Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Java image

Java

Java
Indonesië
A-sha

Do's and don'ts van Indonesië

Op vakantie naar Indonesie gaan, betekent kennismaken met een totaal andere cultuur dan de Westerse. Een andere cultuur ontdekken in al haar verschillen is ook een avontuur. Je zult ontdekken dat achter sommige woorden een totaal andere beleving verborgen zit. Het woord "Indo" bijv. betekent in Indonesie dat een Indonesiër gemengd bloed heeft, terwijl "Indo" in Nederland de betekenis heeft dat een Nederlander van Nederlands-Indische afkomst is.

Jakarta
Na aankomst op Soekarno-Hatta Airport stuit je direct al op een woud aan taxichauffeurs, die bij de uitgang staan. Sla die gerust over, want zij hebben geen meter in de taxi en ze vragen minstens 150.000 ruphia (ruim 10 euro) teveel. Loop naar de taxi's op de parkeerplaats, iets verderop. Velen ontvluchten Jakarta direct na aankomst, maar een dag spenderen aan Taman Mini Indonesia is wel aan te bevelen. Taman (plek) Mini Indonesia Indah (mooi), letterlijk: Mooi Indonesië in Miniatuur. Een soort Madurodam, maar dan 120 hectaren groot. Alle culturen van Indonesie in 1 park bij elkaar: de huizen van de Minangkabau, Bataks en de hutten van de Papoea’s op ware grootte nagebouwd incl. paspoppen met bijbehorende klederdracht.

Bandung
Bandung is een drukke stad geworden. Veel mensen uit Jakarta komen er in het weekend winkelen. Mijd Bandung dus in het weekend. Tip: bezoek de warme waterbronnen van Ciater, maar dan in de namiddag, zo tussen 17.00 uur en 20.00 uur. Na het zwemmen in het warme water van 30-40 graden celcius is het dan lekker slapen.

Pangandaran
Vanaf Bandung kan je een luxe trein nemen dwars door de natuur, langs rijstterrassen en kleine dorpjes richting het badplaatje Pangandaran. Dit eenvoudig badplaatsje wordt veelal door locals van Bandung bezocht in de weekends.

Enkele Indonesische woorden
-terima kasih: dank u wel
-selamat makan: eet smakelijk
-enak: lekker
-mahal: duur
-sudah beli: al gekocht
-pria: mannen wc
-wanita: vrouwen wc
-pulang pergi: retourtje

Bali's hotspots
In Kuta en Seminyak is het uitgaansleven bruisend. Ga rond 17.00 u naar Discovery Centro Mall in Kuta (achterkant) om de sunset te bewonderen. Romantisch avondeten doe je in Jimbaran bij Menega Cafe, waar ook locals eten. Tegen 23.00 u kan je terecht in de vele disco’s zoals Hard Rock Cafe (veelal jong publiek gemengd), Kamasutra (veel locals), Ezpresso (gemengd). Na 2.00 u neem je de taxi naar Seminyak: Double Six (housemuziek en veel toeristen) of Ku dé Ta.

Ik zou zeggen: selamat jalan (goede reis)!