Raja Ampat Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Indonesië, Radja Ampat - Papua Power

Gepubliceerd: 09 sep 2012
1

Kleine vulkanische eilanden begroeid met smaragdgroen regenwoud worden afgewisseld met romantische baaitjes, maagdelijke witte stranden en een turkooizen zee met koraal vol leven. Iedereen die zich hier waagt, is een ontdekkingsreiziger.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst: Matthijs de Groot, Fotografie: Louise ten Have

(...) Toen Max in Raja Ampat arriveerde was dit toeristisch gezien nog maagdelijk gebied. Op zoek naar overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog, ging hij dorpen langs en vertelde de inwoners dat hij alles wat ze maar uit de oorlog konden vinden van ze zou kopen. Op het strand klapte hij zijn tafeltje op. Een lange rij mensen diende zich aan. Iedereen had iets te verkopen, van knopen van Amerikaanse militaire kleding tot complete vliegtuigen. Heel Nieuw- Guinea ligt namelijk vol wrakken. Toen de Amerikanen aan het einde van de strijd met de Japanners naar huis gingen, lieten ze werkelijk alles achter. Een rits aan gloednieuwe jeeps werden valleien in gebulldozerd en alle proviand bleef liggen.

Dozen met handgranaten veranderden van eigenaar, met als gevolg dat het dynamietvissen hier net als in de rest van Azië zijn intrede deed. De Amerikanen hadden de locals laten zien hoe gemakkelijk je vis kunt vangen door simpelweg een granaat in zee te gooien. Van die kennis werd al spoedig op steeds grotere schaal gebruikgemaakt. En ondanks protesten is de methode, waarbij de explosieve stoffen inmiddels worden gemaakt van kunstmest en dieselolie, nog steeds niet volledig uitgebannen. Het werkt zo: eerst wordt een explosief in het diepe water gegooid zodat de vissen wegvluchten richting minder diep water. Daar wacht hen de genadeklap van een tweede explosie. De visser kan zijn vangst vervolgens met het grootste gemak uit het ondiepe water plukken. Om deze wanpraktijken tegen te gaan geeft Max werk aan zo’n 140 locals. Zoals in Afrika veel rangers voormalige stropers zijn, heeft hij vier voormalige haaienvinnenjagers opgeleid tot duikinstructeur. Hij ziet dit als dé manier om de lokale bevolking een alternatief te bieden voor het misbruiken van hun natuurlijke rijkdom en zo het gebied te beschermen (...)

Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 33

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Indonesië artikelen
Reisnieuws
8x totaal onontdekte Aziatische bounty-eilanden

30 mrt 2017, De doorsnee massatoerist wordt intens gelukkig van een strandvakantie op een overbevolkt Thais eiland. Jij niet. Jij zoekt liever de rust op op één van deze totaal onbekende Oost-Aziatische paradijsjes.

0
Reisnieuws
De mooiste koraalriffen ter wereld. Intact en vol leven

17 mrt 2017, Klimaatverandering, toerisme en industrie vormen serieuze bedreigingen voor 's werelds mooiste koraalriffen. Zo zijn bekende riffen voor de kusten van Australië, Belize en de Malediven reeds ernstig aangetast. Gelukkig zijn er ook nog onderwaterp...

2
Reisnieuws
Activiteiten in Raja Ampat, Indonesië

28 okt 2016, De Indonesische eilanden van Raja Ampat zijn zo afgelegen dat mensen er nog niet volledig zijn doorgedrongen. Iedereen die zich hier waagt, is een ontdekkingsreiziger. Dit zijn de toffe activiteiten, geselecteerd door de redactie van Columbus Travel.

0

Reacties van bezoekers Reageer

maldev

Door: maldev • Geplaatst op

Ik ben het helemaal mee eens dat Raja Ampat is de power van Papua. Wat heb ik in mijn gedachten toen ik dit artikel las is Indonesie niet alleen bekend met Raja Ampat. Er zijn tientallen of misschien veel plekken dat weinig touristen het weten. Bijvoorbeeld in noord van Java. Er is een eiland, Karimun Jawa die ook heel prachtig en niet zoveel toeristen die daar komen. Ik heb een link die bevat met een verslag in Karimun Jawa. Jammer genoeg is het in het Engels. Hopelijk is het nuttig voor 'a recommendation". Geniet ervan!

http://www.jakpost.travel/news/karimunjawa-javas-one-and-only-island-paradise-6wSnbYrQTkWX9sAx.html

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.