Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Java image

Java

Java
Indonesië
KHeijlaerts

Eerste ervaringen met een nieuwe wereld

Ik heb even geen tijd en ook geen internet gehad. Maar hier dan even berichtje vanuit Java.
De landing op Jakarta zondagmorgen is al meteen een mooi eerste verhaal. We zijn er meteen ingestonken...

Toen we buiten stapten kwam er een man naar ons toe om ons te helpen voor een taxi. Maar we wilden eerst geld proberen te pinnen. Hij wilde ons wel wijzen waar de pinautomaten zijn. We sjezen achter hem aan in de klamme hitte die ons net overvallen is. De eerste pinautomaat waar je met maestro terecht kan is buiten gebruik. Dan door naar de volgende: ook buiten gebruik. Dan is er nog maar 1 optie, gelukkig doet die het wel! We lopen met al onze spullen tussen de mensen door die allemaal op de grond zitten te eten, heel apart!
Tussendoor heeft die 'aardige meneer' ook onze aantekeningen met hotelgegevens e.d. gekregen om te zien waar we naartoe moeten. Op onverklaarbare manier zijn al die aantekeningen later verdwenen dus we zullen zonder verder moeten. Gelukkig heb ik het ook aardig in mijn hoofd en de adressen ook nog op de laptop.
Als we beneden komen zegt hij dat hij ons voor 800 naar Bogor kan brengen (een rit van bijna 2uur). Wij zijn nog helemaal niet in het geld thuis, dus als we de bagage in de auto hebben liggen dan denken we: is dat niet erg weinig? Dit kan niet kloppen. Dus nogmaals vragen, blijkt het 800.000Rp te zijn. Dat is dan wel weer erg veel geld!! 100.000Rp is namelijk ongeveer 7 euro.
Dus wij in discussie, maar hij wil niet lager gaan dan 700.000. Wij stappen dus duidelijk uit!

Het verhaal gaat helaas nog verder door. Zodra we uitstappen komt er nog iemand aanlopen die ons voor 500.000Rp kan brengen. Wij stemmen daar maar mee in, het is goedkoper dan die andere en tja voor ons 'rijke hollanders' nog steeds best te betalen. We hebben ook geen zin in nog meer gedoe. Zodra we daar de spullen in de auto hebben liggen geven we die eerste man een kleine fooi, voor zijn hulp bij het pinnen. Daar is hij niet tevreden mee. Wij vinden het echter wel goed zo. Zodra we in de andere auto stappen wil hij dat we 200.000Rp vooruit betalen aan hem, en de rest als we in Bogor zijn. Wij willen dit echt niet, het wordt een behoorlijk verhitte discussie, maar we houden voet bij stuk. Onze chauffeur, geeft uiteindelijk wat geld uit zijn eigen portemonnee aan de eerste man en rijd dan weg. Eindelijk zijn we onderweg naar Bogor!