Lombok en Gili

Tussen hemel en hel op Mount Rinjani

AnnCools was hier op 2015-10-08 Gepost op: 2016-11-09 7 reacties.
Om 1u30 komt de gids ons wekken: "Hello, you awake? Leave in 30 minutes, okay? You want tea?" Yes, please! Het is koud op 2600 meter boven de zeespiegel en de top van Mount Rinjani bevindt zich nog 1100 meter hoger. Tientallen lichtjes dansen langzaam de duistere nacht in. Ze vormen een haag van dronken vuurvliegjes die dezelfde koers volgen, allemaal met 1 doel: de top van deze actieve vulkaan bereiken. Het pad gaat steil omhoog en bestaat uit niets meer dan los, vulkanisch zand. Elke stap vooruit wordt steevast gevolgd door 2 stappen achteruit. Letterlijk. Het voelt alsof je de processie van Echternach opvoert op een metershoge duin. Na wat een eeuwigheid lijkt, komen we aan op het tweede en makkelijker deel van de tocht. Geen zand meer, maar rotsen. Niet meer klimmen, maar stappen. Die opluchting. Héérlijk! Minder fijn is de genadeloze noorderwind die als een gek over de bergkam raast. De gids vertelt ons dat het te koud is voor hem en hij stuurt ons alleen verder. Geen probleem volgens hem, er is immers maar één weg naar boven. Blij met elke vorm van beschutting lopen we oostwaarts de zonsopgang tegemoet. De bergkam versmalt tot een anderhalf meter breed landweggetje met aan weerszijden een afgrond. Er is geen houvast meer, geen bescherming tegen die verraderlijke wind. Gevoelens van angst en wanhoop overmannen me, ik kan het niet beter omschrijven dan acute hoogtevrees. Met een rode neus en blauwe handen dalen we een stukje af, op zoek naar een veilig plaatsje om alsnog van de zonsopgang te genieten. Wauw wauw wauw! Het gevoel van een wereld te zien ontwaken op pakweg 3000 meter hoogte is onbeschrijflijk. Wolken sluimeren rondom Mount Rinjani en geven een mysterieuze toets aan het landschap. De top werpt een lange schaduw over het kratermeer en de kegelvormige vulkaan Barujari die rustig zijn ochtendsigaret rookt. Hier wordt een mens stil van. Als natuurliefhebber is dit echt genieten, de ultieme beloning na een zware inspanning.
0
7

Foto's bij dit blog

De zon piept over de horizon en zet de lucht in vuur en vlam.
Wolken sluieren rondom Mount Rinjani.
Rinjani werpt een lange schaduw over het kratermeer en de vulkaan Barujari.
Alle blogs van AnnCools
 

7 reactie(s) bij "Tussen hemel en hel op Mount Rinjani"

 • profile image comment

  Bedankt voor je fijne reactie, Bart! Het is inderdaad een erg heftige onderneming, maar de beloning is des te groter :-)

  Door AnnCools • geplaatst op 2018-03-06 07:56:59
 • profile image comment

  Wat kan ik mijzelf in jouw stuk tekst vinden, mooi geschreven! De Rinjani trekking is een heftige doch prachtige tocht die je met gemengde gevoelens omhoog klimt en adrenaline die door je lijf stroomt. Gave foto!

  Door Bart Cox • geplaatst op 2018-03-04 16:55:16
 • profile image comment

  Prachtihe foto's bij dit avonturenblog. Je hebt er wel wat voor over gehad!

  Door ChristaThieme • geplaatst op 2016-11-16 06:07:39
 • profile image comment

  Wat een avontuur, als ik dit zo lees had ik deze toch graag gedaan maar toch wat te zwaar voor mij denk ik. Petje af in ieder geval!

  Door keunings76 • geplaatst op 2016-11-13 15:45:25
 • profile image comment

  Schitterend avontuur met prachtige foto's!

  Door corriedewinter • geplaatst op 2016-11-10 17:51:13
 • profile image comment

  Je foto's zijn al prachtig dus dat moet in het echt helemaal geweldig zijn om te zien.

  Door aticketto • geplaatst op 2016-11-10 09:49:42
 • profile image comment

  Wauw... je moet er even voor bikkelen, maar wat een prachtig moment! Super mooi je foto's erbij!

  Door WKerkhof • geplaatst op 2016-11-09 17:03:46

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.