Jakarta

'183840' door chdumarchiesarvaas '183840' door chdumarchiesarvaas

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Oud hollandse...ophaa

chdumarchiesarvaas

Oud hollandse ophaalbrug in Jakarta (vroegere Batavia)

'341493' door hansdewildt '341493' door hansdewildt

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Reuzenwaterlelie.

hansdewildt

De beroemdste botanische tuin ter wereld ligt in Jakarta. In deze tuin staat het paleis van Bogor waar de voormalige Britse Gouverneur woonde. De tuin werd aangelegd in 1817 en heeft buiten de exotisch planten en bomen ook veel waterlelies in de aangelegde vijvers.

'519836' door reysigers '519836' door reysigers

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Stad der verwarring

reysigers

Kota Tua, een oud stadsdeel in Jakarta. Een aantal oude gebouwen is reeds gerenoveerd, maar het merendeel verkeert in een erbarmelijke staat. Kota Tua Jakarta weerspiegelt ook de unieke sfeer van de bruisende "stad der verwarring": mobiele eetkraampjes her en der, een grote verscheidenheid aan koopwaar, het is er vies, de stank van open riolen, druk en vol mensen. De sfeer in het oude stadsdeel van Jakarta is werkelijk uniek. Oude gebouwen, gebouwen die op instorten staan, graffiti op de muren en unieke activiteiten van de lokale bewoners. Kota Tua Jakarta is ook de startplaats voor een bezoek aan de grote musea in de hoofdstad: Museum Sejarah Jakarta (Historisch Museum Jakarta), Museum Wayang, Museum Bank Mandiri en Museum Bahari. We dronken cappuccino in het Batavia café. Absoluut niet goedkoop. Je betaalt hier alleen voor de sfeer. Maar die sfeer, die is geweldig en niet te evenaren. Gewoon doen. Gebouwd tussen 1805 en 1850 is Cafe Batavia het op 1 na oudste gebouw op het Fatahillah Plein – het voormalige stadhuisplein van Batavia, het huidige Jakarta. In de loop der jaren deed het gebouw dienst als dienstwoning, pakhuis, koffiebar en kunstgalerie.

'500429' door hillebrand '500429' door hillebrand

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Sunda Kelapa

hillebrand

Begin februari van dit jaar was ik voor mijn werk een paar dagen in Jakarta. Normaal gesproken heb ik tijdens dat soort trips niet echt de gelegenheid om te fotograferen, maar nu kwamen we op donderdag aan. Vrijdag heb ik een paar meetings gehad en het weekend had mijn Indonesische collega een tour langs de highlights van Jakarta georganiseerd. Erg leuk natuurlijk! We hebben onder andere een bezoek gebracht aan Sunda Kelapa. Of ook wel de oude haven. Het barst hier van de geschiedenis. Vanuit deze plek is Jakarta ooit ontstaan en Nederland heeft daar natuurlijk met de VOC een enorme invloed op gehad. Ontzettend interessant om daar rondgeleid te worden en de oude VOC historie mee te krijgen. Doordat we persoonlijk rondgeleid werden door de manager van het haven bedrijf kregen we ook wat meer te zien als de gemiddelde bezoeker. Alles werd in het werk gesteld om op de interessante en leuke plekken te komen. Hierdoor kregen we ook wat meer inzicht in de huidige omstandigheden van de bewoners van dit gedeelte van de stad.

'320486' door rwezenaar '320486' door rwezenaar

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Vrienden !

rwezenaar

Soms kom je vriendschap op een wel heel bijzondere wijze tegen. Deze mannen zijn duidelijk al jaren hele goede vrienden. Zij werken op de kades van Sunda Kelapa als voorman. Ze wilden maar wat graag voor mijn camera poseren. Het is een energiek plaatje geworden.

'311190' door Christian '311190' door Christian

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Dame in tempel in...G

Christian

Midden in Jakarta ligt de Chinese wijk Glodok met een prachtige Chinese tempel. Wanneer je in de tempel bent waan je je eigenlijk in China in plaats van Indonesie. Er hangt een bijzondere sfeer waarin mensen op hun eigen wijze uiting geven aan hun religie. Die sfeer, die mede bepalld wordt door kleur, geur en de mensen, kan ik zo weer oproepen wanneer ik mijn ogen sluit. Ik sta dan weer op die bijzondere plek.

