Indonesië image

Indonesië


Reviews

Indonesië
Azië
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
9
Indonesië Nusa-penida
Beryl was hier 30 Apr 2019
NUSA PENIDA! Een eilandje vlabkij Bali, Indonesië. Het is met de 'fast boat' 45 minuten varen. Met een beetje geluk zie je onderweg nog dolfijnen uit het water springen. Het is een relaxt eiland, met aan de kust allemaal leuke strandtentjes. Je kan er voor een klein prijsje een scooter huren en het eiland verkennen. Wij hadden een chauffeur, omdat veel paden niet goed bestraat zijn en het rijden daardoor moeilijk wordt gemaakt. Op het eiland zelf kan je heel veel leuke dingen doen er zijn stranden zoals, Diamond beach, Billabong en Keling King. Het zijn enorme cliffen, maar het uitzicht is adembenemend en zeker de moeite waard. Het knalblauwe water, het witte zand en de groene cliffen zijn een prachtig plaatje voor je fototoestel. Ook kan je op verschillende plaatsen zoals Crystal bay beach and Manta bay snorkelen met prachtige vissen en met Manta roggen. Wij hebben er voor gekozen om te duiken en dit was prachtig. de Mantas hebben een spanwijdte van ongeveer 5-6 meter.
Regio
 • Veel te doen en te zien
 • prachtige onderwater wereld
 • mooie stranden
 • Moeilijk zelf te rijden door de slechte wegen
Review geplaatst op 2019-05-20
9
Indonesië Kelimutu
PleunGroeneveld was hier 31 Aug 2018
Op de top van de Kelimutu vulkaan kun je echt een spectaculaire zonsopkomst mee maken. Vanuit het plaatsje Moni is het met de auto of met de scooter goed te bereiken (13km). Via een goed aangelegd pad met trappen loop je in een minuut of 30 naar de top van de vulkaan, waar een plateau is waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt op de kratermeren. Je moet er wel vroeg voor uit de veren maar dan krijg je ook wat. Trek wat warms aan want op de top kan het best nog fris zijn. Overigens staan er altijd wel mannetjes waarbij je warme thee of koffie kunt kopen. Ongeveer 500 meter van de top loopt er nog een pad waarbij je de kratermeren vanuit een ander perspectief kunt zien en fotograferen, dit is absoluut de moeite waard. Dit kun je prima doen op de terugweg naar de ingang van het park.
Highlight
 • Voor drone liefhebbers zeer spectaculair
 • Fantastische uitzichten
 • Lekkere ochtendwandeling
 • Spectaculaire kratermeren
 • Irritante geluiden van drones
 • kan druk zijn op de top
Review geplaatst op 2018-10-11
9
Indonesië Kawah-ijen
Dianadm was hier 30 Jun 2018
De Ijen vulkaan op het Indonesische eiland Java is een natuurspektakel van formaat. Uniek door zijn metershoge blauwe vlammen (komt slechts op 2 plaatsen in wereld voor), het zuurste kratermeer ter wereld en de zwaveldragers die het zwavel aftappen en twee keer per dag 80 kilo zwavel omhoog brengen in rieten manden die ze aan een stok op de schouder dragen. De beklimming van de Kawah Ijen is pittig vanwege de hoogte (2250m) en de steilheid van de paden en het nachtelijk uur. De vulkaan is bereiken vanuit de omliggende dorpjes en het eerste deel gaat door een tropisch bos. Daarna begint de klim naar de kraterrand, ongeveer een kilometer steil omhoog en in het pikkedonker daal je af in de krater. Geen pad, dus puur op gevoel gaan ga je steen voor steen naar beneden. De gasmaskers die hier verplicht zijn, zijn geen overbodige luxe, evenals een gids die op de juiste momenten met zijn zaklantaarn bij schijnt. Ruim een uur later sta je ín de krater, middenin het meest onaardse schouwspel dat je ooit gezien hebt. Onderin de krater wordt het blauwe vuur zichtbaar dat alleen ’s nachts te zien is, een betoverend gezicht omdat de vlammen lijken te dansen. Een uur later, nog in het donker, klim je weer omhoog en zittend op de kraterrand zie je het langzaam licht worden en kun je genieten van een weergaloze zonsopgang. Ik vond dit echt één van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Java en de inspanning voor de volle 100% waard. Een aanrader voor wie van avontuur houdt.
