Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Weeshuis in Kalibaru.

Java,
Indonesië


In Kalibaru is een prachtig weeshuis dat midden tussen de plantages ligt. Wij hebben het bezocht en het wordt gerund door een dame zonder dat zij daar staatssteun voor ontvangt. Van heel de reis op Java heeft dit op mij de meeste indruk gemaakt.

40 weeskinderen van 0 tot 16 jaar, allemaal netjes gekleed, goed verzorgd ,maar met een blik in de ogen waar je stil van wordt. De droefheid is in hun ogen te lezen en je zou ze stuk voor stuk mee naar huis willen nemen. Ze houden je hand vast tot dat je weer weggaat. Het zingen en dansen van de kinderen kwam bij mij wat geforceerd over, niet spontaan maar gewoon omdat het moest. Ik begrijp wel dat het uiteindelijke doel natuurlijk is om zoveel mogelijk geld bij de toeristen los te krijgen, dus daar hoort dit ook bij. Jammer dat het niet anders kan dan zo !!
Wat ontbreekt bij de kinderen is goed schrijfmateriaal voor op school en als je dat meeneemt maak je ze erg blij. De kinderen krijgen in het weeshuis onderwijs. Waar ze ook blij van worden is muziekinstrumentjes zoals fluitjes of ratels. De kinderen zijn snel tevreden en kunnen even hun problemen vergeten door zo’n kleine attentie.
Deze kinderen hebben diepe indruk op mij gemaakt en ik zal dit niet snel vergeten. Dit zijn van die indrukken die je mee naar huis neemt en waar je nog lang mee bezig bent.

Mijn tip is dan ook; bezoek een weeshuis tijdens de vakantie als je kunt. Het verrijkt je leven en je kijk op de maatschappij !!
Hebben jullie die ervaring ook ?

Het weeshuis in Kalibaru is zeker de moeite waard om te bezoeken en zo’n weeshuis incl school runnen zonder staatssteun vind ik heel erg knap !!
De stichting Semangat zet zich in voor dit weeshuis en andere projecten, maar jullie kennen ongetwijfeld nog veel meer stichtingen die zich op dit soort projecten richten.
Zie; www.semangat.nl