Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dwars door de jungle van Meru Betiri

Java,
Indonesië


Het Meru Betiri NP is één van de laatste stukken ongerept regenwoud op Java. Het NP is in 1972 opgericht om de Javaanse tijgers voor uitsterving te behoeden, maar waarschijnlijk kwam dit initiatief te laat want er is hier al jaren geen tijger meer gesignaleerd. Tegenwoordig richten de rangers zich daarom op de vijf verschillende soorten zeeschildpadden, die na zonsondergang hun eieren komen leggen op de stranden van Pantai Penyo bij Sukamade. Ter bescherming van de schildpadden worden de eieren opgegraven (eieretende varanen!) en uitgebroed op het rancherstation, waarna de jonge schildpadjes weer uitgezet worden in zee.

Hoewel de schildpadden de ‘hoofdattractie’ zijn van het NP heeft gebied nog meer te bieden. Je kunt hier prachtige wandelingen maken, waarbij je kans hebt om wilde varkens, bantengs, kalongs (vliegende vossen), apen en neushoornvogels te spotten, maar ook de jungle zelf en de mangrovebossen aan het strand zijn heel mooi om te zien.

Het schildpaddenstrand ligt vrij afgelegen en is alleen bereikbaar per jeep met privé chauffeur en gids. Je rijdt bijna 4 uur lang dwars door de jungle over smalle, onverharde wegen. Onderweg kruis je een aantal riviertjes, zoals hier te zien is op de foto.

Meerdaagse tours naar Meru Betiri zijn te boeken in Kalibaru en Jember. Het is raadzaam om in het hoogseizoen vooraf te reserveren omdat er maar een beperkt aantal overnachtingsplaatsen zijn. Dat is een bewuste keuze. Hierdoor kan dit unieke natuurgebied uniek blijven.