Activiteit Excursie Natuurgebied Highlight
 • avontuurlijke hike
 • natuurspektakel, uniek in de wereld
 • adembenemende zonsopkomst
 • nog niet overspoeld door toeristen
 • zwaveldampen, gasmasker verplicht
 • pittig, niet voor iedereen weggelegd
Review geplaatst op 2020-01-05
9
Indonesië
Astrid was hier 15 Mar 2018
Een continue glimlach Een paar maanden terug heb ik een maand rondgetrokken in Indonesië. Mijn voorkeur gaat naar Java, waar mensen die leven met een minimum naar je glimlachen en je helpen zonder dat ze er iets voor terug moeten. Een gezin bestaande uit 6 personen, 1 koe, 3 kippen en een zeer klein huisje is gelukkiger dan wij Westerse mensen ooit kunnen zijn. Ik deed niet enkel de toeristische delen maar zag ook het echte leven. Waar mensen verschrikkelijk steile bergen moesten beklimmen om aan hun veld te komen, waar kinderen speelde met vliegers gemaakt uit plastieken zakken.. Dit is het pure, onaangeraakt door toerisme en dat is hetgeen mij geraakt heeft. De tempels en watervallen die wel toeristisch zijn geven een indrukwekkend gevoel, neem even tijd en sta erbij stil en kijk. Het is Java waar de cultuur, de geschiedenis en de pure schoonheid zich bevindt. Bali is ook prachtig als je de onaangeraakte plekjes kan vinden, want natuurlijk een prachtig hotel aan een heldere blauwe zee met prachtig strand is mooi. Maar wat heb je dan gezien.. de levenswijze, het echte volk, ruïnes, handgemaakte batik? Nee. Ga in Bali opzoek naar Lovina Beach, zoek het groepje jongeren op dat gitaar speelt en zingt rond een vuurtje. Zij bezorgde me de beste avond in Bali, ze hadden geen toeristen nodig om het geheel in scene te zetten zij deden het voor zichzelf en deelde het met plezier met anderen. Kijk naar het geheel! Dan zal je het echte Indonesië vinden.
Land
 • Vriendelijke mensen
 • Prachtige natuur
 • Onaangeraakte wereld
 • Een droom
 • Soms primitief
 • Oase van rust en zelfontdekking
 • Vervuiling
 • Soms primitief
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Indonesië Sulawesi
Ada was hier 15 Mar 2018
Sulawesi... Drie weken rondtrekken in Sulawesi! Geen massatourisme volgens de bronnen en daar waren we naar op zoek. Via Makassar met de bus naar Tana Toraja en dan door naar de Togian Islands. Dit was wel een reis van twee dagen door de bergen maar wel heel bijzonder. Koffie drinken in gammele warungs langs de afgrond en eten in lokale restaurantjes waar je de pas gevangen vis zelf uit mocht kiezen uit een plastic bak. Aangekomen in Tentena zijn we op de ferry gestapt naar de Togians. Erg gezellig op de boot, veel leuke gesprekken gehad met locals. Ik had een uitgave van Columbus magazine meegenomen waarin een artikel over de eilanden in stond. In dat artikel stond een intervieuw met ene Lenny. In een gesprek op de boot met een local vroeg ik hem of hij Lenny kende. Ja, dat was een goede vriend van hem en hij zou in de buurt moeten zijn, vertelde hij. Al met al, Lenny hebben we uiteindelijk ontmoet, een aantal keer zelfs en het Columbus magazine aan hem cadeau gedaan. De eilanden zijn een aanrader. Het eilandje waarop wij vijf dagen verbleven snorkelede je in een uur rond. Prachtige onderwaterwereld en een heerlijke plek! Na deze heerlijke dagen zijn we beland in de Bada Vallei waar we gewandeld hebben door het oerwoud en de Megalieten hebben bekeken. Terug in Makassar hebben we een dag gefietst in Bantimurung NP. Sulawesi! Een eiland van mooie ontmoetingen, afzien, prachtige natuur en je welkom voelen! Ik ga zeker nog eens terug!
