Flores

'457541' door harfra '457541' door harfra

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Getekend door het...l

harfra

In het authentieke dorp Bena troffen we deze oude dame aan. Door het kauwen op de vruchten van de betelpalm ontstaan de rode lippen, wat daar als een vorm van schoonheid wordt gezien.

'490694' door harfra '490694' door harfra

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Kelimutu Kratermeren

harfra

‘s Morgens vroeg om vier uur uit de veren voor een bezoek aan de vulkaan Kelimutu. Met de auto rijden we tot aan de voet van de vulkaan, waarna we nog een behoorlijke klim te gaan hebben tot we de krater op zo’n 1700 meter bereiken. Als de zon opkomt is het een waar schouwspel waarbij het prachtige licht iedere minuut weer anders is. De vulkaan is bekend om zijn drie kratermeren die elk een andere kleur hebben. In de lokale taal betekent keli mutu ‘mooie berg’.

'489035' door harfra '489035' door harfra

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Spiderweb rijstvelden

harfra

Het meest prachtige uitzicht over de spiderweb rijstvelden heb je vanuit Cara Village en ligt op een kleine heuvel op zo’n 17 km ten westen van Ruteng. In het hart van deze rijstvelden staat een offer in de vorm van een paal met daarop een steen, de Lodok genaamd. De driehoekige segmenten in het web zijn de zogeheten lingko’s. Deze lingko’s werden gevormd door de Tu'a Teno, de heer van het Land. Hij wees vanuit de Lodok met twee vingers richten de buitencirkel van het land en waar de vingers de rand “raakten” werden twee rechte lijn richting de Lodok getrokken. Voor ieder gezin uit de gemeenschap werd op deze manier een stukje land bepaald. Een gezin met aanzien kreeg een groter stuk toegekend dan een armer gezin.

'392655' door Mook '392655' door Mook

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Portret van oudere...

Mook

Hoe kon ik voorbij lopen zonder een portret te maken van deze vrouw? Een gezicht wat me bij blijft, getaand, de groeven rond de mond rood van het betelnoten kauwen. Omlijst door lang grijs golvend haar. Tekening van ouderdom en eenvoudige trots.

'344301' door Keikie '344301' door Keikie

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Oude vrouw

Keikie

Of dat deze dame zo oud is al ze er uitziet betwijfel ik maar ze heeft wel al heel wat meegemaakt in haar leven als je haar zo ziet. De rode lippen zijn van het kauwen van een betel noot. Deze zouden heilzaam moeten werken maar op de tanden heeft het geen goede werking. Deze zijn veelal verrot of ontbreken geheel.

'536385' door keunings76 '536385' door keunings76

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

WaeRebo

keunings76

WAE Rebo is de laatst overgebleven traditionele Manggaraian etnische dorp met traditionele huizen. Het is gelegen op een hoogte van 1125 meter boven de zeespiegel in de Natuurbeschermingswet Woud. Er zijn zeven traditionele huizen, de zogenaamde 'Mbaru Tembong' en elk van deze huizen herbergt meer dan één familie. De mensen leven van landbouwproducten als koffie, taro en groenten. Het Dorp is alleen te voet bereikbaar, 4 uur wandelen door het dichte regenwoud over een smal paadje dat het startpunt heeft in Denge. Wij zijn er vanuit Ruteng naartoe gereden. Bij aankomst verwelkomt het oudste lid van de stam "het hoofd" je in zijn eigen huis, het grootste in het midden. Na de welkomstceremonie ben je vrij om te gaan en staan waar je maar wil. Ook mag je vanaf dat moment alles fotograferen en bij mensen binnen kijken. Het was een bijzondere ervaring. De zware hike naar boven meer dan de moeite waard.

'276097' door KJongenburger '276097' door KJongenburger

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

M'n Ouwe Oma ...

KJongenburger

En Oma bekeek het vanaf haar troon. (Zie mijn foto M'n Ouwe Opa). Oeps, ik krijg van de redactie op mijn kop dat er te weinig woorden staan. Goed, hier komt een verhaal. Je ziet tussen Bajawa en Ende een willekeurige afslag van de, wat optimisten noemen de Trans Flores Highway, en rijdt daar gewoon op tot je niet verder kan. Als de motor stop hoor je in de verte stemmen. Je loop het pad in die richting en komt zomaar in een prachtig dorpje waar je meteen op de koffie wordt uitgenodigd. Na de koffie bij het ene huis raken we aan de "praat" met een oude man, Opa, die samen met zijn kleinzoon op de veranda niets zit te doen. lekker te genieten van de rust en te kijken wat die rare toeristen (we waren de enige twee) uitspoken. Achter hem zit oma op een prachtig plastic stoeltje bij de deur. (Ik weet eindelijk wat ik moet doen om foto's weer van de site te krijgen: het aantal woorden reduceren tot onder de vijf en twintig, dan haalt de redactie ze eraf.)

