Sumatra foto's & tips

'359290' door Emmmy '359290' door Emmmy

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Zonsondergang...Bukit

Emmmy

Na een lange dag achter op een motorbike werd het haasten naar de canyon van Bukittingi, want dat is dé plek om de zonsondergang te bewonderen. Echter liepen we achter op schema en ging de zon al onder tijdens de 1 na laatste stop ergens in een weiland waar we vliegende honden wilden spotten. Een plaatselijke boer was net vuil aan het verbranden en de rook in combinatie met de gouden gloed van de zon zorgden voor dit mooie plaatje. Misschien wel mooier dan de canyon ;-)

'461259' door rosalievandermark '461259' door rosalievandermark

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Even bijtanken...

rosalievandermark

Sianok vallei, ook wel “The Grand Canyon” van Indonesië: Voorheen noemde men het Karbouwengat. De 100 meter diepe en 4 kilometer lange kloof met steile rotswanden is ontstaan tijdens erupties van de Merapi vulkaan. Deze makaak, lid van een grote groep brutale apen had erg veel dorst. Nadat hij een flesje water van een toerist had gejat ging hij er lekker voor zitten om zijn vocht aan te vullen. Een prachtig gezicht om te zien!

'458865' door kellybaetsen '458865' door kellybaetsen

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Lake Toba

kellybaetsen

Het schiereiland Samosir met de traditionele Batakdorpjes ligt midden in het sprookjesachtige Tobameer. Door de mist die vaak boven het meer hangt en het groene landschap krijgt het geheel een magisch uiterlijk. Het schiereiland en het reusachtige meer zorgen samen voor een van de spectaculairste bezienswaardigheden op Sumatra. Het Tobameer is absoluut een een bezoek waar wanneer je op Sumatra bent. De weg er naar toe is serieus belachelijk lang (ik heb nog nooit zo'n lange reisdag gehad met zo veel bochten) maar al met al is het absoluut de moeite waard. Wat een heerlijke plek om een paar dagen bij te komen.

'53087' door Lione Kolsteren '53087' door Lione Kolsteren

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

De evenaar

Lione Kolsteren

Altijd al willen weten hoe de evenaar er " uit ziet "? Die zal duizenden gezichten hebben, maar in midden Sumatra ziet het er zo uit!

'525840' door Dianadm '525840' door Dianadm

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Tangkahan – het...ver

Dianadm

Tangkahan is een klein dorpje op de grens van Gunung Leuser National Park in Noord-Sumatra. Het ligt op de kruising van 2 rivieren, de Buluh Rivier en de Batang, en het dorp is te bereiken via een hangbrug (zie foto). Tangkahan is gespecialiseerd in eco-toeristisme. Je kunt er een jungle trek doen (Oran Oetans!), olifanten wassen, tuben (met een rubber autoband de rivier afzakken) en zwemmen bij watervallen en hotsprings. Iedere ochtend zijn in het zand van de oever honderden vlinders te bewonderen, die zich opwarmen in het eerste zonlicht. Het regenwoud bij Tangkahan is anders en eigenlijk ook mooier dan het regenwoud van Bukit Lawang, dat meer bekend is in Gunung Leuser. Er zijn een aantal guesthouses gebouwd aan de oevers van de rivier, dit zijn vrij eenvoudige accommodaties, die ongeveer dezelfde prijs en faciliteiten hebben. Wij verbleven in het Mega Inn, simpel maar goed te doen. Het guesthouse is van natuurlijke materialen gebouwd en bestaat uit 8 huisjes. Alle huisjes hebben allemaal een prachtig uitzicht over de rivier. In het naastliggende restaurant vind je het enige vermaak in het dorp. Je kunt er heerlijk eten en ’s avonds verzamelen zich hier alle gidsen en maken ze muziek met elkaar. Bij hen kun je ook je excursies regelen. Ze kwamen er al snel achter dat wij uit Nederland kwamen, en dan word je zomaar getrakteerd op Guus Meeuwis. Best grappig. De weg naar Tangkahan gaat door de palmolieplantages is dramatisch slecht. De autorit vanaf Medan duur ongeveer 4,5 uur. Een andere manier om er te komen, is met de (kippen) bus. Vanaf Medan rijdt er 2 keer per dag een bus vanaf de Pinang Baris Bus Terminal. De bus vertrekt om 10.00 en 13.00 uur. De rit duurt 5 tot 6 uur en kost voor een enkele reis iets meer dan een euro. Je moet er wat voor over hebben, maar het is het zeker waard om naar Tangkahan te gaan. Wat een paradijs! Daarnaast is iedereen die we daar ontmoet hebben supervriendelijk en behulpzaam. Toen wij er vorig jaar waren, waren er amper toeristen. Door de moeilijke bereikbaarheid is het massatoerisme nog niet doorgedrongen. Wij vonden het één van de mooiste plekken, die we tijdens onze reis door Indonesië bezocht hebben.

