Medan

'516989' door reysigers '516989' door reysigers

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Kerk of tempel? Beide

reysigers

Het religieuze bouwwerk, dat zowel bekend is als Marian Shrine en als Annai Velangkanni, is een bedevaartplaats voor godsdienstigen vanuit alle uithoeken van de wereld. Het gebouw is inderdaad een mix van een kerk en een Indische tempel. Hierdoor heeft het een ongewoon design met felle kleuren, waarin u opmerkelijke details kunt proberen te ontdekken. Zo is er precies afgebeeld hoe god de aarde schiep. Mag je zeker niet missen als je in Medan bent.

'483861' door channeke '483861' door channeke

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Magisch verschijnsel.

channeke

In een bos in Bukit Lawang sta je dan vol spanning met je camera klaar. Komen ze wel? Zijn ze gevaarlijk? (je hebt tenslotte de filmpjes op YouTube gezien...) en lukt het om foto's te maken? Na tien minuten spanning hoor je het in de verte ritselen.....zou het dan echt? En dan zie je een aantal oranje schaduwen tussen de bladeren in de bomen en krijg je een brok in je keel Al snel komen de schaduwen dichterbij en zie je een aantal Orang-oetans. Wat voelde ik mij nietig, dat ik dit mocht zien. Met tranen in mijn ogen en een dikke laag kippenvel in één adem fotograferen.

'296568' door corriedewinter '296568' door corriedewinter

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Bangun tidur

corriedewinter

Het heeft hard geregend in Medan, maar nu schijnt de zon weer. Vader en dochter zijn net wakker en misschien gaat papa dit liedje wel voor zijn dochter zingen: Bangun tidur, ku Terus mandi ... Tidak lupa menggosok gigi Habis mandi ku tolong ibu Membersihkan tempat tidurku Als ik wakker word, neem ik meteen een bad Ik vergeet nooit om mijn tanden te poetsen Na het baden, help ik mijn moeder En maak mijn bed op. Zelf luisteren? http://www.mamalisa.com/mp3/lagubanguntidur.mp3

'433885' door tigoswol '433885' door tigoswol

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Oerang Oetang baby

tigoswol

Dit kleine punkertje vermaakte zich goed met een stuk hout waar hij zijn tanden steeds inzette. Moeders vond dit niet goed maar dit punkertje was er niet van te scheiden. Deze foto is tijdens een trekking in de jungle gemaakt. Groetjes Tiny

'277856' door corriedewinter '277856' door corriedewinter

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Het eiervrouwtje

corriedewinter

In Indonesië wordt heel veel kip gegeten, maar ook veel eieren! Dit vrouwtje op de enorme overdekte markt in Medan heeft meer dan genoeg in voorraad. Het lijkt me niet dat ze deze aan het eind van de dag verkocht heeft. Over Medan verschillen de meningen: de een vindt het een vreselijke, de ander een boeiende stad. Ik behoor tot de laatsten. Juist omdat er niet zoveel toeristen blijven hangen, zijn de contacten met de bevolking heel spontaan.

'330420' door herman m '330420' door herman m

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Vrolijk tweetal

herman m

Deze foto van een vrolijke vader met dochter vond ik wel passen bij het maandthema generaties. Ik heb deze foto genomen in de hoofdstad van Sumatra, Medan. We liepen toen over de Lapangan Merdeka ofwel het Vrijheidsplein en werden daar op een lokaal marktje heel vriendelijk onthaald door de inheemse bevolking.

'517130' door reysigers '517130' door reysigers

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Kerk of tempel

reysigers

Plaatste ik jl een opname van de buitenkant van deze kerk/tempel, nu de binnenkant. Het religieuze bouwwerk, dat zowel bekend is als Marian Shrine en als Annai Velangkanni, is een bedevaartplaats voor godsdienstigen vanuit alle uithoeken van de wereld. Het gebouw is inderdaad een mix van een kerk en een Indische tempel. Hierdoor heeft het een ongewoon design met felle kleuren, waarin u opmerkelijke details kunt proberen te ontdekken. Zo is er precies afgebeeld hoe god de aarde schiep. Mag je zeker niet missen als je in Medan bent.