'488195' door harfra '488195' door harfra

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Batu Biru

harfra

Ben je op Flores, dan mag een bezoek aan het relatief onbekende Batu Biru, oftewel Blue Stone Beach, niet ontbreken. Het strand ligt aan de zuidkust van Flores en is gemakkelijk te bereiken op de route van Bajawa naar Moni. De stenen op dit strand hebben de meest prachtige blauwe kleuren. Hier moet de naam aqua blauw vandaan komen! Helaas zal het aantal blauwe stenen snel minder worden omdat de lokale bevolking leeft van dit prachtig natuurverschijnsel. Ze worden massaal verzameld om vervolgens op de markten in heel Flores te worden verkocht.

'440751' door MaaikeAart '440751' door MaaikeAart

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Magisch

MaaikeAart

Zonsopkomst vanaf de top van de Kelimutu vulkaan. De vulkaan is bekend vanwege de drie kratermeren, die elk een andere kleur hebben. Een magisch moment om de zon te zien opkomen en het landschap langzaam te zien oplichten. En om te zien dat de kratermeren inderdaad drie verschillende kleuren hebben. Het staat wel in de boekjes, maar zien is toch pas geloven.

'440598' door MaaikeAart '440598' door MaaikeAart

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Uitbarsting

MaaikeAart

Deel 1 - Geen foto voor fotofetisjisten, maar wel een heel bijzondere ervaring. Op weg naar Flores vliegen we langs een vulkaan uitbarsting. De vulkaan Sangeang Api stootte heel veel as uit op het moment dat wij langs vlogen. Een pittige uitbarsting, want bij bezoek aan de Komodo eilanden een paar dagen later was het resultaat nog goed zichtbaar. De eilanden waren bedekt met een flinke laag as.

'490726' door MKamman '490726' door MKamman

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Best kept secret: Kok

MKamman

PANORAMA - Laten we dit geheime plekje als RR'ers onder elkaar houden :-) Deze foto is een vervolg op mijn vorige foto: Koka Beach, de tip die je in geen enkele Lonely Planet terug zal vinden en hopelijk blijft dat ook zo. Deze foto is genomen met mijn rug naar de rots die de twee baaien van elkaar scheidt. Als je de foto opent komt hij beter tot z'n recht. Hieronder nogmaals de omschrijving hoe je bij één van de mooiste stranden ter wereld komt. We huurden een brommer in Maumere om vanuit daar naar Kelimutu te gaan naast Moni. Onderweg naar Moni kom je langs Paga, een dorpje aan de kust. Vanaf Maumere, net na Paga zie je een mooi geschilderd bordje: Koka Beach 2.5km. Dus wij van de weg af op onze brommers en wat je dan tegen komt is eigenlijk niet echt geschikt voor auto of brommer. Volledig off-road over rotsen wat een droge rivierbedding leek af en toe. En als je dan toch met je brommer aan het eind in wat zand aankomt, zie je gespiegeld aan elkaar zowel links als rechts van je de meest schitterende halve-maan-vormige baai met blauw water aan wit zand. Tussen de baaien ligt een klein stukje zand met aan het einde een rots die de baaien van elkaar scheidt. Je zou hier zo een film kunnen opnemen, zo mooi! En het mooiste van alles? We waren er helemaal alleen! Ok, op een paar enthousiaste kids na die ons hadden horen aankomen en dachten: wat moeten die blanken hier nou? Fantastische ervaring... enne, gratis!

'463221' door harfra '463221' door harfra

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Rijstterrassen

harfra

Ergens tussen Bajawa en Moni zijn we even gestopt om van dit mooie groene landschap te genieten. Voor degenen die de niet toeristische plekjes op willen zoeken, is het eiland Flores zeker een aanrader. Het is een schitterend groen eiland met prachtige authentieke dorpjes waar het massatoerisme (nog) niet heeft toegeslagen.

'491062' door MKamman '491062' door MKamman

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Paga beach

MKamman

Als je dan heerlijk bij Augustinus hebt gegeten (zie vorige foto) is het fijn om even uit te buiken tijdens een wandelingetje langs het strand waar je gedurende het eten uitzicht op had...

'274545' door KJongenburger '274545' door KJongenburger

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Rijst

KJongenburger

Het oogsten van rijst is een arbeidsintensieve bezigheid. Op Flores wordt de rijstbouw voornamelijk met de hand gedaan. Met de hand zaaien, met de hand uitpoten, met de hand wieden en ga zo maar door. Uiteindelijk wordt de rijst met de hand geoogst en, zoals waar deze vrouw mee bezig is met de hand gedorst. Heel zwaar werk waar het hele dorp bij wordt ingezet.

'460495' door Raymond1983 '460495' door Raymond1983

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Prachtige zonsopgang.