'488706' door channeke '488706' door channeke

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Ze komen eraan!

channeke

In Gunung Leuser National Park in Bukit Lawang (Noord Sumatra) kijk je je ogen uit. Naast Orang-oetans vind je ook deze kleine leukerds en nog andere soorten apen. Mijn reismaatje en ik verbleven in de Jungle Inn in Bukit Lawang. Zij hebben een aantal appartementjes echt op steenworp afstand van het park. Je hoeft alleen de rivier maar over te steken en je staat in midden in deze prachtige natuur. Echt een feestje om te verblijven!

'346813' door EvanderHel '346813' door EvanderHel

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Monarchvlinder

EvanderHel

Dit is de Monarchvlinder. Het is een in de tropen veel voorkomende vlindersoort. Onder deze soort bevindt zich een hele speciale, namelijk de Noord-Amerikaanse monarchvlinder. Deze verlaat elk jaar in de herfst zijn broedplaats en hij vliegt dan 3.000 kilometer naar het zuiden, naar Californië en Mexico. Daar heeft men op één plaats al wel eens meer dan 10 miljoen vlinders aangetroffen! In het voorjaar keren ze weer naar het noorden terug, ze vliegen zelfs helemaal naar Canada. Maar de Monarchvlinder op de foto doet daar niet aan mee. Die was meer van de korte afstanden. Van het ene stukje brugleuning in Bukit Lawang naar het andere stukje. Dat was ver genoeg!

'329687' door herman m '329687' door herman m

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Zwavelbronnen

herman m

Bij het dorpje Sipoholon op Sumatra tref je diverse hete zwavelbronnen aan. Het water borrelt uit de bodem en gassen stijgen op. Er ontstaan prachtige rotsformaties. Het is bijna letterlijk een adembenemende omgeving. Een en ander is het gevolg van de vulkanische activiteit ter plekke.

'294110' door corriedewinter '294110' door corriedewinter

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Makaak kijkt in het..

corriedewinter

In Bukittinggi op Sumatra, 108 kilometer ten noorden van Padang, heb je vanaf een hoge heuvel, de Bukit Tinggi, een prachtig uitzicht op het Karbouwengat, ofwel de Ngarai Canyon. De Nederlanders gaven noemden de kloof Karbouwengat, omdat er regelmatig karbouwen in het ravijn vielen. Het ravijn is 4 kilometer lang. De wanden bestaan uit kalksteen, dat langzaam afbrokkelt. In 1825, toen Bukittinggi nog Fort de Kock heette, waren er in het midden van het dal twee hoge zandstenen kegels. Deze kegels zijn inmiddels verdwenen. De makaak, lid van een grote groep brutale apen, zit op Panorama Baru I. Hij kijkt in de richting van de vulkaan Singgalang. Als je links van hem naar beneden gaat, kom je op een pad dat leidt naar Kota, een plaatsje met veel zilverwerkplaatsen. In twee à drie uur loop je naar het einde van de kloof, waar je weer omhoog kunt bij Panorama Baru II, ongeveer tien minuten rijden vanaf de stad. Wij zagen ook een kabelbaan over een gedeelte van het ravijn. Deze werd gebruikt voor goederen- en personenvervoer (niet voor toeristen)

