Alborzgebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Chalus road

Alborzgebergte,
Iran


Het Alborz gebergte ligt in het noorden van Iran en strekt zich zo’n 900 km uit van Azerbaijan in het westen tot de provincie Khorasan in het oosten. Het gebergte heeft een gemiddelde hoogte van 3000 meter met als uitschieter de Damavand, die met 5671 meter de hoogste berg van Iran is. Het is een prachtig gebied voor bergbeklimmers en wintersporters, maar inmiddels ook bekend bij natuurliefhebbers die hier op zoek gaan naar Perzische luipaarden, beren of wolven. Echt ontdekt door het toerisme is het echter niet, dat is te merken zodra we stoppen in een dorpje waar men duidelijk nog niet aan (westerse) toeristen gewend is.

Vanaf Teheran nemen we de Chalus road, die bekend staat als één van de mooiste wegen van Iran en na de Kandevan tunnel overgaat van een rechte snelweg in een kronkelende B-weg. Deze brug vind je bijna direct na de tunnel, hij ligt over de Safid, de rivier die samen met de andere rivieren van dit gebied voor de watervoorziening van Teheran zorgen.

De rit door de bergen is prachtig en door onze enthousiaste uitroepen stopt onze chauffeur waar het maar kan. Echt haast moet je hier niet hebben maar het landschap is ook veel te mooi om zomaar doorheen te rijden.