Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Java image

Vulkaan Kawah Ijen in Oost Java

Java
Indonesië
Noliko

Vulkaan Kawah Ijen in Oost Java

Tijdens mijn reis in Indonesië maart 2011 was een van mijn voornaamste doelstelling die ik wilde bereiken ,de afdaling naar de krater van de vulkaan Kawah Ijen in Oost Java . Na het bezoek aan de Bromo vulkaan was dit een van de hoogtepunten van mijn reis .
Na een uren durende tocht met de jeep over erbarmelijke wegen en daarna nog eens beklimming van meer dan één uur naar de top van de vulkaan zag ik in de diepte tussen de zwaveldampen het meer verscholen liggen .
Ik ben toen aan een 250 meter afdaling begonnen over rotsblokken en slecht begaanbare paden onderweg zwaveldragers tegemoet komend , torsend met hun bijna 100 kg gewicht aan zwavelblokken die in rieten manden en met een stok over hun schouders , moeizaam naar boven klauterden af en toe verdwijnend in een wolk van zwaveldamp .
Onder aan gekomen aan de voet van de krater staken overal buizen uit deze berg waar uit de vloeibare zwavel stroomde die na enkele minuten verstolden tot een harde massa . De aanwezige zwavelstekers kliefden met een lange lans de zwavel in brokken die dan door de zwaveldragers in hun rieten manden werden geladen waarna hun moeizame tocht terug naar boven kon beginnen .
Een unieke belevenis die ik niet vlug zal vergeten .
Een vernoemenswaardig feit dat ik jullie niet wil onthouden is dat dat deze zwaveldragers , amper 50 tot 60 kg wegend , lasten torsen op hun schouders van meer dan 100 kg . Betreurenswaardig is dan ook nog dat deze mannen telkenmale dat ze een tourist tegen komen , bedelen voor een sigaret terwijl ze het meest gevaarlijke en ongezondste werk doen van iedere arbeider in Java .

Foto's

92052.jpg
92052.jpg
Noliko
33f4b.jpg
33f4b.jpg
Noliko
6f29a.jpg
6f29a.jpg
Noliko

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Vulkaan Kawah Ijen in Oost Java "

 • profile image comment
  Door LvanSteenkiste• geplaatst op 09 Nov 2013 | 17:23:05

  Hallo Theo,
  Wij waren eind mei dit jaar ook in Oost Java bij de Kawah Ijen helaas waren de weers omstandigheden, regen kwam met bakke naar beneden, slecht. Op advies van onze reisgids zijn we tot aan de zwavellos plaats geweest. Bij het beklimmen van de Kawah Ijen waren de smalle padje veranderd in kleine rivieren en dat was het teken voor de reisgids dat het niet meer verantwoord was om door te gaan, helaas.
  De foto's zijn schitterd.

  MvrGr,

  Paul.

  Bericht aangepast op 08:12:16
 • profile image comment
  Door Noliko• geplaatst op 10 Nov 2013 | 08:03:32

  Ja Paul ,
  Je moet een beetje geluk hebben . Toen ik er aan kwam zag je de boodem van de vulkaan wegens de enorme dampen maar ik had het er toch op gewaagd de afdaling te doen en met goed resultaat .

  Theo

  Bericht aangepast op 08:12:16