Irak image

Irak


Reisgids

Irak
Azië
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Irak ligt in het Midden-Oosten en wordt omringd door Turkije, Iran, Saoedi-Arabië, Koeweit, Jordanië en Syrië. Zoals bij iedereen bekend, gaat Irak al jaren gebukt onder bloedige oorlogen. Het uitbreken van de oorlog met Iran in 1980 (Eerste Golfoorlog) ging ten koste van de economie. Ernstige verwoestingen aan de infrastructuur, waaronder olie-installaties, brachten veel schade. De export, vooral van de grootste inkomstenbron aardolie via de Perzische Golf, kwam stil te liggen.

Na de Tweede Golfoorlog, waarbij Irak onder leiding van Hoessein Koeweit bezette, werd het alleen nog maar erger. En tot overmaat van ramp komt er maar geen einde aan alle ellende sinds de inval van het Amerikaanse leger. Irak is logischerwijs geen gewild vakantieland en als je er toch graag heen wilt moet je daar veel moeite voor doen. Het aantal organisaties dat reizen naar (het relatief rustige noorden van) Irak aanbiedt is op een hand te tellen. Het landschap van Irak kenmerkt zich door brede vlaktes. In het zuiden en westen vind je woestijn die in totaal veertig procent van het land beslaat.

Reisinspiratie

Van onze community

Jezelf vermaken in Sulaymaniyah
Jezelf vermaken in Sulaymaniyah
Irak
Tessa84
De marktplaats
De marktplaats
Irak
Berie
Een tabakshandelaar in Irak
Een tabakshandelaar in Irak
Irak
Berie

Praktisch

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Irak:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Irak kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: iraakse dinar. De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • Irak – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Irak, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Irak gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type DStekker type G
 • Tijdsverschil: 2 uur later
  De hoofdstad van Irak is Bagdad.
  Het oppervlak van Irak is 60% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Arabisch en Koerdisch.