'489069' door corriedewinter '489069' door corriedewinter

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Het platteland van...

corriedewinter

We reizen over het platteland van Sumatra en komen in kleine dorpen terecht waar geen speciale toeristische bezienswaardigheden zijn. Ik vind het dan juist leuk om zomaar rond te kijken, want je komt van alles tegen. Zo komen we bij een kleine winkel waar deze jongetjes aan het spelen zijn. Hun T-shirts vind ik het meest interessant. De voetbalfan haal je er zo uit en op het shirt van de jongste staan tekenfilmfiguren. De oudste heeft een shirt van de kandidaat gouverneur bemachtigd. De verkiezingskaravaan is pas langs geweest. Zo maakt het ventje gratis reclame. Even wat geschiedenis: Sinds de reformatie (reformasie) in 1998, toen Soeharto na 32 jaar werd afgezet, heeft het Indonesische staatsbestel zich ontwikkeld van een autoritair systeem naar een meer democratisch systeem. Het monopolie op politieke partijen is vrijgegeven en er zetelen een tiental partijen in het parlement, waarvan de belangrijkste de Golkar(Partai Golongan Karya), een islamitische partij, en de PDI-P (Partai Demokrasi Indonesia - Perjuangan), een nationalistische partij, zijn. De partijen houden zich aan de staatsfilosofie, de Pancasila. De Pancasila bestaat uit vijf principes: Geloof in een God (volgens een van de grote religies), consensusdemocratie (zeg maar poldermodel) , rechtvaardigheid, nationale eenheid en solidariteit. En op Sumatra kan je dus stemmen op Simanjuntak van de lokale partij. En nu gaan de jongens weer spelen. Dag mevrouw!

'496159' door corriedewinter '496159' door corriedewinter

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Goud zoeken op Sumatr

corriedewinter

Een oude naam voor Sumatra was "Swarna Dwipa" (Sanskriet voor "Eiland van Goud"), waarschijnlijk door de zeer vroege export van goud uit de mijnen van de Sumatraanse hooglanden. Dit goud gebruikte de VOC in de 17e eeuw o.a. voor de aankoop van slaven van het eiland Nias. Het werk in de mijn was vooral het werk van mannen, maar er was ook een andere manier van goud verzamelen, die zowel door mannen als vrouwen werd en wordt uitgevoerd. Bijna alle rivieren voeren stofgoud mee zoals hier bij de rivier Ayk Patang. Deze goudzoeker doet het werk al jaren. Hij vindt niet zoveel meer, in een week maar ongeveer 1 gram. Momenteel heeft hij wat meer in zijn schaal zitten. De schilfers bewaart hij in het brilcreempotje vooraan. Daar staat ook een bordje met stenen die hij nog wil onderzoeken. Heel misschien zit zijn grote klapper erin…

'272073' door Rsteeghs '272073' door Rsteeghs

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Zonsopkomst bij Gapan

Rsteeghs

Op de dag dat ik zou vertrekken van het mooie en niet toeristische eiland Pulau Weh, 60 km uit de kust van Banda Aceh in het noorden van Sumatra, moest ik heel vroeg opstaan. Dit werd beloond met deze prachtige zonsopkomst. Het licht van de opkomende zon zorgde voor schitterende kleuren. Voor degenen die het leuk vinden om meer te lezen over het leven van een Indonesische familie op dit eiland kun je mijn blog hierover lezen.

'490926' door channeke '490926' door channeke

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Hoog en droog!

channeke

Ik plaatste al eerder een aantal foto's van deze mooie apen die ik zelf mocht zien in Bukit Lawang op Sumatra vorig jaar. Bukit Lawang is een dorp in Noord-Sumatra waar iets meer dan 2.600 mensen wonen. Eigenlijk een gewoon klein dorpje zou je zeggen. Toch is het bijzonder omdat dit één van de weinige plaatsen waar je zelf in de natuur oog in oog kan staan met deze prachtige dieren. Bukit Lawang is prima bereikbaar en ligt op ongeveer vier uur rijden van de hoofdstad van het eiland, Medan. Samen met mama zit dit kleine droppie hoog en droog.

