West Papoea

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Papoea image

West Papoea

West Papoea
Indonesië
Simonekok

Duiken in Papoea

Morgen vertrek ik.... Ben erg opgewonden en kan geen rust vinden. De tas is al 2 dagen geleden gepakt. Dus nog alle tijd voor deze blog.
Het is nogal bijzonder. Ik ben duikfreak en sinds de kinderen is daar weinig van gekomen. Maar ik mis de hobby zo enorm dat ik het met manlief heb besproken. Als ik er gelukkig van wordt moet ik gaan, zeg hij. Wat een geweldige vent heb ik toch.
12 dagen naar het Kri-eco resort in West-Papoea.
Dit gegeven wekt een hoop vragen bij al mijn vrienden (en iedereen die het maar wil horen). Waarom zover als je maar zo kort gaat vraagt iedereen. Je kunt toch ook goed duiken in Egypte? Helemaal waar. Maar ik heb een groot zwak voor Indonesie waar ik ooit 2 jaar heb gewoond.
En er is ook een historische achtergrond voor mijn verre trip.
Rond 1865 reisde Alfred Wallace door Indonesie op zoek naar de Bird of Paradise. Deze ging hij schieten en vervolgens opzetten om ze naar Londen te brengen en ze tentoon te stellen. Ook andere dieren waren niet veilig voor hem. Torren, vlinders maar ook apen werden gevangen , opgezet en verscheept naar Londen. Met als gevolg dat Het national museum in Londen een geweldige collectie van hem heeft (veel niet tentoongesteld vanwege de kwetsbaarheid en de historische waarde hiervan).
Het is Wallace die in Indonesie de evolutie theorie ontwikkeld. Hij ziet de verschillen op de eilanden. Waarom komen er op Sulawesie wel buideldieren voor en op Java niet...
Darwin zit op dat moment op de Galapagos eilanden en heeft ook het licht gezien. Maar hij krijgt het niet begrijpbaar op schrift. Wallace schrijft hem over z'n bevindingen en Darwin publiceert het en krijgt alle credits... Wallace hield niet van de publiciteit dus vond dit geen probleem.
Wallace reisde door Indonesie met behulp van de nederlandse postschepen en soms ook met geregeld lokaal transport.
En zo kwam hij ook bij het gebied waar ik nu naar ga, west-papoea....Ik heb veel door Indonesie gereisd maar hier ben ik nog niet geweest.
12 Dagen.. eerst 2 nachten in Makassar. Vrienden bezoeken en de stad digitaal vastleggen. Alle fotos die ik van mijn tweede thuis heb zijn nog analoog. Ik heb zaterdag de hele dag de tijd om Makassar digitaal vast te leggen. Zondag vlieg ik naar Sorong en daar op een boot om een week lang te duiken.... Volgende week zaterdag een wandeling om de Birds of Paradise te spotten. En maandag weer richten man en kinderen... Ik ga genieten... wordt vervolgd...