Raja Ampat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Raja Ampat image

Part 4 # Ontdek De Schoonheid Van Raja Ampat Per Kayak, West Papoea Nieuw Guinea

Raja Ampat
Indonesië
Sousje

Part 4 # Ontdek De Schoonheid Van Raja Ampat Per Kayak, West Papoea Nieuw Guinea

'Hellow! Hellow! ' Onze gids Hadja staat met slaperige ogen voor ons huisje met ons ontbijt, we gaan zitten op de kleine veranda en smullen van een paar krackers wat hij voor ons zojuist heeft gehaald. Dit is niet genoeg om de dag mee door te komen, ik gebaar naar Hadja dat ze vast wel eieren hebben en gebaar met wilde kip bewegingen wat ik bedoel. Hij snapt mij niet en we lopen een rondje om een kip aan te wijzen. Hij knikt en we lopen door naar een mooie buiten keuken om de eieren te koken. De keuken was echt letterlijk buiten met een grote plank met pannen en een groot vuur gemaakt in de grond. De palmbomen waren mooi versiert met pannen en borden welke waren vast gemaakt aan haken, heel creatief!
De eigenaar van de homestay kwam aan met een boekje waar we onze namen en afkomst in konden schrijven. Onze namen kregen plekje drie en vier in de lijst, we waren een van de eersten!
We varen verder over de open en diepe zee en het is gevuld met duizenden kwallen, laag over laag. Wat zijn het er veel! Een raar gevoel bekroop me, dat waren dus de prikjes welke ik voelde nadat ik een hand vol zeewater elke keer over me heen goot!
Na een uur komen we op Manta Sandy terecht, dit zijn zandbanken midden op open zee. Het ene moment is het water zo donker en diep en staar ik naar het onbekende en het andere moment sta ik naast mijn kayak midden op zee op een zandbank! Dit stukje is bekend om de grote reuzenmanta's welke tot wel vijf meter kunnen worden. Ik pak mijn snorkel en zwem naar de rif waar de grote majestueuze manta's sierlijk rond zwemmen tot een paar meter onder me. ' Wat een grote beesten! ' Ik kan mijn ogen niet geloven. Ik kijk opzij en schrik me rot! Op een paar meter naast ons komt een manta een kijkje nemen en laat zijn grote vinnen en zijn gapende bek zien waarmee hij alle plankton opvangt. Heel langzaam glijd hij weer verder door het water. Na diep adem halen kom ik bij van het indrukwekkende moment wat me net is overkomen.
We kayaken verder naar onze laatste slaapplaats op het strand. Als we daar bijna zijn zien we vinnen boven water komen, het worden er steeds meer en op een paar meter van mijn kayak springt een grote manta het water uit en klapt weer hard het water in. Mijn kayak schommelt hard heen en weer en ik draai me om. ' Is dit nou echt gebeurd? ' Dit zou ik nooit meegemaakt hebben als we met een motorboot met veel lawaai het water over voeren. Weer een hoogtepunt van onze kayaktrip!
Aangekomen op ons eigen strandje zetten we onze tent op en wandelen nog wat over het strand, grote schelpen en aangespoelde witte koralen komen we tegen en krabbetjes in mooie huisjes spelen met ons verstoppertje.
Jammer genoeg is er ook veel vuilnis aangespoeld en geeft me dat een somber gevoel. Ook op zee kwamen we op veel plekken enorme drijvende vuilnisbulten tegen. Ik hoop dat buiten de bevolking om ook de toeristen rekening gaan houden met de koralen in deze zee en het is triest om te zien dat de koralen zo ook hier zullen uitsterven als we niet met zijn allen zorg dragen aan de natuur.

De laatste dag is aangebroken, zes uren kayaken naar het Kri Eco Resort. In de verte zien we een donkere boze lucht. We moeten opschieten en voeren verder. Zoals vaak in de tropen kan het weer snel omslaan, zo ook bij ons op zee. Het begon te regenen en te waaien, ik trek snel mijn zwemvest aan en we zitten van het ene moment in het andere midden in een onweersbui. Snel naar de kant en wachten tot het over is. Na een uur trekt de lucht weer open en lacht de zon ons toe, we kunnen verder en genieten nog van de laatste momenten van onze kayak trip. Uitgeput en voldaan komen we aan bij het Kri Eco Resort. We lopen naar de koelkast en pakken cola, chocolade, ijsklontjes, fruit en koekjes en eten alles tegelijk op! Wat is dat toch lekker!
Vanaf onze veranda staren we de zee op en met de laatste zonnestralen genieten we van al het moois wat we hebben meegemaakt, het was geweldig!



# Met dank aan Columbus Magazine Editie 33 over het artikel Papua Power wat ons ertoe heeft gezet om deze reis te maken

Foto's

2265a.jpg
2265a.jpg
Sousje
c1e72.jpg
c1e72.jpg
Sousje
33c9a.jpg
33c9a.jpg
Sousje