'358788' door corriedewinter '358788' door corriedewinter

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Medan, het kloppend..

corriedewinter

De meeste mensen zien alleen het vliegveld van Medan, de hoofdstad van Sumatra. De stad is druk, vuil en ongezellig, wordt beweerd. Natuurlijk is er vervuiling, veroorzaakt door de vele brommertaxi's en auto's. Toch moet je Medan niet overslaan. Als je wat verder kijkt, is er van alles te beleven. Ga eens naar de lokale markt, waar geen toerist te zien is, loop een warenhuis binnen (ijskoud) of neem een fietstaxi (niet vervuilend) naar een van de buitenwijken. De taxi brengt je in een rustig tempo voor een habbekrats naar de grote moskee of het paleis van de sultan en hij haalt je op een afgesproken tijd weer op. Zo kun je onderweg gemakkelijk foto's maken. Let eens op de borden langs de kant van de weg: Je ziet nog net de letters Span(duk) en stem(pel), overblijfselen uit de Nederlandse taal. Zo zag ik ook ergens "direksiekeet" en 'doorsmeer' staan. Op de achtergrond zie je Bintang (Sterbier) reclame, opvallend in een islamitisch land.

'517030' door reysigers '517030' door reysigers

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Verkleedpartij.

reysigers

Het Istana Maimoon is het voormalig pale is van de sultan van Deli. Het paleis is ontworpen door een Italiaanse architect. Het is voltooid in 1888. Moorse stijl In zijn ontwerp zijn invloeden van de Maleisische oostkust terug te zien. De decoratieve tegels en elegante Moorse gewelven in het gebouw zijn geïnspireerd op het Midden-Oosten. In de zalen in Moorse stijl hangen Baccarat-kroonluchters. De huidige sultan en zijn familie wonen nog in een van de vleugels van het paleis in Medan. Voor een kleine toegangsprijs mag je naar binnen. Binnen kun je een aantal oude foto's bekijken van de vorige sultans in Nederlands officiersuniformen, schilderijen, meubelstukken en wapens uit de koloniale periode. Op islamitische feestdagen komen de crème de la crème van Medan in het paleis op audiëntie bij de sultan. Vandaag was er een verkleed dag in het paleis. Iedereen mocht tegen betaling naar wens kleding passen, zoals deze twee kinderen.

'352841' door corriedewinter '352841' door corriedewinter

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Panorama Alles te koo

corriedewinter

Medan lijkt op het eerste gezicht een onaantrekkelijke stad. Het is er warm, vies en lawaaierig. Toch is het de moeite waard om wat langer rond te kijken, want je maakt het authentieke leven van alledag mee. Op zaterdagmorgen gaan we naar de markt die gedeeltelijk in een markthal en gedeeltelijk in de open lucht wordt gehouden. Deze donkere markthal, vol spinnenwebben, is afgeladen. Hier zie je de groenten- en eierenafdeling, met op de achtergrond lingerie (bh's) Die combinatie van eieren en bh's heb ik vaker gezien; het verband is me niet helemaal duidelijk. De mensen vinden het prachtig dat we komen kijken en leggen graag uit wat ze verkopen. Hier kan je wel een lekkere rijsttafel samenstellen.

'273547' door trijntje1 '273547' door trijntje1

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Riksja - Medan centru

trijntje1

Helaas zijn we maar even in Medan geweest, maar er is zeker genoeg te zien en te doen om langer te blijven. Medan is druk en chaotisch maar neem zeker even de tijd om de oude gebouwen te gaan zien uit de Nederlandse tijd. Ook restaurant Tip Top waar deze foto vlakbij is gemaakt.....is leuk om heen te gaan. Wel oppassen met oversteken, want het is erg druk. Gewoon verstand op nu en blik op oneiding en lopen...... niet gaan aarzelen als je over steekt....dan houden de mensen over het algemeen rekening met je als je wilt oversteken... Veel mensen laten zich in Medan rondrijden per riksja.

'522547' door reysigers '522547' door reysigers

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Nederlands ontwerp.

reysigers

De grootste moskee van Sumatra is Mesjid Raya. De Amsterdamse architect A.J. Dingemans heeft deze moskee ontworpen en het werd in 1906 gebouwd. A.J. Dingemans heeft het ontworpen naar Turkse en Marokkaanse voorbeelden. De moskee beschikt over schitterend gebrandschilderd glas en zwarte koepels. De staande klok is cadeau gedaan door koningin Wilhelmina.

'353541' door herman m '353541' door herman m

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Sultans van Deli

herman m

In de Noord-Sumatraanse stad Medan vind je het paleis van de sultans van Deli (Istana Maimoon), ontworpen door een Italiaanse architect en tussen 1887 en 1891 gebouwd in opdracht van sultan Makmun Al Rasyid Perkasa Alamsyah. Het paleis beslaat een oppervlakte van 2772 m² en beschikt over 30 kamers. Het paleis heeft een uniek interieur, bestaande uit een mengeling van Maleis cultureel erfgoed met elementen uit de islam. Ook zijn invloeden van Spaanse, Indische en Italiaanse stijlen duidelijk zichtbaar. Op de foto zie je een jongeman in de outfit van een bediende uit de eens zo welvarende tijd van het sultanaat. Het lijkt erop alsof hij gereed is om de sultan weer met alle egards te ontvangen.

'440802' door corriedewinter '440802' door corriedewinter

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

De lolbroek van de...

corriedewinter

We zijn uitgenodigd op de bruiloft van onze Nederlandse vriend die trouwt in Medan met zijn meisje van Samosireiland. Het hele dorp van Samosir is uitgenodigd, de gammele bus zit propvol. En wij komen met twintig man uit onze airconditioned bus voor 50 personen rollen, wat een verschil. Het bruidspaar staat bij de ingang om iedereen een hand te geven en met hen op de foto te gaan. Na de begroeting wordt het bruidspaar naar de bruidstronen op een podium geleid, het traditionele orkest begint te spelen en de ceremonie kan beginnen. Allereerst worden geslachte varkens en karbouwkalveren verdeeld. In volgorde van belangrijkheid krijgt iedereen uit Samosir een groot of klein stuk. Het wordt in een tas gestopt, voor thuis. Dan wordt de maaltijd geserveerd: vlees met rijst en groenten, een echte Indische maaltijd. Ondertussen gaat de ceremonie verder. De mannelijke familieleden discussiëren met luide stem, nog versterkt door een microfoon, over de verdeling van de bruidsschat die onze vriend betaald heeft. Alweer in volgorde van belangrijkheid krijgen de familieleden een envelop met een bepaald bedrag. De dorpelingen krijgen een biljet van 1000 roepiah, ongeveer 6 cent. Of deze ‘oom’ er blij mee is?

'341846' door herman m '341846' door herman m

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Gelijkenis?

herman m

Deze man stond te wachten ter hoogte van een beeldhouwwerk in Medan, de hoofdstad van het Indonesische eiland Sumatra. Pas achteraf – bij het bekijken van de foto in groot formaat – ontdekte ik dat er enige gelijkenis is tussen het gezicht van de man en het portret op het kunstwerk. Puur toeval.

'263348' door FemkeHoebe '263348' door FemkeHoebe

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Bushalte tehbotol

FemkeHoebe

tijdens een overstap naar Bukit Lawang, in het westen van Sumatra, werd ik afgezet bij deze 'bushalte'. Daar zat deze vader met zijn dochtertje tegen de kleurrijke achtergrond te wachten.

'298438' door corriedewinter '298438' door corriedewinter

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Avondgebed

corriedewinter

De grote moskee van Medan (Mesjied Raya) is ontworpen door een Nederlandse architect. De moskee werd in 1906 in gebruik genomen en is ook nu in vol bedrijf. Het gebouw is prachtig, maar heeft wel wat achterstallig onderhoud. Dat zie je aan de muur waarvoor deze jongeman zit te bidden. Hij bidt niet in de hoofdruimte, we komen hem toevallig tegen tijdens een rondgang in het gebouw. Dit beeld ontroert me nog steeds. Het ziet er namelijk niet uit als een verplicht gebed. Ik wens hem alle goeds.

'305781' door corriedewinter '305781' door corriedewinter

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Hoopvol

corriedewinter

Overdenkingen bij vertrek: Daar zitten we dan in een grote bus op weg naar het vliegveld. We stoppen bij een slagboom. Hoopvol kijkt de verkoper van vliegtuigjes ons aan. Zal het hem lukken er nog een te verkopen? De bus trekt op, de slagboom gaat open. Te laat...., contact verbroken

'346376' door corriedewinter '346376' door corriedewinter

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Moderne taxi?

corriedewinter

De meeste mensen zien alleen het vliegveld van Medan, de hoofdstad van Sumatra. De stad is druk, vuil en ongezellig, wordt beweerd. De vervuiling wordt veroorzaakt door de vele brommertaxi's, maar ongezellig is Medan zeker niet. Als je wat verder kijkt, is er van alles te beleven. Ga eens naar de lokale markt, waar geen toerist te zien is, loop een warenhuis binnen (ijskoud) waar ook weer geen toerist is te zien, of neem een fietstaxi bij deze aardige chauffeur. Hij brengt je voor een habbekrats naar waar je maar wilt, zoals de grote moskee, een aanrader.

