltjes jouw gelukskaart laten trekken.