'355534' door belande '355534' door belande

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Kleine wasjes ...

belande

Het is alweer veel te lang geleden dat ik hier een foto heb geupload. Wegens persoonlijke omstandigheden, tijdsdruk en juist ook de ontwikkelingen die ik doormaak in de fotografie en mijn nieuwsgierigheid naar meer ben ik er helaas niet toe gekomen om regelmatiger foto's te uploaden. Hoop hier binnenkort weer wat meer te mogen bewonderen. Vandaag maar weer eens een "oude" foto uit de kast gehaald van oktober 2011 in de desa bij Bogor, vlakbij Jakarta. Deze dame is de was aan het doen met een klein meisje op haar rug die nog wat slaperig is vanwege het vroege uur.

'401116' door inge55 '401116' door inge55

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Fietsverhuur

inge55

Tijdens mijn bezoek aan Jakarta kwam ik deze fietsen tegen Je kon ze per uur huren en het grappige vond ik dat je de zonnehoedjes erbij kon huren Jammer genoeg heb ik niet rondgefietst omdat ik weer verder moest met de groep

'347976' door hansdewildt '347976' door hansdewildt

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Lachen..

hansdewildt

Wat een verschil, de een was 1.40 m. groot en de ander 2.00 m. En dan heb ik het nog niet eens over de buik omvang. Zo smal dat de Indische man was zo breed was de ander, misschien wel 4 x zo breed. De leeftijd van de een zal 40 jaar geweest zijn en het kleine mannetje was misschien wel het dubbele. Hij vond het in ieder geval prachtig om even de buik te mogen vasthouden en hij bleef maar lachen….wij natuurlijk ook !!!

'298305' door hansdewildt '298305' door hansdewildt

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

2 in 1 .

hansdewildt

Traditie en religie ! Traditie: de oude houten zeilschepen in de schilderachtige haven Sunda Kelapa in Jakarta die nog steeds handmatig worden geladen en gelost. Religie: 1 man stopt met werken, gaat op de grond zitten en begint zijn gebed !

'309492' door hansdewildt '309492' door hansdewildt

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Werk !

hansdewildt

De Botanische tuin "Kebun Raya" met het paleis van Bogor en zijn prachtige planten is een genot om naar te kijken. Het lijkt er op dat in Indonesie alles vanzelf groeit maar niets is minder waar. Ook daar moet het nodige onderhoud gebeuren. In de verte zag ik deze man aan het werk tussen de bananenplanten en de bamboes !

'274839' door hansdewildt '274839' door hansdewildt

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Mannenwerk !

hansdewildt

Ja, je pakt een paar kabels, legt er een plank door, gaat er op zitten of staan, pakt een kwast in je handen en geeft zo'n oud houten vrachtschip weer een verfje !! Dat gebeurt in de oude haven van Jakarta....echt mannenwerk !!

'328537' door hansdewildt '328537' door hansdewildt

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Moe !!

hansdewildt

Ja, ook mannen worden wel eens moe van al het zware werk en zeker als het ook nog eens warm is. In Jakarta doen ze niet moeilijk. Als het warm is, kruipen ze gewoon onder een vrachtwagen. Nu maar hopen dat hij niet gaat rijden....

'350595' door hansdewildt '350595' door hansdewildt

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Dolle pret !

hansdewildt

Als ik deze foto zie, moet ik telkens weer lachen. Wij liepen in Jakarta terwijl er een groep leerlingen ook in de straat aan het dollen waren. Telkens als wij ons omdraaide kwamen ze gillend naar ons toe gerend. Iedereen wilde op de foto en telkens herhaalde wij dit “spelletje”. Erg leuk, totdat een leerkracht het nodig vond om ze te corrigeren….

'359878' door ErwinenManon '359878' door ErwinenManon

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Wat in het vat zit...

ErwinenManon

Deze oude vaten lagen opgestapeld in de schoener haven (Sunda Kelapa) van Jakarta. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan, schepen worden veelal met de hand geladen en gelost.

'283307' door hansdewildt '283307' door hansdewildt

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Vrachtschepen.

hansdewildt

In de oude haven van Jakarta, de Sunda Kelapa, zie je nog imposante zeilschepen die nu dienst doen als vrachtschip en nog handmatig worden geladen en gelost !

