Kalimantan

'413897' door GeertjevD '413897' door GeertjevD

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Vrouw in rouw

GeertjevD

Een pruttelend vliegtuigje was toen de enige manier om in de Baliemvallei te komen. Daar was ik getuige van een traditionele PIGceremonie waar een big gedood werd en men het dode beestje in een gat in de grond bedekt met groenten en warme stenen, liet gaar stomen. Daar was ook deze vrouw in rouw.

'396316' door Feije '396316' door Feije

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Kenyah-Dayak (2)

Feije

Zoals veel Dayak - de oorspronkelijke bewoners van Borneo - waren de Kenyah-Dayak tot kort geleden koppensnellers. Dat snellen van de koppen van leden van andere stammen had vooral een rituele betekenis: de schedel zou nieuwe energie toevoegen aan de nemer ervan, en in het Hiernamaals zou de geest van de overwonnene in dienst staan van die van de overwinnaar. Lichaamsversieringen zijn altijd uitbundig geweest bij de Dayak. De mannen dragen tatoeages, onder meer bestemd om elkaar in het Hiernamaals te kunnen identificeren. Zowel mannen als vrouwen kennen een 'long ears'-traditie, zoals de vrouw op de foto. Ooit was dat bedoeld om de edelen te onderscheiden van de slaven. Beide gewoonten verdwijnen in hoog tempo, alleen Dayak van boven de zestig zul je er nog mee zien. Tot verdriet van vele ouderen schamen de jongeren zich voor de oude gewoonten.

'117083' door Bowral '117083' door Bowral

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Overpeinzingen

Bowral

Een wel heel bijzondere ontmoeting! Deze orang utan in het Tanjun Puting NP zat lekker in het gras te genieten van het zonnetje. Alsof ze de wereld aan het overpeinzen was ...

'159368' door bintangjan '159368' door bintangjan

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Dayakvrouw

bintangjan

Dayakvrouw in Kampong Negara

'436562' door Donna '436562' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Drukte

Donna

De Pasar Terapung in Banjarmasin is een drukke en kleurrijke drijvende markt, waar voornamelijk vrouwen in kleine bootjes en kano's fruit en groenten verkopen. Dit doen zij aan elkaar en aan handelaren die weer naar andere markten gaan. De markt begint al vroeg, nog voor zonsopkomst.

'434617' door Donna '434617' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Nog eentje!

Donna

Weer thuis na een fantastische reis door het nog niet door het toerisme ontdekte Kalimantan! Op de foto de zwemmende buffels (nog eentje) in het moerasgebied van de Baritorivier. Deze buffels verplaatsen zich zwemmend en eten de moerasplanten. Aan het eind van de middag gaan ze zelf terug naar hun kraal op palen en de boer sluit de kraal af. Helaas waren ze veel vroeger dan anders al in hun kraal, waarschijnlijk door het heftige onweer dat kort daarvoor was losgebarsten. Gelukkig ontbrak er nog eentje, die door de boer naar de kraal werd gedirigeerd, en konden we er toch nog eentje zien zwemmen!

'434715' door Donna '434715' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Doorzichtig

Donna

Wat is een libelle toch prachtig! In een close up zie je heel duidelijk alle adertjes in zijn doorzichtige vleugeltjes. ik kan hier tijden naar kijken!

'241522' door Slotje '241522' door Slotje

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Baby oerang oetang

Slotje

Groot of klein, de oerang oetang is een indrukwekkend beest. Maar zo'n heel kleintje is wel heel erg lief. Daar kan je naar blijven kijken. In Tanjung Puting NP hadden we de mazzel om dit kleine beestje uitgebreid te bekijken. Wat een schatje!

'443198' door Donna '443198' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Leven langs de rivier

Donna

Als er een rivier is speelt het leven in Kalimantan zich ook langs de rivier af. Kleren wassen, mandi, vissen, de afwas, je komt van alles tegen. En iedereen maar zwaaien!

'437764' door Donna '437764' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

De eerste!