'409862' door corriedewinter '409862' door corriedewinter

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Slapen op een...Batak

corriedewinter

We zijn aanwezig bij een traditionele Batakbruiloft in Medan, waarvoor het hele dorp van Samosireiland is uitgenodigd. Het bruidspaar staat bij de ingang om iedereen een hand te geven en met hen op de foto te gaan. Allemaal stijf in het gelid, zo hoort het. Na de begroeting wordt het bruidspaar naar de bruidstronen op een podium geleid. Het traditionele orkest begint te spelen en de ceremonie kan beginnen. Allereerst worden de geslachte varkens en karbouwkalveren verdeeld. In volgorde van belangrijkheid krijgt iedereen een groot of klein stuk. De vrouwen hebben een grote tas bij zich, waar ze het vlees in stoppen. Dan wordt de maaltijd geserveerd: vlees met rijst en groenten, een echte Indische maaltijd dus. Ondertussen gaat de ceremonie verder. De mannelijke familieleden discussiëren met luide stem, nog versterkt door een microfoon, over de verdeling van de bruidsschat die de bruidegom betaald heeft. Alweer in volgorde van belangrijkheid krijgen de familieleden een envelop met een bepaald bedrag. De dorpelingen krijgen een biljet van 1000 roepiah, ongeveer 7 cent. Ik weet niet precies hoeveel er betaald is, maar de verdeling duurt twee uur! Dit kindje houdt het voor gezien. Ze slaapt heerlijk op tafel.

'479849' door corriedewinter '479849' door corriedewinter

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Tip Top naar de sulta

corriedewinter

De meeste mensen zien alleen het vliegveld van Medan, de hoofdstad van Sumatra. De stad is druk, vuil en ongezellig, wordt beweerd. Natuurlijk is er vervuiling, veroorzaakt door de vele brommertaxi's en auto's. Toch moet je Medan niet overslaan. Als je wat verder kijkt, is er van alles te beleven. Ga eens naar de lokale markt waar geen toerist te zien is, loop een modern warenhuis binnen om af te koelen en neem een lekker ‘kopi’ koffi of neem een fietstaxi naar een van de buitenwijken. De taxi brengt je in een rustig tempo, zodat je onderweg gemakkelijk foto's kunt maken, naar de grote moskee ( de Masjid Raya) Het overwegend blauwe interieur is verrassend en op de buitengalerij heb je een mooi uitzicht over de tuinen. Hoofddoekjes krijg je bij de ingang, of neem er zelf een mee. Bij het paleis van de sultan van Deli heb je wel even nodig. Zowel binnen als buiten is veel te zien. De troon waar de sultan nog altijd audiëntie houdt, is indrukwekkend. Je kunt de taxi laten wachten of een tijd afspreken om opgehaald te worden. Sla de Vihara Gunung Timur(Chinese tempel ) niet over. Er komen heel weinig toeristen, dus je kunt op je gemak de mooie altaren bewonderen. In het middelste gedeelte, het heilige der heiligen, mag je niet fotograferen. Ga tenslotte naar restaurant TipTop, het laatste restaurant uit de koloniale tijd, waar de rijsttafel is zoals hij moet zijn: heet en heerlijk. Koffie met gebak kan natuurlijk ook. Fietstaxi’s staan vooral bij hotels, maar bij het winkelcentrum en de markt zijn ze veel goedkoper. Spreek wel van tevoren een prijs af.

'310791' door corriedewinter '310791' door corriedewinter

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Helm verplicht

corriedewinter

Medan is een miljoenenstad, waar het meeste vervoer per (taxi) brommer plaatsvindt. De meeste brommers hebben een zijspan, waar ruimte is voor passagiers of goederen. Deze chauffeur werkt op de grote voedselmarkt. Hij vervoert grote hoeveelheden groente, wortelen, balen rijst, wat maar nodig is. Zo te zien verdient hij niet veel met zijn handel. De (verplichte) helm is gemaakt van een oude legerhelm. Ben benieuwd of het echte kogelgaten zijn.. Hij valt in ieder geval wel op.

'342466' door herman m '342466' door herman m

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Lapangan Merdeka

herman m

Deze foto van een vriendelijke moeder met dochter heb ik genomen in de hoofdstad van Sumatra, Medan. We liepen toen over de Lapangan Merdeka ofwel het Vrijheidsplein en werden daar op een lokaal marktje heel vriendelijk onthaald door de inheemse bevolking.

'280736' door Fransvdg '280736' door Fransvdg

IndonesiëMedan

IndonesiëMedan

Zoetekauwen in Medan

Fransvdg

Deze twee zoetekauwen zag ik zitten op een muurtje in een buitenwijk van Medan. Ze genoten van een stuk suikerriet. Daar kun je lekker zoet op kauwen. (Dit is een gescande dia.)