'489138' door channeke '489138' door channeke

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Bosmens!

channeke

De naam Orang-Oetan is afkomstig van het Maleise Orang Hutan, dat bosmens betekent. De naam wordt buiten Indonesië wel afgekort tot Orang, een woord dat in Indonesië gewoon mens betekent. (bron:Wikipedia) Ik moet zeggen dat deze fascinerende dieren ook echt heel veel op mensen lijken. Deze aap, met haar melangolische blik, geeft mij echt de indruk dat ze iemand mist.

'239229' door Jelle51 '239229' door Jelle51

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Schijn bedriegt

Jelle51

Dit was het beeld van het schip, waarmee wij mee van Sumatra naar Java zouden varen. Prachtig in het gouden licht, maar het werd een nachtmerrie. Storm windkracht 12. We dachten dat ons laatste uur had geslagen. Zie verder mijn blog angstige momenten. de foto is een scan.

'495520' door corriedewinter '495520' door corriedewinter

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Rijst met eenden

corriedewinter

Deze keer geen recept voor rijst met eend.. De eenden die je hier ziet, zijn op weg naar een geoogst rijstveld om dat te ontdoen van onkruid en ongedierte, zoals de gouden slak. De eendenhoeder zie je linksboven lopen. De dieren worden iedere dag naar een ander rijstveld gebracht. Er zijn zo veel minder bestrijdingsmiddelen nodig. Rijstexpert dr. Prem Bindraban, werkzaam bij de Wageningen universiteit, is bekend met de eendjesmethode. "Dat is een oude methode die effectief is als het gaat om onkruidbestrijding. Die slak is inderdaad een groot probleem en die eenden houden daar van. Wat die eendjes óók doen, is lekker wroeten in de grond waardoor de bodem meer doorademd wordt, hetgeen de rijstplant ten goede komt. Het verbaast me niets dat deze methode op de voorgrond treedt. In de landbouw wordt steeds meer gezocht naar ecologische synergie. Het samengaan van eendjes en rijstplantjes is daarvan een mooi voorbeeld." Bindraban twijfelt nog als het over opbrengsten gaat. Ik vind het in ieder geval een heel leuk gezicht.

'392896' door marloesschol '392896' door marloesschol

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

'Bril aap'

marloesschol

Indonesie 2013 - Sumatra Naast de orang oetans leven er in het Nationaal Park Gunung Leuserorang ook ander aapsoorten. Zo ook deze soort apen. Erg fotogenieke beestjes, die niet bang zijn om dicht in de buurt te komen.

'326530' door corriedewinter '326530' door corriedewinter

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Spannend

corriedewinter

In Bukittinggi op Sumatra, 108 km van Padang leeft een grote groep makaken. Je kunt daar wandelen in het Karbouwengat, ofwel de Ngarai Canyon. . In twee à drie uur loop je naar het einde van de kloof, waar je weer omhoog kunt bij Panorama Baru II, ongeveer tien minuten rijden vanaf de stad. Dit aapje kijkt me smekend aan. Vol spanning kijkt hij of er iets te eten voor hem is.

'460997' door corriedewinter '460997' door corriedewinter

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

All about palm oil

corriedewinter

Het is rustig op de plantage. De palmen ruisen zachtjes in de wind, er lopen twee koeien en er spelen een paar kinderen in een hoop zand bij de ingang. Wij krijgen uitleg over de olieproductie. Heel boeiend; palmolie wordt gebruikt voor shampoo, margarine lipstick, kaarsen, verpakkingen. Een goudmijn dus. Helaas heeft een plantage ruimte nodig, dus het regenwoud wordt hiervoor gekapt. Het leefgebied van de oerang oetang wordt ernstig bedreigd. In Unseen, the movie laat het WWF een spannende trailer zien, waar de hoofdrolspeler tot het besef komt wat er aan de hand is met palmolieproductie. Indringend!

