Java

Vulkaan Kawah Ijen in Oost Java

noliko was hier op 2011-03-07 Gepost op: 2013-07-28 2 reacties.
Tijdens mijn reis in Indonesië maart 2011 was een van mijn voornaamste doelstelling die ik wilde bereiken ,de afdaling naar de krater van de vulkaan Kawah Ijen in Oost Java . Na het bezoek aan de Bromo vulkaan was dit een van de hoogtepunten van mijn reis . Na een uren durende tocht met de jeep over erbarmelijke wegen en daarna nog eens beklimming van meer dan één uur naar de top van de vulkaan zag ik in de diepte tussen de zwaveldampen het meer verscholen liggen . Ik ben toen aan een 250 meter afdaling begonnen over rotsblokken en slecht begaanbare paden onderweg zwaveldragers tegemoet komend , torsend met hun bijna 100 kg gewicht aan zwavelblokken die in rieten manden en met een stok over hun schouders , moeizaam naar boven klauterden af en toe verdwijnend in een wolk van zwaveldamp . Onder aan gekomen aan de voet van de krater staken overal buizen uit deze berg waar uit de vloeibare zwavel stroomde die na enkele minuten verstolden tot een harde massa . De aanwezige zwavelstekers kliefden met een lange lans de zwavel in brokken die dan door de zwaveldragers in hun rieten manden werden geladen waarna hun moeizame tocht terug naar boven kon beginnen . Een unieke belevenis die ik niet vlug zal vergeten . Een vernoemenswaardig feit dat ik jullie niet wil onthouden is dat dat deze zwaveldragers , amper 50 tot 60 kg wegend , lasten torsen op hun schouders van meer dan 100 kg . Betreurenswaardig is dan ook nog dat deze mannen telkenmale dat ze een tourist tegen komen , bedelen voor een sigaret terwijl ze het meest gevaarlijke en ongezondste werk doen van iedere arbeider in Java .
0
2

Foto's bij dit blog

Hier een van de zwaveldragers , torsend met zijn zware last .
De buizen waar van sprake in mijn verslag waaruit de vloeibare zwavel stroomt .
De zwavelsteker die met zijn lans de gestolde zwavel klieft in grote brokken .
Een van de zwaveldragers die zijn rieten manden aan het vullen is vooraleer de zware terug tocht te hervatten .
Alle blogs van noliko
 

2 reactie(s) bij "Vulkaan Kawah Ijen in Oost Java "

  • profile image comment

    Ja Paul , Je moet een beetje geluk hebben . Toen ik er aan kwam zag je de boodem van de vulkaan wegens de enorme dampen maar ik had het er toch op gewaagd de afdaling te doen en met goed resultaat . Theo

    Door noliko • geplaatst op 2013-11-10 08:03:32
  • profile image comment

    Hallo Theo, Wij waren eind mei dit jaar ook in Oost Java bij de Kawah Ijen helaas waren de weers omstandigheden, regen kwam met bakke naar beneden, slecht. Op advies van onze reisgids zijn we tot aan de zwavellos plaats geweest. Bij het beklimmen van de Kawah Ijen waren de smalle padje veranderd in kleine rivieren en dat was het teken voor de reisgids dat het niet meer verantwoord was om door te gaan, helaas. De foto's zijn schitterd. MvrGr, Paul.

    Door LvanSteenkiste • geplaatst op 2013-11-09 17:23:05

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.