Raymond1983

Deze foto is gemaakt op het prachtige eiland Flores. Midden op dit eiland ligt de vulkaan Kelimutu welke maar liefs 3 krater meren heeft. Elk meer heeft zijn eigen kleur, welke gedurende de jaren van kleur veranderen. Op deze foto zie je 2 meren met een prachtige zonsopkomst.

'539478' door TicoTica '539478' door TicoTica

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

De 17 eilanden bij...

TicoTica

In het Sub district Riung,ten noorden van Bajawa, liggen 17 eilanden die bekend zijn om hun koraaltuinen. Het heeft inmiddels de "status" nationaal parc gekregen. Met een boot kan je hier een dag heerlijk vertoeven en de prachtige onderwaterwereld verkennen. Onderweg pik je van een visser een lekkere vis op die de bootsman klaarmaakt op de bbq op een verlaten strandje terwijl jij lekker de vissen en het koraal aan het bekijken bent. Daarna wordt je heerlijk verwend met een verrukkelijke maaltijd.

'442675' door MaaikeAart '442675' door MaaikeAart

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Blue Stone Beach

MaaikeAart

Niet ver van Ende aan de zuidkust van Flores is deze vrouw met engelengeduld stenen aan het sorteren. De mooiste blauwe stenen die aanspoelen gooit ze in haar emmertje. Andere vrouwen sorteren de stenen op grootte. Het gebied achter het strand ligt vol met hoopjes blauwe stenen, van groot tot klein. De stenen zijn bedoeld voor o.a. vloer mozaïeken.

'305197' door wimraaijen '305197' door wimraaijen

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Verwarde vrouw op...f

wimraaijen

Droevig? Verward? Het is onduidelijk wat er met deze oude vrouw aan de hand is. Waarschijnlijk heeft de betel-noot haar geen goed gedaan. Indringend is het zeker...

'536184' door TicoTica '536184' door TicoTica

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Magisch Kelimutu

TicoTica

Al meer dan 2 weken had het aan 1 stuk door geregend toen we aankwamen in Moni, de plek waarvandaan je de Kelimutu kratermeren kan bezoeken. We moesten om 4 uur op om de zonsopkomst te kunnen zien en er werd al gezegd dat we ons bed rustig weer in konden kruipen als het niet droog was. Om 4 uur keken we met ons slaperige hoofd om de hoek van de deur en zagen we een heldere lucht. We werden getrakteerd op de mooiste zonsopkomst die we ons maar wensen konden.

'542229' door TicoTica '542229' door TicoTica

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Mijn kip en ik..

TicoTica

Mijn kip en ik.. Het zou zo een titel van een kinderboek kunnen zijn. In werkelijkheid is het bijna een normaal beeld in de dorpjes van Flores. Deze jongen was in ieder geval goed bevriend met zijn kippetje.

'490564' door MKamman '490564' door MKamman

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Gunung Egon Sunset...

MKamman

Panorama - En daar zit je bovenop de Gunung Egon, een nogal actieve vulkaan (laatste uitbarsting in 2008 en nog continue aan het rommelen) van 1703 meter, met z'n 3en naast elkaar te genieten van de zonsondergang boven het dal terwijl er achter je in de krater en voor je overal stoom omhoog komt. En het mooie? Alleen wij waren daar, en helemaal niemand anders. Wil je ook deze vulkaan voor jezelf? Lees dan mijn blog: http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/indonesie/flores/reisreporter/blogs/7548.html

'459745' door harfra '459745' door harfra

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Nieuwsgierig

harfra

Nieuwsgierig maar toch heel erg terughoudend zat dit meisje achter de houten wand van hun huisje. Ze was op dat moment erg geïnteresseerd in Francis, (mijn vrouw) die in “haar” dorp rondliep. Ik bleef iets achter, waardoor ik haar nieuwsgierigheid kon vastleggen. Bena Village, zoals dit dorp heet, is op de route van Bajawa naar Moni een prima tussenstop en is zeker de moeite waard voor een bezoek.

'554102' door kruytflo '554102' door kruytflo

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Monniken werk

kruytflo

Deze dames zijn keihard aan het werk in de rijstvelden. Het lijkt mij een monnikenwerk dat plukken wat ze hier aan het doen zijn. Flores is een nog redelijk prille vakantie bestemming met als gevolg dat je er redelijk alleen rond kan trekken. Een prachtig bloemen eiland met diverse gezichten.

'553950' door TicoTica '553950' door TicoTica

IndonesiëFlores

IndonesiëFlores

Iets wat over...entho

TicoTica

In een groot deel van Flores zie je bijna geen toeristen. Als je dan een heel klein dorpje in rijd en de ramen van je auto op hebt staan en niet te hard rijd, dan zie je dit soort taferelen... We reden hier net langs een groepje kids die net uit school kwamen. Met z'n allen stormden ze op de auto af om ons aan te raken (waar ik nog een paar flinke blauwe plekken aan over heb gehouden..) De jongen was helemaal door het dolle heen. Een ervaring om niet te vergeten.