'334621' door EvanderHel '334621' door EvanderHel

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Giftige vlinder

EvanderHel

Dit is een Monarchvlinder, één van de ruim 300 soorten die een familie vormen. Ze komen voornamelijk in de tropen en subtropen voor. De vorm van de vleugels en ook de tekening van donkere lijnen daarop is voor de meeste soorten vrijwel hetzelfde. De spanwijdte varieert wel: tussen de 5 en 18 centimeter. Alle soorten hebben giftige stoffen in hun lichaam, dat komt omdat ze als rups zijnde eten van giftige planten. Ze slaan die gifstoffen in hun lichaam op. Hoe giftiger de plant die ze hebben gegeten, des te onsmakelijker is de vlinder voor een insecteneter. Ze waarschuwen met hun felle kleurtekening op de vleugels voor het feit dat ze oneetbaar zijn! Deze zat op zijn gemak te snuffelen aan een brugleuning (niet echt een smakelijk hapje, denk ik zo maar) bij Bukit Lawang.

'486096' door channeke '486096' door channeke

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Dagdromen!

channeke

Deze schitterende dieren zijn onder andere te zien in het Gunung Leuser National Park in Bukit Lawang op Sumatra. Nadat je de eerste minuten met kloppend hart tussen deze dieren staat, besef je pas echt hoe gaaf dit moment is. Ik had er echt naar uitgekeken om ze te zien. Toch had ik nooit kunnen bedenken hoe bijzonder ik dit echt zou vinden. Deze aap vindt het allemaal wel prima, hij zit op zijn gemakje te dagdromen. Net of er niemand in de buurt is. Ben je op Sumatra is dit zo de moeite waard om deze dieren te bezoeken. Vanaf het vliegveld van Medan is het vier uurtjes rijden naar Bukit Lawang. Dit kun je gemakkelijk regelen via je hotel. Zij zorgen voor een chauffeur die je ophaalt en je weer naar je volgende bestemming brengt voor een redelijke prijs. Echt een aanrader!

'492376' door channeke '492376' door channeke

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Bijna in dromenland!

channeke

Ik plaatste al eerder beelden van deze prachtige dieren. Dit is een klein exemplaar die heerlijk bij mama hangt. Baby orang-oetans worden boven in een boom geboren, waarna deze zich direct aan de moeder vast klampen. De zwangerschap duurt ongeveer 245 dagen. De eerste 2,5 jaar hangt het jong aan de moeder. Daarna blijft deze bij de moeder in de buurt om alle vaardigheden te leren zoals het zoeken van voedsel en het bouwen van nesten om in te overnachten. Ik bezocht deze prachtige dieren in maart 2014 op Sumatra. Echt zo mooi om mee te maken. Bukit Lawang in het Noorden van Sumatra is hier echt een aanrader voor. Een prachtige omgeving om te verblijven.

'442295' door MaaikeAart '442295' door MaaikeAart

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Thomas Leaf aap

MaaikeAart

Het nationaal park Gunung Leuser is bekend omdat hier Orang Oetangs in het wild gezien kunnen worden. Ook wij waren hiervoor op pad door de jungle, maar allereerst kwamen wij deze Thomas Leaf Monkeys tegen. Deze prachtige apen komen alleen voor op Sumatra.

'495538' door corriedewinter '495538' door corriedewinter

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Bukit Lawang,...onver

corriedewinter

Bij Bohorok begint een nationaal park, waar 3000 orang oetans leven. Een aantal is opgevangen in het Orang Oetan rehabilitatiecentrum in Bukit Lawang, ze zijn ooit door mensen gevangen en nu weer uitgezet om voor zichzelf te zorgen. We doen een trekking langs de steile oevers van de rivier, waden door modderpoelen, glijden uit, maar o wat is het geweldig als ik opeens een orang oetan door de bomen zie slingeren. Ik hou mijn adem in als zij ook nog redelijk dichtbij stopt en tussen de bladeren door vriendelijk naar ons kijkt. Onvergetelijk!