Tobameer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Batak orkest op Samosir

Tobameer,
Indonesië


Het Tobameer is fantastisch om van eiland naar eiland te varen. Allereerst ga je natuurlijk naar Samosir, het grootste eiland middenin het meer, waar je in Siminando, een traditioneel Batak Toba dorp, twee keer per dag kunt gaan kijken naar speciale dansen. De voorstellingen worden bij de voormalige woning van de raja (koning) gegeven en worden begeleid door het orkest dat je hier ziet. Wij zagen een huwelijksceremonie, een begrafenisritueel en er ging een priester aan het werk met magische tekens.
De dansen worden niet alleen voor toeristen opgevoerd. In werkelijkheid duren de dansen uren en ze worden vooral uitgevoerd bij rituelen rond leven en dood.
Iets anders is honeymooneiland. Je vaart erheen met een kleine boot, waar onderweg vaak een orkestje voor je speelt. Ze maken een traditionele lunch voor je klaar die je opeet bij picknicktafels. Daarna is het heerlijk relaxen of zwemmen bij het eiland.
Dan is er nog Tuk,Tuk, een schiereiland, waar je vooral 's avonds heen moet gaan. Je kunt er lekker eten bij de kleine restaurants waar ook lokale muziek, ture ture, wordt gespeeld. De jongens van dit orkest verdienen er een leuk extraatje mee.