Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Java image

Java

Java
Indonesië
Gekko82

Rokers & Rokende vulkanen - Java

He luitjes,

In de vorige post was het al aangekondigd, rond kerst en O&N hadden we een luxe 'break' op Thaise beaches en in Bangkok. Madat de taxi ons net na middernacht bij het Bloemsteen Hostel in Jakarta afdropte waren we met beide benen weer terug op aarde... en in een zeer minimalistisch (oftewel Spartaans) ingerichte kamer: een bed en tafel in een hok van 3 bij 3. Na een forse muggenjacht- en slacht konden we gaan slapen. De volgende dag meteen de trein doorgenomen naar Bandung. De Nederlandse invloeden in Indonesië merkten we meteen in Jakarta al op. Veel Nederlandse woorden en bij de 'Holland bakery' op het station kon je een 'roombroodje' en iets met 'muisjes' (hagelslag) kopen. En in Bandung, waar we na een mooie treinrit door de heuvels en rijstvelden eind van de middag aankwamen, aten we 's avonds bij cafe 'd Hoek bitterballen (weliswaar hele rare, maar toch) en kregen we in het hotel een 'sprei en handdoeken' toen we om 'sheets en towels' vroegen. Verder heeft Indonesië een grote invloed op 'onze keuken' gehad. Nasi goreng kan je hier op elke straathoek kopen en de hele Conimex-lijn en driekwart van de menukaart van onze 'Chinees' heb je hier in het echt. En ook iets als borrelnoten of Katjang pinda's (wat letterlijk pinda's pinda's betekent...) vinden hun oorsprong hier. Grappig. Helaas is het eten hier vaak vrij simpel. Eten om te eten. Heel veel kip en rijst met weinig saus en uitgesproken smaken. Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen, zoals heerlijk seafood, een goede sate, gado-gado, foe yang hai of een verrassende curry van jackfruit.

Vanuit Bandung hebben we een tripje naar een vulkaan, de Papandayan gedaan. Dat is een nog vrij actieve jongen, dus het rook er lekker naar rotte eieren door alle zwaveldampen. Het siste en borrelde overal. Veel rook, grote gele rookspuwende zwavelrotsen, rare afgebrande boomresten, modderpoelen en een felblauw zwavelmeertje maakte het een heel spectaculaire site. Op de weg terug in de auto begon het te regenen, goede timing. Het is hier momenteel regentijd, dus zo af en toe valt er regen. Soms een buitje, soms een tropische douche. Maar het regent eigenlijk nooit de hele dag, en veel 's avonds en 's nachts. Bovendien is het door de regentijd overal prachtig groen. Soms doen de rijstvelden pijn aan je ogen zo felgroen zijn ze. Dan zie je je foto's en geloof je niet dat ze niet al gephotoshopt zijn... 's Avonds in het centrum bij leuk klein foodcourtje satetjes gegeten en gelachen om een stroom voetbalsupporters op scooters die juichten alsof ze kampioen waren geworden, terwijl een omstander mij wist te vertellen dat hun club net aan gelijkgespeeld had...

Na Bandung zijn we met een volle dag treinen naar Yogyakarta verplaatst. In de trein wordt natuurlijk gewoon lekker gerookt, ze hebben daarvoor geen rokerscoupé, laat staan een verbod op... In Yogja hebben we een dag door de buien heen door de stad geslenterd. Heel veel becaks (fietsriksha's) en kleine eetkraampjes op straat. Ook heel veel Batikshopjes, waar je vreselijk lelijke bloesjes en kleedjes kan kopen. De volgende dag met de lokale bus naar de Buddha-tempel van Borobudur geweest. Op Java springen steeds weer een paar muzikanten de bus in om een deuntje te spelen en dan met de pet rond gaan. Soms een leuke band met gitaren en trommels, soms een valszingende singer-songwriter of een vrouw die met een radio meezingt door een galmende microfoon. Geinig vermaak. Leuker dan de mederokende passagiers... Borobudur was heel groot en best druk. Mooie site, maar niet zo geweldig als de Lonely planet het omschrijft. Het hoort i.i.g. niet in het de categorie Ankor of Bagan (we raken verwend...). Volgende dag op de fiets naar de Hindu-tempels van Prambanan. Een bekende site en leuk om gezien te hebben, maar helaas heeft een aardbeving een aantal jaar geleden veel kapot gemaakt.

Vanaf 'Yogja' zijn we met roekeloze sjoof, die van de 10 uur durende rit er zeker 6 op de middenstreep van de weg reed om in te halen waar het eigenlijk niet kon, in een toeristenbusje naar de Bromo vulkaan gekard. Helaas was dit prachtige vulkaanlandschap volledig in de wolken gehuld toen we om half 5 's morgens voor sunrise bij de viewpoint stonden. De enige keer dat we echt baalden van de regentijd. 's Middags door naar Bondowoso met krappe lokale bussen waar er in plaats van de gebruikelijke vier stoelen op een rij er vijf naast elkaar gepropt waren. Warm, klam en krap. Hoort erbij!! Ingecheckt in een family-run hotel oftewel 'losmen' (vaak een goede optie hier) en een Amerikaan ontmoet waarmee de volgende dag naar de Ijen Crater zijn geweest. Dit keer prachtig zonnig weer bij het klimmen naar de kraterwand en het afdalen naar het binnenste van de krater. In de krater ligt een zwavelmeer dat steeds verschillende kleuren felblauw aanneemt. Prachtig. Ook worden er felgele brokken zwavel gewonnen tussen de grote stinkende en op je keel slaande dampen en vervolgens door mannetjes in megazware manden omhoog gesjouwd. Impressive. Hele mooie site en lekker zelf rondgewandeld.

Vanuit Bondowoso met eerst een bus, toen een volgende bus, vervolgens een bemo (minibusjes met voor iedereen een halve bil plek), een ferry en nog een bus naar Lovina op Bali. Overal wordt zwaar gerookt, dikke zware goedkope kruidige sigaretten, blugh. Zwaar reisdagje, maar Lovina is heel relaxt met een zwart strand en leuke eettentjes. En er staat altijd wel ergens een Bintang (biertje) koud...

Tot de volgende keer maar weer...

Grtz.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.