Soerabaja

'337281' door hansdewildt '337281' door hansdewildt

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Surabaya, Surabaya..

hansdewildt

Surabaya, Surabaya, met je zee en je hemel zo blauw, mijn gedachte zijn altijd bij jou.... Met dit lied in ons achterhoofd gingen wij vorig jaar voor de eerste keer terug naar de geboortestad van mijn vrouw. Hoe anders was de werkelijkheid..... Ja, ook dit is Surabaya !!!

'316192' door hansdewildt '316192' door hansdewildt

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Straatbeeld !

hansdewildt

Als je naar Surabaja gaat verwacht je een moderne havenstad met torenflats, maar niets is minder waar. Buiten een enkele straat met moderne winkels zie je veel armoede. Dit is zo'n straat die me bij gebleven is; niet echt hoopvol !!

'270626' door hansdewildt '270626' door hansdewildt

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Cultuurshock.........

hansdewildt

Ja, ook daar vind je in elke stad wel daklozen. Deze vrouw kwam aanlopen met een stok. Ze had niet meer bij dan een tas en plastic zak. Triest !! Ze ging zitten vlakbij de Hok Tech Tian tempel.!

'316347' door chdumarchiesarvaas '316347' door chdumarchiesarvaas

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Tropisch plaatje..

chdumarchiesarvaas

Deze foto is genomen onderweg tussen Surabaja en de oostpunt van Java. Prachtige groene omgeving met veel tropische planten. Als je geluk hebt zie je ook nog wilde apen.

'266968' door hansdewildt '266968' door hansdewildt

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Straatje !

hansdewildt

Zomaar een straatje in de stad Soerabaja ! Soerabaja, na Jakarta de grootste stad op Java met 3,5 miljoen inwoners, voornamelijk Javanen, Madurezen, Chinezen en Arabieren. Een stad met een prachtige winkelcentrum, maar even daar achter tref je dit soort straatjes aan !

'276340' door hansdewildt '276340' door hansdewildt

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Op haar bolide....

hansdewildt

De school is uit, het werk zit er op.... De onderwijzeres pakt haar brommer, zet haar helm op ,kijkt nog even kwaad naar mij omdat ik in de weg sta en rijdt vervolgens weg. De kinderen zijn een stuk vrolijker en komen zingend het pleintje af...

'261974' door hansdewildt '261974' door hansdewildt

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Vriendelijk

hansdewildt

In Soerabaja, zomaar aan de kant van de weg kwamen wij aan de praat met deze mooie vrouw. Ze vroeg ons meteen om te blijven eten en was erg vriendelijk ! Eigenlijk zou je veel meer tijd moeten hebben om contact te maken met de bewoners van zo'n grote stad.

'302650' door hansdewildt '302650' door hansdewildt

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Heel erg oud

hansdewildt

In Surabaya moet je beslist het levendige Chinatown bezoeken. Het spirituele hart is een meer dan 300 jaar oude, donkere en stemmige tempel Hok Tech Tian, een boedhistisch heiligdom. In deze tempel wordt een verzameling van hele oude boeedha's getoond, welliswaar achter glas, maar zeker de moeite waard om te bekijken ! De oudste boeddha is bijna 300 jaar !!!

'319835' door chdumarchiesarvaas '319835' door chdumarchiesarvaas

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Sigaretten fabriek...

chdumarchiesarvaas

In Soerabaja staat een grote sigaretten fabriek. In de fabriek werken voornamelijk vrouwen die de sigaretten rollen en verpakken. Het is een bizar gezicht om al die vrouwen te zien die sigaretten maken!

'433397' door Janjol '433397' door Janjol

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Vroege ochtend boven.

Janjol

De zonsopgang boven de Bromo vulkaan is een van de mooiste ter wereld. Langzaam zie je in het licht waar je staat: aan de rand van een superkrater, met voor je een grote zandvlakte waar de zon een aantal nieuwere vulkanen beschijnt. Links vooraan (de grijze krater) zie je de Bromo, met een klein rookpluimpje. Die vulkaan kun je via een trap beklimmen tot aan de top. Op de achtergrond zie je de hoogste berg van Java, de Semeru vulkaan.

'389096' door Adzam '389096' door Adzam

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Ossenwagens

Adzam

In een stoffige ruimte kwam ik deze foto tegen die ik ongeveer 15 jaren geleden heb gemaakt in een oude wijk van Surabaya. Ik vraag mij af hoe deze stad er momenteel uitziet. Ik denk dat het beeld van de ossenwagens langzamerhand wel is verdwenen.

'389097' door Adzam '389097' door Adzam

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Oude Wijk

Adzam

Nog een opname van lang geleden van de betjakstad Surabaya. In deze stad en omgeving is qua architectuur veel aan historische gebouwen onder voormalig Nederlandse invloed terug te vinden.

'262743' door hansdewildt '262743' door hansdewildt

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Slaapplaatsen !!

hansdewildt

Vanochtend stond er in de krant dat er te weinig slaapplaatsen zijn voor de oranjesupporters. Ik moest even denken aan deze foto uit Soerabaja waar ik 2 oranje dames tegenkwam op de bovenste verdieping van een prachtige boeddhistische tempel. Een grote bank voor een nog groter schilderij...en maar wachtern op toeristen, slaapverwekkend ! !