'273950' door hansdewildt '273950' door hansdewildt

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Mannenwerk !

hansdewildt

Ja, weer eens echt mannenwerk ! In Jakarta bij de oude haven Sunda Kelapa worden de imposante houten zeilschepen, die nog als vrachtschip dienst doen, nog steeds met mankracht geladen en gelost !

'513382' door travelbag '513382' door travelbag

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Wie is er nog aan het

travelbag

Het is een foto uit de oude doos, maar ik vind hem zo grappig. We liepen langs een bouwplaats in Jakarta en ik vond het wel interessant om een foto te nemen, omdat het helemaal uit houten stellingen is opgebouwd. Later op de foto zag ik dat echt niemand meer aan het werk is en allemaal zijn ze gefocust op wat daar een foto aan het nemen is. Is een scan.

'519924' door reysigers '519924' door reysigers

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Koloniale gebouwen

reysigers

De wijk Kota ligt in het noorden van Jakarta, vlakbij de Java Zee. In het het centrum ligt het Taman Fatahillah plein. Het plein is vernoemd naar de sultan die de Portugezen versloeg in 1527. In vroegere tijden was Taman Fatahillah het centrum van het koloniale bestuur Taman Fatahillah is het plein waar het oude Hollandse stadhuis ligt. Met hulp van Unesco zijn verschillende koloniale gebouwen rond dit plein gerestaureerd. Tegenover het oude stadhuis aan de noordzijde van de Taman Fatahillah bevindt zich een oud Portugees kanon, Si Jagur genaamd. Dit kanon is al eeuwen een vruchtbaarheidssymbool. Vrouwen die veel kinderen willen krijgen moeten volgens de Indonesiërs bovenop het kanon plaatsnemen. (helemaal rechts in beeld) Tegenwoordig is dat verboden. Op het plein zie je vrolijke,gekleurde fietsen en hoedjes. Je kan ze huren en over het plein fietsen. Vooral leuk voor jongeren.

'512746' door Graaf '512746' door Graaf

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Wajangpoppen

Graaf

Als je in Indonesië bent kun je de traditionele "schaduw-poppen" toneelvoorstelling natuurlijk niet overslaan. Op het Fatahillah plein Naast het voormalig stadhuis en café Batavia vind je het wajangpoppen-museum. Iets verder lopen langs het oude kanaal vind je ook een echte poppenmaker, beroemd over de hele wereld. Bij hem kun je ook de echte originele poppen kopen. Bij een bezoekje hoort ook een show met een verkorte versie van het klassieke sprookje.

'328491' door hansdewildt '328491' door hansdewildt

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Handwerk !

hansdewildt

In de schilderachtige haven Sunda Kelapa in Jakarta worden de oude zeilschepen nog met de hand geladen en gelost. Grote zakken worden op de rug getild en naar boven gedragen. Het eerste houten schip zijn ze helemaal aan het opschilderen. Zittend en staand op een houten plank dat met touwen aan het schip hangt.

'548912' door vulture1960 '548912' door vulture1960

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Wandelende bomen

vulture1960

We waren op Java onderweg naar de haven in Banyuwangi genaamd Ketapang. Om daar met de veerboot over te varen naar Gilimanuk op Bali. Onderweg bij een restaurantje een koffiestop gemaakt. Ik ga dan altijd even wandelen om de omgeving te verkennen. Kwam dit mooie strandje met de bootjes en de wandelende bomen tegen!

'381195' door Inorina '381195' door Inorina

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Vroegere stadhuis van

Inorina

Raar, maar waar......sommige dingen uit de vroegere Nederlands Indië periode worden nog steeds gebruikt. Vasn stadhuis naar postkantoor, een titel voor een mooi boek of film.

'349309' door GDros '349309' door GDros

IndonesiëJakarta

IndonesiëJakarta

Moeder met baby

GDros

In Oktober 2011 ben ik naar Indonesie voor het eerst geweest. Een indruk wekkende vakantie met mooie foto momenten. Deze foto heb ik genomen tijdens mijn wandeling in Jakarta ergens in de buitenwijk en ik vond dit zo mooi om te fotograferen.