Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nr. 100! Dieng plateau: Een mysterieus gebied

Java,
Indonesië


De Midden-Javanen van vroeger beschouwden deze plek als het centrum van bovennatuurlijke krachten. En eerlijk gezegd: als je er niets te zoeken had kwam je er ook maar beter niet.
Het Dieng plateau is zeker een wat mysterieuze plaats te noemen, vaak in nevelen en dampen gehuld. Een plaats die nogal afgelegen ligt ten opzichte van de standaard doorgaande route over Java, maar deze omweg maken (het kost je bijna een dag extra) is beslist de moeite waard.

In dit vulkanische gebied, dat bestaat uit twee vulkanen en twintig kleine kraters, is het vaak mistig. Gassen en dampen stomen omhoog, de modderige grond borrelt. Van oudsher is dit een heilige plaats.

Als je na het stadje Wonosobo omhoog rijdt kijk je, als je achterom en opzij kijkt, eerst omlaag over de vele landbouwterrassen. Hoger en hoger gaat de weg vervolgens en krijgt het gebied langzaamaan een onheilspellend karakter. Op ongeveer 2100 meter hoogte lagen oorspronkelijk tientallen, waarschijnlijk bijna tweehonderd tempels, waarvan er acht gerestaureerd zijn. Deze Hindoetempels, gewijd aan Shiva, en die mogelijk al dateren van ongeveer het jaar 800, waren bidplaatsen. Er werd gebeden om bescherming tegen de onheilspellende krachten van de natuur.

Om niet helemaal in de mist te lopen kun je dit complex het beste zo vroeg mogelijk op de dag bezoeken. Naast de tempels is het een belevenis om door dit borrelende zompige gebied te lopen. Kom niet te dicht bij de heetwaterbronnen want die zijn echt bijzonder heet. Het Telaga Warna, het kleurenmeer, is eveneens de moeite waard.