Regio
 • Midden Sulawesi fijn klimaat.
 • Geen massatourisme
 • Vriendelijk behulpzame bevolking
 • Mooie natuur
 • Heel divers
 • geen minpunten
Review geplaatst op 2018-03-15
8
Indonesië Bali
Evert was hier 15 Mar 2018
Prachtig land, prachtige cultuur en natuur. Echt de moeite om er rond te trekken. Dit land is voor iedereen geschikt. Of je nu alleen reist, met je gezin of als koppel, Bali heeft iets magisch dat iedereen aanspreekt. Het eten, de hotels en de gastvrijheid waren op en top in orde. Het enige dat is spijtig vond was dat er rondom tempels (zeker in de wildernis) vaak enorm veel afval ligt. Dit is heel controversieel omdat ze feestdagen hebben voor de dieren en de natuur, terwijl er op die religieuze plaatsen veel vervuiling is. Wel hebben we gemerkt dat de jongere generatie Balinezen hier anders over denkt, dus laat ons hopen dat dit nog de goede kant op gaat ! Voor de rest was dit echt een TOP reis ! Echte aanrader!
Regio
 • gastvrijheid
 • hotels
 • natuur
 • religie
 • architectuur
 • veelzijdig
 • Vervuiling rond tempels
Review geplaatst op 2018-03-15
7
Indonesië
Arianne was hier 15 Mar 2018
Wat ik had verwacht: een toeristisch eiland, het Spanje van Azië.... Maar nee, Bali is een eiland vol verrassingen. Druk, ja het verkeer is niet te vergelijken met hier, maar na een paar dagen ben je er aan gewend en toer je met je brommertje tussen de taxi's en vele brommers. Je komt dan op plekken die je niet op de kaart vind , een strandje wat je vind, er hangt een kartonnen bordje aan een boom, je parkeert in de middle of nowhere waar wat 'beveiligers'waken over je brommer, nog een eind lopen en dan dat fantastische strandje vinden met enkele tafels en stoeltjes in het zand en waar je barracuda kunt bestellen! Heerlijk. In het zuiden ligt een tempelcomplex langs prachtige rotsen. Bezoek ook eens een vismarkt in de vroege ochtend, je kijkt je ogen uit, wat een kleuren van mensen, boten en vissen! Vriendelijke mensen, lekker eten, rijstvelden in haast onnatuurlijk groen. Bali heeft nog veel om te ontdekken.
Land
 • Relaxte bevolking
 • Verkeersdrukte
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Indonesië Bali
Eri was hier 15 Mar 2018
Bali, Melaya, Crematie-ceremonie Uitgenodigd worden voor een ceremonie in Bali is al een eer. Uitgenodigd worden voor een crematie voelt alsof je de koninklijke familie bent. Werkelijk door iedereen met een glimlach ontvangen, door de familie helemaal vooraan gezet, en met alle egards behandeld. Niets onwennig, bij de hand genomen en veel uitleg gegeven over de hele ceremonie.Een heel intieme ervaring, zo dichtbij mogen komen, absoluut een fantastische herinnering.
