Gunung Kawi

'519200' door martinhectors '519200' door martinhectors

IndonesiëGunung Kawi

IndonesiëGunung Kawi

Gunung Kawi

martinhectors

Ten noorden van Ubud, bij het dorp Tampaksiring, vind je de prachtige Gunung Kawi (Dichtersberg) uit de 11e eeuw. Centraal staan de 10 beelden die uit de wand van de berg gehouwen zijn. De 7 meter hoge beelden zijn gebouwd ter ere van Koning Anak Wungsu en zijn vele vrouwen. Om bij de beelden te komen moet je eerst langs een steile trap van 371 treden naar beneden lopen (de weg terug naar boven is best pittig). Onderweg heb je een prachtig uitzicht op de vallei en op de rijstvelden. Eenmaal beneden zie je direct de kleine rivier Pakrisan door het complex lopen. Links zie je de eerste beelden. Wanneer je doorloopt zie je nog meer uit de rotsen gehouwen beelden. Gunung Kawi is een prachtig tempelcomplex. Best even openen.

'503834' door hardom '503834' door hardom

IndonesiëGunung Kawi

IndonesiëGunung Kawi

Mooie Vallei

hardom

E'en van de mooiste tempelcomplexen op Bali is de Gunung Kawi uit de 11e eeuw. Om bij het tempelcomplex te komen moet je zo'n 300 traptreden afdalen naar de rivier de Pakerisan. Je komt dan langs mooie rijstvelden en over een oude stenen brug. Ik vond niet alleen de tempels indrukwekkend maar heb ook volop genoten van de vallei. Op de foto zie je een klein stukje van de rijstvelden, waar net de rijst geoogst wordt.

'503506' door hardom '503506' door hardom

IndonesiëGunung Kawi

IndonesiëGunung Kawi

Gunung Kawi

hardom

Gunung Kawi bestaat uit een tiental in de rotsen uitgehouwen candi's die stammen uit de 11e eeuw. Je vindt het in het dorpje Tampaksiring (ten noordoosten van Ubud) Gunung Kawi betekent "berg van de dichter". Bij het complex vindt je ook nog een in de rotsen uitgehouwen ruïne van een boeddhistisch klooster. Het geheel ligt in een schitterende vallei.

'1093912' door Dianadm '1093912' door Dianadm

IndonesiëGunung Kawi

IndonesiëGunung Kawi

Heilige rijst

Dianadm

Het prachtige landschap van Bali bestaat voor een groot deel uit rijstvelden of sawa’s en deze zijn allemaal volgens hetzelfde principe aangelegd. De terrassen hebben verschillende niveaus (trappen) en door een uitgekiende manier van irrigatie worden deze allemaal van water voorzien, zodat de rijst goed kan kiemen. Rijst is voor de Balinezen meer dan alleen voedsel, het is middelpunt van hun bestaan. Rijst is heilig en vormt de band tussen de mens en de goden. Vaak zie je een klein tempeltje op de terrassen staan ter verering van de rijstgodin Dewi Sri, een godin die al in pre-hindoeïstische tijd in de Indonesische cultuur voorkwam. Deze sawa vind je bij de tempel van Gunung Kawi, op een uur scooteren van Ubud. Misschien niet het mooiste rijstveld dat je op Bali kunt zien, maar de jungleachtige setting waarin hij ligt, maakt dat meer dan goed.