'316626' door chdumarchiesarvaas '316626' door chdumarchiesarvaas

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Verkeer in Surabaja

chdumarchiesarvaas

Ongelofelijk de hele dag door (ook in de nacht) is er een grote file in de stad Surabaja. Het staat nooit volledig stil, maar erg veel harder dan 30 km per uur haal je zelden. (misschien oo wel verstandig)

'361658' door Yves '361658' door Yves

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Straatbeeld

Yves

Nabij de Chinese wijk in Surabaya wachten diverse becakrijders op een klant, gestationeerd op de grote oude brug. Eigenlijk is dit een behoorlijk afgetakeld stuk stad; vies en chaotisch en vol Nederlandse panden uit de koloniale tijd die nu niet meer zijn dan vergane glorie. Door alle kleurtjes heeft het echter toch iets gezelligs, en je hoeft je er geen seconde te vervelen want er is heel veel te zien.

'330016' door hansdewildt '330016' door hansdewildt

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

4 X

hansdewildt

Ja zo kan het natuurlijk ook ! 4 maal voor de prijs van een !! Of zouden ze daar meer voor rekenen ? Hij moet er natuurlijk wel extra zwaar voor trappen !! Een straatbeeld dat je veel ziet in Surabaya !!

'412495' door Janjol '412495' door Janjol

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Trein

Janjol

Indonesië heeft een erg goed spoorwegennet. Een treinreis is een fantastische manier om meer van dit mooie land te zien. Tijdens onze reis naar Surabaya stond onze trein even stil bij een echte batik-trein. Dat leverde dit plaatje op.

'432426' door Janjol '432426' door Janjol

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Bromo vulkaan

Janjol

De meeste foto's van de Bromo vulkaan op Oost Java zijn genomen bij de zonsopgang. Deze foto is genomen bij de zonsondergang, vanaf de noordelijke rand van de krater vlak bij Hotel Lava View. De rokende 'plumpudding' links is de Bromo vulkaan, de vulkaan in het midden is de (dode) Batok vulkaan. Alhoewel het een van de meest toeristische gebieden van Indonesië is geworden, blijft het Bromo gebied als natuurgebied uniek.

'334519' door JaapManintVeld '334519' door JaapManintVeld

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Kinderen

JaapManintVeld

Wat een ongelovelijk mooi gezicht deze twwe jonge dames zo te zien zitten je vraagt je af wat er door hun gedachten gaat je zou ze zo adopteren.

'150445' door zipzie '150445' door zipzie

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Twee Fietsen

zipzie

Zomaar twee fietsen met gras dat als veevoer dient. De berijders...die waren effe weg, maar het was dan ook wel erg warm

'388834' door Adzam '388834' door Adzam

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Het bestaan.

Adzam

Het is een foto uit de oude doos. De opname is ongeveer 15 jaren geleden gemaakt langs de gele rivier. Deze rivier deed zijn naam geen eer aan....in plaats van water zag ik één grijze breiige massa. Langs de oever lag een berg vuilnis en daarop bevonden zich een aantal jonge mensen die nog bruikbare spullen er tussen uit visten. In schril contrast met de moderne bebouwing op de andere oever. Om een bepaalde reden bevond ik mij op Java met tevens een missie. Volg het verhaal hiervan dat is te lezen in het bijschrift van de foto "Kempang Kuning".

'434893' door Janjol '434893' door Janjol

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Vriendelijke vrouw

Janjol

Vlakbij Soerabaja op Oost Java ligt het dorpje Sidoarjo. Door verkeerde boringen naar gas ontstond hier in 2006 een moddervulkaan: een niet aflatende stroom van modder stroomt sinds mei 2006 uit de grond en wordt door dijken in bedwang gehouden. Gevolg: een heel groot gebied is onbewoonbaar gemaakt. De voormalige dorpsbewoners vechten al jaren tegen dit onrecht en de enige bron van inkomsten zijn de toeristen die deze ramp komen bekijken. Deze vriendelijke vrouw zat bij de trap naar het uitzichtsplatform over dit rampgebied. Zij vertelde een van de vele mensen te zijn die ontheemd zijn geraakt door deze menselijke ramp.

'388843' door Adzam '388843' door Adzam

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Kempang Kuning.

Adzam

Het is al weer 15 jaar geleden dat mijn weg zocht buiten de gebaande paden. Het leven lachte mij toen niet toe ….ik zocht een weg om mijzelf terug te vinden. Mijn doel was het Militaire Ereveld op de begraafplaats Kemping Kuning aan te doen. Ik had mijn schoonmoeder beloofd het graf op te zoeken van haar oudste broer, die tijdens een militaire missie begin 50er jaren was gesneuveld in de omgeving van Malang. Na even zoeken vond ik het graf met een wit kruis tussen de velen. Uitgerekend op de dag van zijn verjaardag bevond ik mij daar. Namens mijn schoonmoeder en overige familieleden tekende ik in het midden van het ereveld het condoleanceregister…ik was de eerste… waarschijnlijk ook de laatste. Op uitdrukkelijk verzoek van haar en haar zuster kocht ik een bosje bloemen….. op een nabij gelegen marktje. Het kostte mij 25 cent. En met mij….ging het langzamerhand beter.

'243545' door jimwolff '243545' door jimwolff

IndonesiëSoerabaja

IndonesiëSoerabaja

Erebegraafplaats

jimwolff

Tijdens onze reis over het eiland Java, zijn we geland op de luchthaven van Soerabaja Na een nachtrust van een paar uur hebben we de volgende dagen rondreizen over het eiland gemaakt zie hier de opnames. Erebegraafplaats van de Koninklijke Nederlandse Marine te Soerabaja.