Regio
 • Niet toeristisch
 • Authentiek
 • Behulpzaam
 • Zeer vriendelijke bevolking
 • Zuid-Bali is te-toerisctisch
Review geplaatst op 2018-03-15
8
Indonesië Bali
Moniek was hier 15 Mar 2018
Bali is een prachtig eiland, maar helaas wel erg toeristisch wat ik persoonlijk toch jammer vind aan bestemmingen. Maar ondanks dat kan je er heerlijk ontspannen en genieten van de cultuur en het prachtige strand. Daarnaast hebben ze ook prachtige rijstvelden in het binnenland wat je zeker ook gezien moet hebben. Vergeet niet dat Bali meer is dan alleen strand en huur een brommertje om ook de binnenlanden te ontdekken. Zo kan je ook op Bali dorpjes, rijstvelden en marktjes vinden waar je als enige toerist bent. Zo maak je zelfs een van de meest toeristische eilanden toch weer bijzonder.
Regio
 • Heerlijk relax eiland
 • Mooie cultuur
 • Prachtige hotels en heerlijke stranden
 • Leuk om met een brommertje rond te reizen
 • Toeristisch
 • Duur
Review geplaatst op 2018-03-15
8
Indonesië Bali
Natascha was hier 15 Mar 2018
Home Bali Home Villa & Suites is een prachtige accommodatie voor de start of afsluiting van je reis op Bali. Deze accommodatie is gelegen op 15 minuten van de luchthaven Den Pasar. De Nederlanders Marcello, Jolanda en Jade zorgen voor een warm welkom en brengen je naar de mooiste stranden buiten de gebaande paden. Een gevoel van rust en thuiskomen. Daarnaast kun je hier je gehele reis plannen en boeken.
Regio
 • Nederlandstalig
 • Rustig gelegen
 • Bountystranden
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Indonesië Sumba
Jacqueline was hier 15 Mar 2018
Naar aanleiding van een artikel in de Columbus van januari jongstleden zijn wij vanuit Bali naar Sumba gevlogen. Het was in een woord fantastisch. Stranden in het zuiden waar onze zoon als enige aan het surfen was en waar wij dagelijks bezoek kregen van de locals, die ons echt een prettige afleiding vonden denk ik.... Want Engels spreekt bijna niemand, en dat is een avontuur op zich!!! Tijdens een tochtje naar onder andere een traditioneel dorp ontmoetten wij Juliana, die ook beschreven werd in het artikel, en zij is zo ongeveer de enige die zich heel goed verstaanbaar kon maken!! Het noorden heeft prachtige stranden om een paar dagen te relaxen!! We hebben best al veel gereisd maar nog nooit hebben wij mensen ontmoet die zoveel indruk maakten door hun puurheid!! Dus ga er vooral niet heen, zodat de locals niet weggekocht worden door de ontwikkelaars en alles eigenlijk blijft zoals Bali misschien ooit geweest is...
Regio
 • De rust
 • Puurheid van de mensen
 • Prachtige stranden
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Indonesië
Radha was hier 15 Mar 2018
Darimana? Waar kom je vandaan? Wij zijn Hindoestanen, lijken op Indiërs en wonen in Nederland.. De mensen op Bali, Gili Air, Gili Meno en Lombok begrepen het niet. De uitleg over de kolonisatie van Suriname ( evenals Indonesië) gaf herkenning. De Bollywood films en Indiase series worden naar Bahasa Indonesia vertaald en op tv uitgezonden. In de straatjes klonk gefluister "Orang India" (Indiase mensen). Bollywoodliedjes werden voor ons gezongen, ongeacht of diegene Hindoe of islamitisch is. Mensen zijn benieuwd welke feestdagen en tradities in India zijn en wat de verschillen met het Hindoeïsme op Bali is. Veel vragen over de Ganges en vegetarisme. Narmada is een heilige rivier in India, maar komt ook in Lombok voor.. Hoe zit het.. mooi gespreksonderwerp. Wij hadden basiswoorden Bahasa Indonesia geleerd, wat het makkelijker maakte om een gesprek met locals aan te gaan. Daarnaast probeerden wij respect te tonen voor de lokale bevolking, door bijvoorbeeld onze kleding aan te passen als wij buiten het strand liepen. Je bent daar te gast, rekening te houden met hun normen en waarden is vanzelfsprekend. Vriendelijkheid is belangrijk, een glimlach doet wonderen. In India zeggen wij "de toon maakt de muziek". Onder buiten de gewaande paden reizen verstaan wij "buiten je comfortzone en aangeleerde gewoontes en gedragingen reizen". Geniet van natuur en stranden, maar doe vooral ook levenservaring op, dat blijft altijd bij je en komt van pas op je wereldreizen. Succes met de wedstrijd!
