Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sumatra image

Orang-Oetans in het wild : een droom die uitkwam

Sumatra
Indonesië
Guidowater

Orang-Oetans in het wild : een droom die uitkwam

Na ons vertrek vanuit Amsterdam vlogen we via Dubai en Jakarta naar Medan op Sumatra waar we werden opgewacht door een chauffeur van onze accommodatie. Via internet was ik in contact gekomen met de eigenaar van "On the rocks" in Bukit lawang. Na veel opzoeken leek het ons allemaal veilig en besloten bij hem te boeken. Zoals afgesproken staat de chauffeur ons op te wachten op het vliegveld. Inmiddels is het locale tijd 21.00 en pikke donker. Dit is mijn eerste kennismaking met Azië en ik val van de ene verbazing in de andere. Onze chauffeur racet werkelijk door de super drukke straten van Medan. Overal drukte, lampjes, toeteren en vooral massale chaos! Ik weet niet wat ik meemaak en de chauffeur blijkbaar ook niet. Hij moet zelfs een keer de weg vragen omdat hij de weg kwijt is! Na anderhalf uur door de drukte van Medan rijden we de stad uit richting de jungle.

Als we ruim 2 uur over donkere smalle weggetjes hebben gereden, komen we eindelijk aan in Bukit Lawang. Een klein dorpjes midden in het tropisch regenwoud. Dit is de toegangspoort naar Gunung leuser nationaal park. Één van de laatste plekken op aarde waar de Orang-Oetan nog in het wild te zien is. Er staan 2 mannen van het hotel te wachten en ze nemen onze bagage uit de auto. Zware rugzak op de rug en allebei een koffer van 24 kilo op de schouder! We wandelen een 15 minuten door het drop en over de rivier als we bij de trap naar de accommodatie komen. Het is bloedheet en we slenteren de 200 treden omhoog. De mannen met de bagage lijken omhoog te vliegen en hebben geen enkele moeite met de zware bagage. Boven wacht eigenaar Wawan ons op en we drinken samen een drankje. Ruim 30 uur na vertrek op Schiphol zijn we eindelijk op onze bestemming. Dit is verreweg de meest afgelegen plek waar ik ooit geweest ben. In onze kamer schrikken we ons meteen dood, er zit een gigantische spin op de muur en het personeel slaat hem met takken naar buiten. Welcome to the jungle zegt hij lachend!

De volgende ochtend worden we wakker van vogel geluiden, apen op het dak en vooral het irritante getik van cicades. Het resort is basic maar werkelijk fantastisch gelegen. Omdat het zo hoog is kijken we over de jungle toppen heen en zien we allemaal apen in de boom toppen zitten. Vanaf het restaurant is het uitzicht echt waanzinnig. Een betere plek voor een ontbijt vind ik niet snel meer. We rusten vandaag vooral uit en doen niks.

De volgende ochtend staan we vroeg op en maken we kennis met onze gids en 2 Fransen. Samen gaan we de jungle in op zoek naar de Orang-Oetan! Hoge schoenen, sokken over de broek en dunne katoenen kleding zijn een must hier. Al snel merken we dat dit de echte jungle is maar gelukkig houd onze gids alles goed in de gaten. Al snel zien we een groepje Thomas leaf monkeys. Dit is de enigste plek op aarde waar deze prachtige aap nog voorkomt. Misschien nog wel meer met uitsterven bedreigd dan de Orang-Oetan zelf! Na een tijdje wandelen, klauteren en vooral heel erg zweten ziet onze gids de eerste Orang-Oetans! Boven in de Boomtoppen slingert een familie over ons heen. Er is ook een jonkie bij. Ze zitten erg hoog maar we zijn allemaal door het dolle heen. Sommige mensen blijven hier dagen en zien helemaal niks maar wij hebben geluk!

Even later word het nog gekker als we een moeder met jong vlak naast het pad zien. We staan nog geen 10 meter weg en het is echt geweldig om de dieren zo bezig te zien. Op een hoge jungle top stoppen we voor de lunch. Onze gids heeft rijst en sate meegenomen in bananen bladeren en alles is daardoor nog warm. Hij snijd wat fruit met zijn enorme kapmes en zo zitten we midden in de jungle te genieten van een heerlijke lunch. Na de lunch begint al vrij snel te regenen... wat... STORT REGENEN! We zijn midden in een moezon regen beland maar we moeten door. We stoppen even in een oud vervallen gebouwtje om te schuilen. Ineens horen we iets en er komt een Orang-Oetan naar binnen kruipen. Doorweekt van de regen gaat hij in de nok van het huisje zitten schuilen. Prachtig om te zien hoe erg deze dieren op ons lijken.Helaas is alles doorweekt en is foto's maken gewoon niet mogelijk. Mijn camera is spat water dicht maar dit durf ik toch echt niet aan.

Als de regen niet stopt moeten we er toch doorheen. We lopen naar de rivier waar we even later in een bootje stappen. Het zijn een aantal enorme rubber banden en onze camera gaan in speciale water dichte tassen. De rivier is ontzettend wild en omdat we al doorweekt zijn vinden we het niet erg om nat te worden (blijven). We varen door de jungle en langs de kant zien we nog veel Makaak apen zitten. De boot toch eindigt als we terug zijn in Bukit Lawang. Helaas moeten we weer die 200 treden omhoog voor we uitgeput terug komen bij ons huisje.

De volgende dag gaan we toch nog een keer de jungle in. We zien geen Orang-Oetans meer maar wel Thomas leaf monkeys en een Gibbon! Na 3 dagen actief in de jungle voelen we ons toch erg uitgerust. Een ongelooflijk rustgevende locatie die ik alleen in mijn dromen ooit hoopte te bezoeken. Eigenaar Wawan doet er ook alles aan om al zijn gasten plezier te geven en dat maakt deze accommodatie ook een echte aanrader. De volgende ochtend worden weer netjes naar het vliegveld gereden. Onderweg zien we helaas het lot van dit gebied. 10 tallen kilomter regenwoud zijn vervangen door enorme palm olie plantages en we vragen ons af hoelang dit pareltje nog blijft bestaan... Een pareltje ver buiten de gebaande paden!

Foto's

2fcfc.jpg
2fcfc.jpg
Guidowater
ccce3.jpg
ccce3.jpg
Guidowater
9eef5.jpg
9eef5.jpg
Guidowater
794bb.jpg
794bb.jpg
Guidowater
c2ee3.jpg
c2ee3.jpg
Guidowater
17ca9.jpg
17ca9.jpg
Guidowater
d33e7.jpg
d33e7.jpg
Guidowater