5x ultiem relaxen op Lombok en Gili image
Lkoedam

5x ultiem relaxen op Lombok en Gili

Zandstranden, kokospalmen en een turkooizen zee: Lombok en de piepkleine Gili-eilanden staan te boek als het luilekkerland van Indonesië. Maar waar kun je er het beste even helemaal ontspannen, liefst buiten de gebaande paden?Een heerlijk privé-strandje voor je zelf. (Foto: Frantisek Krivda)1. Paradijselijk strand voor jezelfMoeilijk te begrijpen is de aantrekkingskracht van Lombok en de naburige Gili-eilanden niet: de bestemmingen zijn gezegend met heerlijke witte stranden, fantastische surfspots en een spectaculair binnenland. Perfect dus om een rondreis door Indonesië mee af te sluiten. Onontgonnen terrein zijn deze tropische paradijsjes niet meer, maar je hoeft slechts een scooter te huren om vanaf populaire kustplaatsen op droomplekken te belanden waar je je alleen op de wereld (of in ieder geval de enige reiziger) waant. Zo ga je op Lombok voor een beetje levendigheid naar surfhotspots als Senggigi en Kuta, maar even verderop liggen stranden die je praktisch voor jezelf kunt hebben. Onze favorieten zijn Mawun en Selong Belanak, ten westen van Kuta. Kom je doordeweeks en vroeg genoeg in deze verborgen baaien, dan is het zachte witte zand en het turkooizen water vrijwel verlaten. Van de Gili-eilanden is hoofdeiland Trawangan verreweg het levendigst en ontwikkeld (maar nog steeds relaxed). Via een kort boottochtje beland je echter op het superrustige Gili Meno, waar de grootste attractie je hangmatje is. Je kunt in twee uur een rondje om het eiland maken en je strandwandeling afsluiten met een gegrild visje in een stamcafé van de locals.2. Eén met waterBuurman Bali krijgt alle media-aandacht, maar onder surfpro’s staat ook Lombok bekend als een surfwalhalla. Met gepaste eerbied wordt gesproken over Desert Point, een van de langste (en wispelturigste) golven ter wereld. Maar aan de kust van Lombok liggen nog minstens acht andere breaks waar surfers van alle niveaus het hele jaar door op los kunnen gaan, zonder de drukte die veel hotspots op Bali typeert. Ook bij de Gili-eilanden kun je surfen, maar wat zich hier onder water afspeelt is eerlijk gezegd spectaculairder. Vooral de koraalriffen bij Gili Meno zijn fantastisch om te snorkelen en duiken. Je kunt hier karet- en lederschildpadden, pijlstaartroggen, zeekatten en  scholen kleurrijke schopvissen verwachten. De zichtbaarheid is met tien tot dertig meter uitstekend.

Snorkelen en duiken in helder water. (Foto: Jorge Láscar)3. Douchen onder een junglewatervalHoe verleidelijk ook, blijf tijdens je vakantie op Lombok niet aan de kust hangen. Het binnenland herbergt zijn eigen geheimen en onvergetelijke reiservaringen. Het middelpunt van het bergachtige noorden is Gunung Rinjani. Met zijn 3726 meter is dit de op één na hoogste vulkaan van Indonesië. Aan de top wachten na een zes tot acht uur lange trek heetwaterbronnen en een imposant kratermeer, maar de vele watervallen op de berg verdienen de schoonheidsprijs. Bijzonder fotogeniek is de dertig meter hoge Jeruk Manis, die je bereikt na een één uur lange hike door de jungle. Onze favoriet is de Benang Stokkel, waar je twee watervallen krijgt voor de prijs van één. Ze denderen van een steile, met varens bedekte rotswand. Klim naar beneden en neem een (ijskoude) douche!4. Hiken op het plattelandVoor de diehard hiker vormt de tocht naar de top van de Gunung Rinjani-vulkaan het summum, maar ook het  platteland van Lombok is een wandelwalhalla. Tussen de rijstvelden en tabaksplantages kom je op natuurlijke wijze in contact met de locals — struin een markt af, bezoek een schooltje of maak kennis met hun religieuze gebruiken.

Je zult vooral de inheemse Sasak tegenkomen, die met 85 procent de meerderheid van de bevolking vormen. Wetu Telu, hun religie, is een fascinerende mix van de islam, het Balinees hindoeïsme en het animisme. Voorouders worden aangeroepen en vereerd tijdens belangrijke ceremonies als bruiloften, begrafenissen en de bouw van nieuwe huizen. Volgelingen geloven dat de vulkaan Gunung Rinjani de verblijfplaats is van hun voorouders en van de Oppergod. Een bedevaartstocht naar de berg staat dan ook hoog op hun lijstje en zou ook niet misstaan op jouw bucketlist!5. Op tempelbezoekPak een momentje voor jezelf en bezoek een van de vele prachtige hindoeïstische tempels op Lombok. Het paradepaardje is Pura Meru, een achttiende-eeuws complex dat is gewijd aan de drie-eenheid Brahma, Vishnu en Shiva.  De binnenplaats heeft maar liefst 33 kleine heilige gebouwen en drie grote, met riet bedekte torens of tempels Merus. De Brahma-tempel is rood, de kleur van vuur  en het symbool van de dood. Shiva’s tempel is versierd met een wit doek, dat de zuiverende werking van water symboliseert. De Vishnu-tempel is te herkennen aan een zwart doek, symbool van de nacht, de duisternis en de dood. Net zo indrukwekkend is de Pura Lingsar, de heiligste plek van Lombok, bij het dorpje Langsar. Het complex bestaat uit een hindoetempel en een Wetu Telutempel. Daarnaast ligt een enorme vijver die is gewijd aan de god Vishnu. Neem een voorbeeld aan andere bezoekers en gooi een hardgekookt eitje in het water om de alen te voeren. Dat zou geluk brengen!

Boek je reizen naar Lombok en Gili bij FOX, verre reizen van ANWB.Deze special is een samenwerking tussen Columbus Travel en FOX, verre reizen van ANWB: