Raja Ampat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Raja Ampat image

Part 2 # Ontdek De Schoonheid Van Raja Ampat Per Kayak, West Papoea Nieuw Guinea

Raja Ampat
Indonesië
Sousje

Part 2 # Ontdek De Schoonheid Van Raja Ampat Per Kayak, West Papoea Nieuw Guinea

Na alles de volgende dag ingepakt te hebben in waterbags en de kayak klaar te hebben gemaakt, stappen we onze kayaks in met onze gids Hadja. 'Gids' is een groot woord, het was eerder een lokale bewoner van een van de omliggende dorpen. Dit was welgeteld zijn eerste kayak trip ooit en hij kon een paar woorden Engels. Maar hij was bekend met de omgeving, de stromingen van de zee en de plekken van de homestays. Hij kon vuur voor ons maken en als we dorst hadden klom hij stoer de palmboom in om een heerlijke kokosnoot voor ons open te hakken, heerlijk!
We hadden onze mindset al ingesteld dat het niet zal gaan zoals we gedacht hadden, een soort van Gow With The Flow want anders zal je het niet redden. Dat is het pure van onze reis geweest dat we simpelweg de stand van zon bekeken wat de tijd was en te genieten van stilte van de zee en de mooie mangrove bossen om ons heen. Het kayaken zelf is natuurlijk vrij simpel, doe je ene arm voor je andere arm en roei je spanen in de rondte. Maar om nu op een plek te zijn op open zee waar nog weinig is ontdekt door anderen is spannend en ook zwaar door de warmte van de zon en uren kayaken zonder het idee te hebben vooruit te komen.
We komen na vier uren aan bij de eerste homestay, de eigenaren komen aangerent en ze hebben lieve kinderen die gelijk met ons willen spelen. Het is hier rustig en als we over het strand lopen zien we geen voetsporen van ander leven en we voelen ons echte ontdekkingreizigers! De homestay is eenvoudig, een van bamboo gemaakt hutje op het strand met alleen een matje. Gelukkig hadden we onze eigen klamboe mee. Vrolijk komt de eigenaar naar ons toe en trots laat hij een pan zien met rijst en een pan met vis.. lekker! Dit was net wat we nodig hadden.
Later in de avond is de zee spiegelglad, de weerspiegeling van de wolken in het water loopt in elkaar over en we zien grote vinnen boven water komen... Dolfijnen! Vrolijk en trots laten ze ons hun kunstjes zien. Met het vallen van de nacht dommelen we in een diepe slaap met de kakofonie van onze nachtvriendjes.

De volgende ochtend zijn we al vroeg op, ik speel met de kinderen en we tekenen en kleuren met de stiften en papieren welke we hadden meegenomen. Ze weten niet wat ze zien en weten ook niet hoe ze moeten tekenen. Ik liet het zien; een rondje met streepjes van de zon, een half rondje voor de maan en veel strepen kriskras door elkaar voor de sterren. Ze lachen en wijzen naar de zon, ' Ja ... dat is de zon! ' Ze pakken gretig de pennen en stiften en je hebt geen kind meer aan ze.
We verzamelen de laatste spulletjes voor de lange dag welke ons te wachten staat. Met de kayak varen we de hoek om de mangrove bossen in. Het water is hier helder en ik heb het idee dat ik droom, alle koralen en gekleurde vissen en zeesterren staren me aan. De schaduw van mijn kayak reikt meters diep tot op de bodem, ik zweef!
We varen verder en komen langs een lokaal dorpje, alle Papua kindjes komen aangerend met hun krullen bolletjes gevolgd door hun ouders. Nu staat het hele dorp naar ons te kijken. De kinderen sloven zich voor ons uit door grote sprongen te maken vanaf de stijger het water in. Ik kijk op naar de stand van de zon, we hebben er al zeven uren op zitten. Hij begint al mooie rood-roze pailletten in de lucht te maken om aan te geven dat het tijd is verder te gaan. De lucht en weerkaatsing is prachtig en het voelt als een magisch moment. Halverwege stop ik even met kayaken en hoor het klotsen van het water tegen de kayak en voel me even helemaal alleen op de wereld. De puurheid van het kayaken en ontdekken geeft me een gevoel van euforie, dit is het paradijs!
' Come come!' Hadja onze gids gebaard vluchtig met zijn armen en benen dat we snel door moeten, de zon is onder en het word donker, we komen net bij het vallen van het donker aan bij de homestay. Pffff .... Net op het nippertje!



--> Vervolg in andere blog ' Part 3 # Ontdek De Schoonheid Van Raja Ampat Per Kayak, West Papoea Nieuw Guinea '


# Met dank aan Columbus Magazine Editie 33 over het artikel Papua Power wat ons ertoe heeft gezet om deze reis te maken

Foto's

37024.jpg
37024.jpg
Sousje
e1c6b.jpg
e1c6b.jpg
Sousje
e3bf2.jpg
e3bf2.jpg
Sousje