Jakarta

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het fascinerende rauwe randje van Jakarta

Jakarta,
Indonesië


Echter dan dit kan niet. Jakarta is hectisch, smerig en ongeliefd, toch is het mogelijk om op sympathieke wijze kennis te maken met haar lelijkheid.

Laat je brengen naar de oude haven, Sunda Kelapa. Laat je bij de ingang afzetten en ga op zoek naar het toeristenkantoortje, ergens aan de rechterkant gehuisvest. Je vraagt naar de gids met de naam Dedi, de kans is aanwezig dat je hem sowieso al tegen het lijf loopt. Deze man spreekt goed Engels en is welbeschouwd de ‘goeroe’ van de haven, hij kent er werkelijk alles en iedereen. Voor een klein bedrag neemt hij je onder zijn hoede en wandel je met hem een paar uur lang door het havengebied.

En dat is fascinerend, want de tijd heeft hier stilgestaan!
Alle boten zijn van hout en hebben dezelfde karakteristieke vorm. Er is geen moderne technologie aanwezig, met pure mankracht worden de goederen van boot naar kade gesleept. De mannen ogen stuk voor stuk taai en verweerd, met afgesleten kleding. Vrouwen zie je in deze omgeving niet (let dus op als je er zelf één bent!), kinderen evenmin. Het is een rauwe omgeving, en Dedi weet je hier tot in de kleinste details alles over te vertellen. Hij kent alle bootmannen en kapiteins en dat levert een bijzondere ervaring op, want met wat geluk mag je zelf aan boord van één van de schepen klimmen en zie je het bootwerkersleven van wel héél dichtbij – zowel de goederenopslag, de onderkomens van de werkmannen én de kapiteinshut (ook als de man in kwestie daar ligt te slapen). Het levert een uniek inkijkje op in de wereld van mensen die mijlenver van de jouwe staat.

Alsof dit nog niet interessant genoeg is kan Dedi je daarna meenemen met een klein bootje naar de vlakbijgelegen kampong. In deze krottenwijk tussen Sunda Kelapa en het stadscentrum, wandel je met hem door smalle straatjes vol krioelende kinderen, honden, rondscharrelende kippen en uitgehangen vis. Overal zijn hier moeders met kinderen in een draagdoek, en hoewel de smerigheid en armoede alomtegenwoordig zijn bruist het tegelijkertijd van leven en vriendelijkheid. Weer weet Dedi je interessante dingen te vertellen en te wijzen, om je aan het einde af te zetten bij de geasfalteerde weg waar de ‘gewone wereld’ weer begint.

Je bent een unieke niet-geënsceneerde ervaring én een intiemere kennismaking met Jakarta rijker. Alleen al hierom moet je haar niet links laten liggen!