Jakarta

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

10 Tips bij het afdingen (tawarren)

Jakarta,
Indonesië


Afdingen is in Indonesië de normaalste zaak van de wereld. Toeristen betalen voor veel zaken vaak meer dan de lokale bevolking. Je mag best af en toe iets meer betalen, echter de ‘tourist-price’ ligt vaak vele malen hoger dan de ‘normal price’. Becakrijders vragen standaard veel te veel, ding hierop af, de lokale bevolking doet dit ook. Bedenk hierbij wel dat wij meestal zwaarder zijn dan de lokale bevolking!

Het is van belang snel bekend te worden met wat iets hoort te kosten, nieuwe toeristen betalen vaak het dubbele van de ‘normal price’ voor een fles water, een bemo-ritje of fruit..
Het is natuurlijk lastig als je totaal niet op de hoogte bent van het hele afdinggebeuren en de werkelijke prijzen niet kent.

[i]Tip[/i]: kijk altijd eerst in een supermarkt wat de ‘normal price’ is! Noteer de prijzen van spullen die je het vaakst nodig zult hebben, zoals water, in een boekje.
[i]Tip[/i]: vraag in je hotel wat de ‘normal price’ voor een bemo- of becakritje is.

Afdingen is een normale gang van zaken. Vraag terloops naar de prijs van iets en begin met afdingen als je het ook daadwerkelijk zou willen kopen.

[i]Tip[/i]: laat de verkoper als eerste een prijs noemen en bied vervolgens 1/3 van die prijs. Uiteindelijk kun je dan met afdingen ergens in het midden uitkomen. Als je bod is geaccepteerd ben je wel verplicht om het artikel of de dienst te kopen of aan te nemen.

[i]Tip[/i]: bevalt jouw laatste bod niet, loop dan glimlachend weg. Meestal roept de verkoper je dan terug en gaat toch akkoord met jouw laatste bod.

[i]Tip[/i]: gaat de verkoper te snel akkoord met jouw eerste of tweede bod, dan was jouw startprijs tóch te hoog , onthoud dit voor een volgende keer.

In warenhuizen en sommige winkels kunt u niet afdingen. Men geeft dit altijd aan met een bord waarop staat HARGA PAS (vaste prijs).
Zo is het op de pasars (traditionale markten) juist weer heel normaal om af te dingen op de produkten die je koopt, of het nu gaat om voedsel, textiel of andere goederen. Simpelweg iets kopen en akkoord gaan met de prijs hoort eigenlijk niet. U moet afdingen om uw waar te kunnen kopen.

[i]Tip[/i]: ding ook af op kamerprijzen als je deze meerdere dagen wilt nemen!

Op de stranden wordt je vaak aangesproken door verkopers, ook zij verwachten dat je afdingt. Maar op het strand wil je vaak met rust gelaten worden. De verkopers zijn echter erg hardnekkig.

[i]Tip[/i]: zeg nooit om van ze af te komen “Maybe tomorrow”, ze zullen er morgen beslist weer zijn!
[i]Tip[/i]: het woord ‘TIDAK’ betekent uitdrukkelijk NEE!
[i]Tip[/i]: ga zéker niet in op allerhande trucs zoals een vleiend gesprek!
[i]Tip[/i]: laat je door een masseuse niet aanraken daar waar je in hun ogen mogelijk een massage nodig zou hebben, op dat moment is de niet gewilde massage al begonnen!