Donna

Dit was de eerste Orang Oetan die we spotten bij ons bezoek aan het Tanjung Putin National Park! Een heel bijzonder moment, kippenvel! En er zouden er nog velen volgen. Wat een geweldige belevenis was het, zeker ook door de manier waarop we naar de Orangs toe zijn gegaan, per klotok, oftewel een soort houseboat! Kijk ook eens naar mijn blog Met de klotok naar de Orang Oetans. http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/indonesie/kalimantan/reisreporter/blogs/6996.html

'435934' door Donna '435934' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Mangrovenachtboomslan

Donna

Dit is de mangrovenachtboomslang. Hij wordt maximaal 2,5 meter lang en is niet moeilijk te herkennen aan het glanzend zwarte lichaam met een dunne en heldere gele bandering (21 tot 80 gele dwarsbanden); ook de buik en keel zijn geel en soms een groot deel van de kop. Het lichaam is iets zijdelings samengedrukt en midden over de rug loopt een kiel. De slang is giftig maar een beet veroorzaakt bij de mens meestal niet meer dan een zwelling. Dat is maar goed ook, want deze soort is erg agressief tegen mensen en bijt zonder waarschuwing. De mangrovennachtboomslang is razendsnel en jaagt tussen struiken en bomen op muizen en ratten, maar ook vogels en hagedissen worden gegeten. Vanwege de gewoonte wel eens andere slangen te eten, wordt de slang door de lokale bevolking als nuttig gezien en met rust gelaten. Overdag rust het dier in een takvork van een boom of opgerold tussen het loof. (Wiki)

'243459' door Slotje '243459' door Slotje

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Help!

Slotje

The orangutangs need help! Ik ben net terug van Borneo, Tanjung Puting NP waar we de oerang oetangs hebben bezocht. Een geweldige ervaring die ik niet meer zal vergeten. Helaas wordt het leefgebied van deze dieren heel ernstig bedreigd. Greenpeace is vandaag wereldwijd een campagne gestart om de oerang oetang te helpen. Alsjeblieft neem een kijkje op de website van greenpeace en steun de actie om zo de oerang oetangs te helpen. Ze hebben onze hulp hard nodig!

'440533' door Donna '440533' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Ooievaarsbekijsvogel

Donna

De ooievaarsbekijsvogel is een grote ijsvogel, met een lengte van 35 cm. Volwassen vogels hebben een groene rug, blauwe vleugels en -staart en een grijs hoofd. De grote snavel en poten zijn helder rood. Het mannetje en het vrouwtje verschillen uiterlijk niet van elkaar. Deze ijsvogel graaft zijn nest in een rivieroever, in een rottende boom of bij een termietennest. Gemiddeld leggen vrouwtjes twee tot vijf ronde witte eieren.

'438448' door Donna '438448' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Vissersdorpje

Donna

Een vissersdorpje in de binnenlanden van Oost Kalimantan, alleen per boot bereikbaar! Het leven is hier eenvoudig, maar tot onze grote verbazing was er wel een soort van badmintonhal in een huis op palen! Indonesië heeft de beste badmintonspelers ter wereld, geen wonder als zelfs kinderen in dit soort dorpjes er mee opgroeien. Erg leuk om te zien!

'396118' door Feije '396118' door Feije

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Kenyah-Dayak

Feije

Zoals veel Dayak - de oorspronkelijke bewoners van Borneo - waren de Kenyah-Dayak tot kort geleden koppensnellers. Dat snellen van de koppen van leden van andere stammen had vooral een rituele betekenis: de schedel zou nieuwe energie toevoegen aan de nemer ervan, en in het Hiernamaals zou de geest van de overwonnene in dienst staan van die van de overwinnaar. Zo nu en dan steekt de oude gewoonte de kop weer op. Toen er een jaar of tien geleden onrust ontstond tussen de Dayak en de (geïmporteerde) Madoerezen, werden er in korte tijd honderden Madoerezen onthoofd. Toch kan in dat verband niet worden gesproken van 'koppensnellen' in traditionele zin, juist vanwege het ontbreken van een rituele betekenis.

'435492' door Donna '435492' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

King of the jungle!

