Medan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Medan image

Een gemengd huwelijk bij de Bataks (slot)

Medan
Indonesië
Corriedewinter

Een gemengd huwelijk bij de Bataks (slot)

Een traditionele Batakbruiloft (slot)

Onze vriend heeft sinds kort een nieuwe moeder (een tante van de bruid) en hij heeft een Bataknaam moeten kopen, want alleen Bataks mogen met elkaar trouwen.

Nu begint het belangrijkste onderdeel van de ceremonie. De ouders van de bruidegom worden verbonden met de familie van de bruid.
Vader en ‘moeder’ worden al dansend omhuld met een ‘ulos’, een geborduurde omslagdoek, die de verbondenheid van de families bezegelt.

En dan zijn bruid en bruidegom aan de beurt om van de vele familieleden ulossen te ontvangen. Er zijn 700 gasten, dus het duurt wel even voordat het uitdelen klaar is, ook al omdat voorafgaand aan iedere ulos een oom of tante het bruidspaar toespreekt en hen wijze raad geeft. Na vijf ulossen wordt de vracht van de schouders gehaald en begint de volgende dans.
We dansen bij iedere serie van vijf mee, proberen zo goed mogelijk de bewegingen te onthouden. Uiteindelijk krijgt het bruidspaar 130 doeken!

We zijn geen familie, maar tot onze grote verrassing worden we toch geëerd met een ulos. Wij ontvangen een prachtige rode ulos met ‘horas’ (welkom) erop geborduurd. Ik ben er stil van. Wat een eer!

’s Avonds, komt de bruid, inmiddels westers gekleed, ons namens de familie bedanken. Het was ontzettend meegevallen. De familie dacht dat Belanda’s niet konden feesten en al helemaal niet dat we zouden meedoen.

Nu word ik warm van binnen..

Foto's

4d3f6.jpg
4d3f6.jpg
Corriedewinter
78a3c.jpg
78a3c.jpg
Corriedewinter
db48a.jpg
db48a.jpg
Corriedewinter