Gunung Agung

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Toekomst

Gunung Agung,
Indonesië


Bukit Lawang betekent letterlijk “deur naar de heuvels”. Bukit Lawang is een klein dorp op zo'n 90 kilometer ten noordwesten van de stad Medan, de hoofdstad van Noord Sumatra.

Op 2 november 2003 werd Bukit Lawang getroffen door een plotselinge overstroming. Getuigen spraken van een soort vloedgolf van wel 20 meter hoog die uit de heuvels naar beneden kwam en het hele dorp wegvaagde.
De ramp, die veroorzaakt werd door illegale houtkap, vernietigde onderkomens voor toeristen en had een vernietigende impact op de toeristische industrie. Zo'n 400 huizen, drie moskeeen, acht bruggen, 280 winkeltjes en restaurantjes en 35 gastenverblijven werden weggevaagd in de overstroming en 239 mensen verloren hun leven. Na zo'n acht maanden herbouwen werd Bukit Lawang in juli 2004 weer heropend.

De mensen in Bukit Lawang zijn echter overlevers en het nieuwe dorp heeft inmiddels weer een aardig aangezicht gekregen.
Voornamelijk de jongere generatie hoopt dat de herbouw van het dorp zal leiden tot een betere toekomst. Ze zijn zich er goed van bewust dat bescherming van het kwetsbare ecosysteem van levensbelang is. Ze kunnen hierbij alle steun die ze krijgen dan ok gebruiken en verkrijgen hun inkomen uit toerisme. Hierdoor kunnen ze zich richten op een betere toekomst voor Bukit Lawang. Ook voor deze jonge kinderen is er toekomst