Donna

Hij is bijzonder imponerend, deze orang oetan man! Op de foto toont hij een beetje verlegen, maar dat was hij beslist niet! Deze volwassen man leeft in het Tanjung Putin National Park in Kalimantan. Volwassen mannetjes kunnen wel tot 80 kg wegen en gedragen zich als heer en meester ten opzichte van de vrouwtjes en de kleintjes. Diep ontzag hebben ze voor hem!

'441408' door Donna '441408' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Shocking

Donna

Misschien geen echte cultuurschok, maar wel degelijk schokkend zijn de oprukkende oliepalmplantages. Ook in Kalimantan is dit helaas het geval, zoals duidelijk blijkt uit deze opname vanuit het vliegtuig. Van een gids hoorden we dat bewoners van het regenwoud worden overgehaald hun land af te staan in ruil voor bijvoorbeeld elektriciteit. De bewoners hebben geen idee wat de consequenties zijn dus accepteren dit. Er is sprake van illegale kap en de corrupte regering heeft ook geen positieve rol. Het leefgebied van bijvoorbeeld de Orangs en neusapen wordt ernstig bedreigd en zelfs de nationale parken lopen gevaar.

'440100' door Donna '440100' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Gaaf!

Donna

Het is zo gaaf om een Orang Oetan in het wild te zien. Opeens zie je er eentje in een boom, de zon schijnt door zijn oranjebruine haren, hij kijkt afwachtend om zich heen. Wat een moment, geweldig!

'436746' door Donna '436746' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Wat gaan we hard hè..

Donna

Dit jongetje heeft duidelijk heel veel plezier in de snelheid van het bootje. Zijn vader kijkt wel een beetje zuinig! Ik vind de pret van het jongetje wel heel leuk om te zien!

'435443' door Donna '435443' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Hyper

Donna

Banjarmasin, hoofdstad van Zuid Kalimantan. Een westerling is hier zeldzaam en deze vrouw raakte er helemaal hyper van dat wij het lossen van haar bootje met kokosnoten fotografeerden. En toen ik ook nog een foto van haar maakte, konden we helemaal niet meer stuk!

'435705' door Donna '435705' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Feeling safe

Donna

Deze aandoenlijke jonge Orang Oetan in het Tanjung Putin National Park kroop dicht tegen zijn moeder aan. Dat is toch het ultieme gevoel van veiligheid....

'242976' door Slotje '242976' door Slotje

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Big nose!

Slotje

Dutch Monkeys...ook wel neus apen genoemd. En dit mannetje doet zijn naam eer aan! In Tanjung Puting NP kwamen we veel groepen neus apen tegen. Het vrouwtje heeft een soort Pinokkio neus en het mannetje een hele grote dikke neus zoals op de foto. En hoe dominanter het mannetje hoe groter de neus! Ik blijf het een grappig gezicht vinden. Maar waarom ze dan naar ons zijn vernoemd...zo groot zijn onze neuzen toch niet?! Mmmm

'438656' door Donna '438656' door Donna

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Bijzonder verhaal!

Donna

Een van mijn meest bijzondere ontmoetingen was met deze vrouw, lid van de Dayak Kenyah stam. Jaren geleden zijn veel leden van deze stam uit de bergen vertrokken door gebrek aan voedsel en met name tabak! Zij hebben zich gevestigd in de buurt van de hoofdstad van Oost Kalimantan, Samarinda. Deze vrouw had de bij deze stam horende lange oorlellen, omdat de leden van deze stam niet op een aap wilden lijken. Maar in haar nieuwe omgeving werd zij door deze oorlellen als een soort paria bekeken, en heeft zij de lange oorlellen er af laten snijden! Nu heeft zij spijt.... Want de enige vrouw met lange oorlellen die nog over is, is een soort bezienswaardigheid en verdient hier geld mee! Een bijzonder verhaal van deze 80-jarige vrouw. De bij de stam horende tatouages heeft ze nog wel, armen en benen zijn in ruime mate getatoueerd.

'164366' door sunshine78 '164366' door sunshine78

IndonesiëKalimantan

IndonesiëKalimantan

Beach boy

sunshine78

Deze stoere beach boy straalde helemaal toen ik een foto van hem maakte...