Iran

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Iran image

Iran

Iran
Azië
Jan1948

Vervolg reis Iran

Ik had nooit verwacht, dat jullie mijn blog, t.w. de eerste blog in mijn leven, zouden lezen! Weet nog niet waar blog voor staat, maar ok. Blog of opstel het zal mij worst zijn. Op velerlei verzoek hier het vervolg.

Een dagboek bijhouden heb ik nog nooit gedaan, dus ook nu niet. Ik schrijf wat algemene indrukken op die mij hebben geraakt en zo. Ben zelf nogal warrig.

Aangekomen op het spoorstation van Tabriz, eerst wat Khomeinie's gekocht, niet te veel natuurlijk, want je wil later uitzoeken wat een gangbare koers is en waar je het beste kunt wisselen. ATM's zijn er niet, Pinnen lukt ook niet. Door de sancties is Iran afgesloten van het internationale bankverkeer. Ik was dus een wandelende kluis. Alles moest cash!! Dat ik geen tik op m'n hoofd heb gekregen verbaasd me nog steeds.

Jane vindt openbaar vervoer schitterend, ik niet, ben veel liever mijn eigen baas. Ik mocht een huurauto regelen. Dat heb via mijn computertje in Nederland gedaan. Klinkt simpel, was het echter niet. Ik wilde nl een auto zonder chauffeur. De hele dag," just making conversation", trok mij niet aan. Uiteindelijk EUROPCAR in Teheran gevonden, zij waren ook bereid de auto van Teheran naar Tabriz te brengen naar het Hotel
Volgen jullie mij nog??
Nog even over EUROPCAR. Ellenlange e-mail conversatie over de prijs en de mogelijkheden, maar uiteindelijk "deal" . Nu de betaling. Dit moest via een bankrekening in Parijs. Geld overgemaakt,plaats, datum en tijd in Tabriz afgesproken.

Goed. 's morgens wakker geworden in het Hotel in Tabriz. We moeten echt wat meer geld wisselen Jane, want wat we nu hebben, komen we niet ver mee. Op het station hadden we tegen een koers van 15.500 gewisseld. In de souk, let op 32.000 !!
Zijn de briefjes wel echt??? Tel nog eens na, klopt het wel? Zijn die dingen niet vals??

Wat een stress!! We gaan terug naar het Hotel kijken of de auto er is. Ik ging er vanuit dat de auto er niet zou zijn, misschien morgen of uiteindelijk helemaal nooit zou komen.
De receptionist van het hotel wilde bellen. Wat bleek de chauffeur van de auto had achter op het parkeerterrein van het hotel geslapen en kwam helemaal verkreukeld naar de receptie.

Ik had al 's morgen gezien dat rijden in een Iraanse stad mijn verbazing te boven ging. Er bestaan nl geen regels. Zodra je het waagt om voor een rood verkeerslicht te stoppen, wordt je weggetoetert. Zo vriendelijk de Iraniers zijn in de omgang, zo chaotisch ze zijn in het verkeer.

Willen jullie nog meer horen???