De Molukken; wat te doen? image
Quint

De Molukken; wat te doen?

Ambon, de Kei-eilanden en Seram. Er valt onwijs veel te beleven op de Molukken. Dit zijn de 9 hoogtepunten die je zeker niet mag missen als je in dit deel van Indonesië bent volgens de redactie van Columbus Travel.



Prachtige witte strandjes. (Foto: Malou van Breevoort © Columbus Travel)



Ambon



1. Zwem door een rots





Pintu Kota. (Foto: Reisreporter Aru)



Er zit een gat in de rots, zowel boven als onder het wateroppervlak (dertig meter diep!), van Pintu Kota. Neem je snorkelspullen mee en ga hier zwemmen. Of neem rond zonsondergang je picknickspullen mee om vanaf het gelijknamige strand van het uitzicht te genieten.



2. Bekijk reuzenalen



De gigantische alen in een glasheldere vijver bij het plaatsje Waai op Ambon zouden over telepathische eigenschappen beschikken.



3. Bezoek een oud Hollands fort op Ambon



In de Baai van Hila liggen Fort Amsterdam en Benteng Victoria: 350 jaar lang het centrum van de koloniale handel op de Molukken.



Seram



4. Doe een meerdaagse jungletrek





Een boottocht op de Salawai-rivier. (Foto: Malou van Breevoort © Columbus Travel)



Vooral vogelspotters komen in het Manusela National Park (bijna 200.000 hectaren) aan hun trekken; hier fladderen onder meer bedreigde papegaaien en kaketoes rond. Voor een lange trekking is een gids zowel een must als verplicht. Regel dit bij Ora Beach in Sawai of bij aankomst op Seram in Masohi (bijvoorbeeld via het PHPA-bureau).



5. Beklim de hoogste berg van de Molukken



Gunung Binaya op Seram is hoger dan drieduizend meter. Je kunt kiezen uit drie routes, van zes  tot tien dagen. indonesiaexpeditions.com.



6. Ontdek kleurrijk koraal



voor de kust van Seram, waar gelukkig ook steeds meer natuurconservaties ontstaan. Een aanrader is het eilandje Pulau Koon aan de zuidoostkust, met prachtig koraal en enorme scholen vis, waaronder de monsterlijke Ambon, het hoofdeiland van de reuzenzeebaars.



Kei-eilanden



7. Bezoek bountystranden





Bountystrand op de Molukken. (Foto: Malou van Breevoort © Columbus Travel)



De Kei-archipel steelt de show met zijn stranden. Onze favorieten: Madwaer en Ohoidertutu op Kei Kecil, misschien wel het mooiste bountystrand ter wereld, dat zich kilometerslang uitstrekt.



8. Ga eilandhoppen



Je kunt gaan snorkelen en picknicken op het strand van onbewoonde eilandjes voor de kust van Kei Kecil. Regel de boot via Bob Azyz van Coaster Cottage, coastercottages.wordpress.com.



9. Huur een ojek



De ojek oftewel brommer is het perfecte vervoermiddel om de adembenemende kustlijn van Kei Kecil te verkennen.