Iran

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Iran image

Vervolg trein-reis Iran.

Iran
Azië
Jan1948

Vervolg trein-reis Iran.

Dit wordt het laatste deel voor wat betreft Iran. Ik signaleer dat dames onder de RR's avontuurlijker zijn dan de heren. Alleen maar reacties van dames. Waar blijven die watjes??

Waarschijnlijk ga ik nu iets doen dat niet overeenkomstig het protocol is van RR, nl reageren op de reactie van Payman.Hoe het anders moet weet ik niet. Als het niet in de haak is zal ik dit wel horen.
M.b.t de ATM's had ik wat specifieker moeten zijn. Inderdaad overal in Iran zijn ATM's. Maar welke toerist heeft er nu een Iraanse bankrekening met bijbehorende pinpas? dat zijn er niet veel. Vandaar dat ik dit niet heb vermeld. Over het verkeer in Iran. Laat iedereen het zelf maar ervaren. Natuurlijk, India, Pakistan is ook geen lolletje, maar Amsterdam doe ik met twee vingers in m'n neus.

Misschien wordt de tweede alinea wel verwijderd door het hoofd bestuur, maar ik niet geprobeerd de zaken anders voor te doen. Het was zoals ik het heb ervaren, dat is natuurlijk subjectief.

Hier gaan we dan weer.
Tassen in de auto gegooid in Tabriz en op pad, t.w. de stad uit. Een U-turn voor het Hotel. Veel getoeter en begon al een beetje te transpireren. Daar komt de 1ste rotonde met verkeersborden Jane. Waar gaan we naar toe? Boem, de eerste deuk op het rechter voorspatbord. Niemand reageert. Had achter mijn computertje een all-risk afgesloten. Ging er maar vanuit dat allrisk ook hiet allrisk is.

Ik zal niet de hele toer gaan beschrijven, met alle highlights die er in Iran zijn.Voor mensen die van de vroege geschiedenis houden is dit luilekkerland.

Een paar tips. Met eigen vervoer, zonder chauffeur, is handig het Arabische alfabet te leren. Ik had in Nederland een jaartje Farsi gedaan. Maar U weet hoe het gaat als 60er.
Je doet je best en het lukt aardig, maar na een paar maanden blijkt het in het drijfzand te zijn verdwenen. Jane heeft heeft een paar jaar in het Midden-Oosten gewerkt en dat kwam heel goed van pas.

Kadovan: Erg mooi en veel grotwoningen. Hotel giga duur, dus geen optie. Het werd een grot. Niet duur. Ons hippie verleden kwam weer boven, super. Jane, leg jij even uit dat wel een matras en zo willen. Met behulp van "Hoe en wat" in het Farsi hadden we dat snel geregeld.
Maar wat bleek: Matras is het equivalent van Perzisch tapijt en deken van een zware wollen herders mantel. Jane toch geen hippie meer, zat 's morgens om zes uur rechtop
verkleumd en verstijfd. Ik had een slaappil genomen en knorde overal doorheen.

Zes uur 's morgens weer op weg, zonsopgang fantastisch. Verder als laatste. In schitterende gerestaureerde huizen geslapen, 1000 en 1 nacht. Bijna elk eethuis was een feest, zoveel geklets en gelachen, en het werd maar steeds goedkoper. Koers in Teheran IR 47.000. Voor Nederlanders wel interessant.

Nog een laatste tip. In grote steden is lastig om te rijden en je weg te zoeken. Zet het vehicle neer. Zoek iemand die jou verstaat en vraag het adres waar de auto staat in het Farsi op te schrijven. Doe dat nog een, voor de zekerheid. Dan met taxi naar hotel. Iraniers zijn heel behulpzaam en zoek iemand die weer met je mee wilt om de auto op te halen. Links rechts en rechtdoor had ik inmiddels geleerd. Zo deden wij dat iedere keer in de grote steden.

Jullie begrijpen, dat ik nog wel een paar pagina's kan vullen, maar het gaat om de indruk. Ik ben geen schrijver, maar vind al jullie reactie heel erg leuk.

Eind van het jaar na Yemen. Wie gaat er mee??Foto's

cef13.jpg
cef13.jpg
Jan1948
1328b.jpg
1328b.jpg
Jan1948
1328b.jpg
1328b.jpg
Jan1948