Land
 • Prachtige natuur en stranden
 • Rijke cultuur
 • Lekker en voordelig eten
 • Vriendelijke en lieve mensen
 • Kinderen hebben respect
 • Seminyak/Kuta op Bali ( duur en toeristisch)
 • Armoede ( handenarbeid, geen scholing, etc.)
 • Geen kennis mbt gescheiden afval
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Indonesië Molukken
Acuna was hier 15 Mar 2018
Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen dat Bali en Java mooi zijn. Daar is niks van gelogen! Maar het kan minstens net zo mooi - of eigenlijk nog véél mooier, authentieker, ongerepte natuur en weinig (lees: familie bezoeken) tot geen touristen - op de Molukken! Op de Kei-eilanden daar vind je paradijselijke stranden en ook Raja Ampart doet daar niet onder. Zeker voor wie van duiken houdt. Welk gedeelte je van de Molukken ook mag bezoeken, de mensen zijn vriendelijk het eten dat is overheerlijk! Op Ambon daar vind je reuring en het "stadse" leven. Van daaruit kan je doorreizen met de boot naar eilanden zoals; Ceram en Saparua. Ontelbaar strandjes omringd door palmbomen. Tip: vraag eens rond binnen de kennissen kring of bij collega's op kantoor wie iemand van Molukse afkomst kent en kom in contact. Je zal worden overladen met mooie, bijzondere en vooral hartverwarmende verhalen. En vervolgens op de Molukken zelf door de familie met open armen worden ontvangen! Meer local dan dat kan je het haast niet krijgen. Ja, het kost wat moeite... Maar dan heb je ook zeker wat! Kortom; een must-visit!
Regio
 • Authentiek/ ongerept.
 • Het vereist wat meer moeite om van A naar B te komen.
Review geplaatst op 2018-03-15
8
Indonesië Bali
Jane was hier 15 Mar 2018
Mooi land, met. Veel cultuur en religies . Prachtige tempels, wel die door de reisorganisatie worden geregeld zijn erg Toeristisch. Vrindelijke mensen, ze proberen je wel in ieder winkeltje iets t laten kopen.
Regio
 • Goedkoop
 • Veel toeristen
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Indonesië
Nina was hier 15 Mar 2018
Een jaar geleden rond deze tijd waren we in sulawesi. Sulawesi is nog niet echt bekend bij de toeristen en op aanrader van mijn tante zijn we hier naar toe gereisd. Het is een onzettend mooi en veelzijdig eiland. Je hebt er prachtige bounty stranden (bara beach)waar je het gevoel hebt totaal alleen op de wereld te zijn. Je kunt genieten van de super mooie landschappen In de Toraja regio. Huur een scooter en ga zelf op pad. De landschappen en Toraja huisjes die je tegen komt lijken zo van een postcard af te komen. Woon ook een van de begrafenisceremonies bij. Als laatste heb je ook nog eens een van de beste duikbestemmingen van de wereld (bunaken). Wanneer je dit leest, kies er dan voor om van de gebaande wegen te gaan zoals bali en ga naar Sulawesi. Je zult hier het echte columbus gevoel krijgen
Land
 • Veelzijdig
 • Puur
 • Bountystranden
 • Cultuur
 • Natuur
 • Duiken en snorkelen
 • Moeilijker bereisbaar
Review geplaatst op 2018-03-15