Lombok en Gili

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sasak aardewerk

Lombok en Gili,
Indonesië


Sasak is de etnische naam van de meerderheid van de bevolking van Lombok.
Generaties lang hebben de Sasak handwerkdames op het eiland Lombok met de hand vervaardigde aardewerk gemaakt, en is een van de meest oude ambachtelijke tradities van Indonesië.
De klei die wordt gebruikt voor Sasak aardewerk is afkomstig van de heuvels nabij de drie belangrijkste dorpen waar het aardewerk wordt gemaakt. Deze dorpen hebben elk hun eigen verschillende stijlen met verschillende processen en verschillende motieven in hun ontwerp.
De vrouwen in het dorp produceren het aardewerk sinds het begin van de 16e eeuw, en in een traditie genaamd "Turun Temurun", hun unieke vaardigheden worden doorgegeven van moeder op dochter. Ondanks het gebruik van zeer eenvoudige hulpmiddelen, is er een opmerkelijk hoog niveau van vaardigheid in hun aardewerk. Het wiel wordt bediend door een voet en beweegt rond, door op het object te drukken ontstaat de gewenste vorm, terwijl lagen voortdurend worden toegevoegd aan het origineel stuk van deeg klei.
Nadat de potten zijn gevormd, worden ze buiten in eenvoudige ovens gestookt met hout, stro en rijst kaf, waardoor elk stuk zijn eigen unieke vuur markeringen krijgt.