Iran - Kitsch Kish image
Lkoedam

Iran - Kitsch Kish

Tot de Iraanse revolutie van 1979 was Kish een geliefde bestemming van de Shah, die regelmatig met zijn Concorde een bezoek aan het eiland bracht. Sindsdien is het een belastingvrije zone, zodat het inmiddels niet alleen een populaire bestemming is voor zonaanbidders, maar ook bij allerhande materialistische Iraniërs die hier hun koopverslaving komen bevredigen. Om elf uur ’s avonds een wasmachine uitzoeken is op Kish heel normaal, en op het vliegveld staan speciale inpakmannetjes die zorgen dat de nieuwe aanwinsten heelhuids op de plek van bestemming aankomen. Ook onder buitenlandse toeristen wordt dit eiland in de Perzische Golf, vlak voor de kust van Iran en Dubai, steeds populairder. Maar hoewel je voor Kish geen visum nodig hebt, is het wel degelijk onderdeel van de Islamitische Republiek Iran, compleet met strikte Islamitische regels.



Tekst Eefje Blankevoort, Fotografie Anoek Steketee en Philip Reineke



Kitsch Kish



Vijf minuten buiten een ge-airconditionde ruimte en ik ben drijfnat van het klamme zweet. Het is begin maart, maar de temperatuur schommelt al zo rond de 35 C°, en de luchtvochtigheidsgraad is hoog. Mijn haren plakken aan mijn hoofddoek en mijn manteau lijkt wel vastgesmolten aan mijn lijf. Zwemmen, zwemmen, zwemmen: het enige waar ik nog aan kan denken. De turquoise zee ziet er aanlokkelijk uit. Helaas mag je niet zomaar overal je broeierige mantel en hoofddoekje afrukken en het water inspringen. Daarvoor moet je als vrouw naar de Ladies Exclusive Beach. Om de zedelijkheid te bewaren wordt geen enkel risico genomen; de mannen poedelen tientallen kilometers verderop. Vanaf 1999 was er ook een gemengd strand voor buitenlanders. Vooral ambassadepersoneel en andere expats die in Iran of in andere streng Islamitische landen in de regio woonden, brachten hier hun strandvakantie door. Twee jaar geleden werd dit Exclusive swimming resort echter alweer gesloten. De baas van de Tourist Organisation, die ons uitgebreid over alle geneugten van het eiland vertelt, betreurde het bevel vanuit Teheran.



‘Er komen hier een heleboel overheids-officials tijdens hun vakantie, en die staan traditioneler tegenover bepaalde zaken dan andere toeristen op Kish,’ verklaart hij, wijzend op mijn hejab (hoofddoekje). ‘In Iran hebben we natuurlijk een overheid die op Islamitische beginselen gefundeerd is. Sommige mensen in Iran, niet op Kish, zijn erg gelovig. Die denken anders over de Islamitische leefregels dan wij hier op Kish.’ Frappant hoe deze man het over Kish en Iran heeft alsof het twee verschillende landen zijn.







Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.