Iran

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Iran image

Iran

Iran
Azië
Jan1948

Treinreis naar Iran

Hai Jan, ga je mee naar Iran? Wel leuk wanneer vliegen we? Vliegen??? Ik wil met de trein.
Ik had zo gedacht we stappen op in Naarden-Bussum en in Tabriz in Iran stappen we weer uit. Wat dacht je daarvan? Mag ik even nadenken? U begrijpt al dit wordt geen goed voorbereidde reis.. Treinkaartjes kopen voor het hele traject gaat niet echt. Naarden-Bussum naar München lukt gewoon via het internet.Wat raak je daar toch aan gewend. We slapen in een treinwagon van de ICE-trein in luie stoelen, een couchette was voor ons zestigers te duur nl. EUR 40,-- p/p In München even het station uit om boodschappen te doen bij de Lidl. Wat gezond eten voor Jane en een paar biertjes voor mij. . Volgende morgen aankomst in Boedapest.
We hadden hier niet veel overstap tijd, dus biggen bij de uitgang van de wagon en als een haas op zoek naar het loket waar men kaartjes verkoopt voor Boekarest, dit keer wel een couchette.
Wonder boven wonder hadden we snel de juiste mevrouw gevonden en bovendien had zij voor ons een couchette naar Boekarest. Het ging zo vlot dat we nog tijd overhielden om koffie te drinken en wat eten in te slaan. Gelukkig maar dat we wat hadden ingeslagen want er was geen restauratie wagon. Over dit traject hadden we enge verhalen gehoord over boeven of enge mannen die 's nachts de wagon binnendringen en je beroven. Gelukkig hebben we vast geslapen en niks gemerkt en de volgende ochtend bleken ook onze tassen er nog te zijn. "s Morgens Boekarest. Hup er uit en snel weer kaartje proberen te krijgen voor Istanboel. Dit zal een moeilijk traject worden. De trein tot de Turkse grens en vandaar met de bus naar Istanboel. De kaartjes zijn gelukt nu maar afwachten hoe de reis zal gaan. Deze trip was vermoeiend. Douane controles en uit de trein midden in de nacht en ruim een uur wachten op de bus naar Istanboel. Eenmaal in Istanboel waren we wel helemaal stuk, maar we hadden ons getrakteerd op een nachtje in een OTEL voor we verder zouden gaan naar Iran. Ook het traject Istanboel/Ankara moest per bus. Dit traject wordt aangepast een een hogesnelheidslijn.. De bus van Istanbul naar Ankara is in één woord geweldig. Zo luxe zo ruim, incl een steward jongetje met vlinderdasje. Dan Ankara. Via internet hadden we, natuurlijk weer goedkoop, een hotelletje uitgezocht. Toen we in de buurt van het hotelletje kwamen, Jane; Jan dit lijkt wel een hoerenbuurt!, welnee dat bestaat niet in een islamitisch land. Later bleek, toen ik aan mijn lang verwachtte biertje zat, dat zij toch gelijk had. De Amsterdamse wallen konden er mee concurreren. Laatste traject Ankara/Tabriz.. Kaartje kopen in Ankara ging goed, maar dan. De trein ging meer achteruit dan vooruit, niet bepaald snel. Dan midden in de nacht moest iedereen uit de trein. Paspoortcontrole en visa laten zien. IJskoud!! Uiteindelijk weer in de trein, stukje rijden en weer herhaaldelijk controles tot lake VAN.
Allemaal er uit en wachten op de Iraanse trein, die door strubbelingen met Turkije 3 uur op zich liet wachten. Al met al een ontzettend leuke reis, veel leuke mensen ontmoet, lekker gegeten gedurende het laatste stuk. Veel gelachen en gedronken. In Iran gedurende de reis van 5 wkn geen druppel meer.