Irak opent deur voor toeristen image
Marieke1983

Irak opent deur voor toeristen

Nu je met Iraqi Air weer rechtstreeks op Bagdad kunt vliegen, wordt het wellicht tijd Irak eens als vakantiebestemming te ontdekken. De eerste groep westerse toeristen sinds de val van het Saddam Hoessein in 2003 maakt momenteel een rondreis door het land.

Irak, deel van een gebied waarin volgens velen de wieg van de beschaving stond, kent ontelbaar veel archeologische en religieuze bezienswaardigheden. Maar tijden van oorlog maakten het voor buitenlandse bezoekers onmogelijk om door Irak te reizen.

Eerste rondreis
Een Britse touroperator organiseerde een trip voor vijf Britten, twee Amerikanen en een Canadees. Ze kwamen op 8 maart aan en bezoeken met name historische plekken in Irak zoals de Bijbelse stad Babylon met zijn fameuze Hangende Tuinen.

Highlights
Andere hoogtepunten in Irak zijn onder meer het kasteel van Arbil in de noordelijke Koerdische regio dat nog stamt uit het middeleeuwse Ottomaanse Rijk en de al-Askari moskee in Samarra, één van de heiligste steden binnen de Sjiitische Islam. Een bommenregen in 2006 verwoestte deze moskee en ontlokte een golf van sektarisch geweld, dat Irak tot een burgeroorlog bracht.

Positief
'We hopen dat deze toeristen een positief beeld van Irak mee naar huis nemen en hun landgenoten laten weten dat de situatie in Irak goed is,' aldus Abdul-Zahra al-Telagani namens de regering van Irak.

Foto ' Avondrood in Al-Muthanna' door travel.reisreporter.nl