Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sumatra image

Bukkit Lawang en de reis naar Samosir (Tuk tuk)

Sumatra
Indonesië
Afpmvannunen

Bukkit Lawang en de reis naar Samosir (Tuk tuk)

Met de trein begeef ik me richting Schiphol voor mijn eerste vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Het is een lange vlucht maar om de tijd te doden kijk ik een aantal films en luister ik naar muziek. We komen om half 6 aan op Kuala Lumpur. Hier moeten we nog 3 uur wachten voor onze volgende vlucht naar Medan. De vlucht van Kuala Lumpur naar Medan is maar 40 minuten. Bij aankomst eerst ons visum regelen en dan op zoek naar onze bagage. Dit is zo gepiept en dan naar onze bus die ons in ieder geval door Sumatra gaat vervoeren. Bij de bus aangekomen staan er al 4 medereizigers op ons te wachten die al eerder op Medan zijn aangekomen. Onderweg naar het hotel maken we nog een tussenstop om snel iets te eten. Bij aankomst bij het hotel (een ecohotel) in Bohorok worden de sleutels verdeeld en kunnen we naar onze kamers. Het hotel ligt prachtig gesitueerd aan een rivier. Om er al te komen moeten we over een mooie maar zeer gammele hangbrug. Nadat ik mijn bagage op de kamer heb gezet maar ik even een rondje over het complex en maar daar al mijn eerste foto’s dan nog maar even mijn bed opzoeken, heb toch een nacht overgeslagen. Om 18.00 uur hebben we gezamenlijk diner en maken we kennis met de medereizigers. Daarna maar weer snel naar bed om een beetje slaap in te halen.
Na een heerlijke nachtrust staat de volgende ochtend al om 6.15 de wekker. We gaan onder begeleiding van een gids naar een orang-oetan rehabilitatiecentrum,waar we de voederplaats van de orang-oetans gaan bezoeken waar ze op gezette tijden door verzorgers worden gevoederd, zo ook ’s morgens om 8.30 uur. De apen worden in het centrum getraind om weer zelfstandig in de natuur te leven. Ze zijn dat verleerd door gevangenschap, door een gestorven moeder of doordat ze zijn verjaagd uit hun leefgebied. Bukit Lawang, onze overnachtingsplaats is een plaatsje op de rand van het natuurgebied Guning Leuser National Park. Om bij het centrum te komen lopen we er naar toe. Eerst weer over een gammele hangbrug dan door het dorpje heen om tenslotte weer bij de rivier uit te komen. Hier worden we overgezet door een bootje. Ze hebben hiervoor een leuk systeem bedacht. Ze laten de boot een stukje door de stroming meevoeren waarna ze met een touw aan een staalkabel zich naar de andere kant trekken. Dan op weg naar de Oerang Oetangs. In het begin is het nog makkelijk door de jungle. Het zijn begaanbare paden en trappen. Uiteindelijk komen we uit bij de voederplaats en komen we oog in oog te staan met twee orang-oetans het is een onvergetelijke ervaring. Na een tijdje gaan we verder en dan wordt het toch wel zwaar. Over onbegaanbare paden klimmen en klauteren we door het tropisch regenwoud. Onderweg komen we diverse apen tegen, voornamelijk makaken. Halverwege stoppen we om te genieten van heerlijk vers fruit. We denken dat we er dan bijna zijn maar schijn bedriegt. Na de stop begint het pas echt. Onze spieren worden flink op de proef gesteld. Uiteindelijk komen we weer aan bij ons ressort. Hier frissen we ons even op wat wel nodig is na deze tocht, tot aan mijn knieën zit ik onder de klei. Daarna gaan we in het dorp lekker lunchen (Rain forrest) om vervolgens weer terug te keren voor een Bacaktour (een brommertje met een bakje ernaast). We worden naar diverse locaties gebracht zoals een palmolie plantage, rijstveld met fabriekje en een ecofarm. Overal wordt ons een en ander uitgelegd over de diverse procedures. ’s Avonds hebben we weer een gezamenlijk diner op ons resort. Morgen gaan we Bukit Lawang verlaten en op weg naar Samosir. Vandaag hebben we voornamelijk een reisdag met een paar stops voor koffie en wat te eten. We vertrekken om 6.45 uit Bohorok om naar Samosir (Tuk tuk) te gaan. Samosir is een eiland in het Tobameer. Het Tobameer is een groot kratermeer. Het is ontstaan als caldera van een reusachtige vulkaanuitbarsting (een Supervulkaan) zo'n 70-75.000 jaar geleden. Het meer is ongeveer 100 km lang en 31 km breed, en heeft een oppervlakte van circa 1146 km². Het is hiermee het grootste meer in Zuidoost-Azië. Het Tobameer is ook erg diep. De diepte is niet precies bekend, maar wordt op meer dan 450 meter geschat. Samosir is ongeveer 30.000 jaar geleden ontstaan als gevolg van een vulkaanuitbarsting. Het eiland meet ongeveer 46 km bij 21 km.
We komen rond 16.30 uur aan bij de haven van Prapat waar een boot ons naar het eiland brengt. Het is inmiddels begonnen met regenen en wanneer we dan aan boord gaan van de boot is het maar fris. Het hele eiland hangt in de nevel wat natuurlijk jammer is. Als we bij het hotel aankomen begint het pas echt te regenen en komt het met bakken uit de hemel. Op zich niet erg daar dat we nog moeten gaan eten. We denken dan nog dat het om een tropische regenbui gaat maar het houd maar niet op. We besluiten dan toch maar door deze regenbui een restaurant op te gaan zoeken. Gewapend met paraplu’s en regenponcho gaan we op zoek. Het eerste het beste restaurant schieten we binnen (Ohari). We hebben hier heerlijk gegeten, de babi kecap is echt fantastisch. Na het diner is het gelukkig opgehouden met regenen en kunnen we op een normale manier, niet tot halverwege je onderbenen door de gigantische watermassa, weer terug naar ons hotel.

Foto's

233cd.jpg
233cd.jpg
Afpmvannunen
15da3.jpg
15da3.jpg
Afpmvannunen
0b169.jpg
0b169.jpg
Afpmvannunen