Flores

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Flores image

80 dagen in Indonesië

Flores
Indonesië
MariekeH

80 dagen in Indonesië

´Ik kijk rond in onze hut en ontdek bruine spinnen ter grootte van m´n handpalm. Vervolgens zie ik een reptielenstaart onder één van onze kussens. Ik til het twee keer stiekem op, want ik geloof m´n ogen niet en zie een gladde, volgegeten hagedis van 25 cm lang..´
Koka beach, Flores: een nog niet zo toeristische bestemming in het paradijs...

Indonesië is een geweldig land om te ontdekken! Kijk maar eens op de kaart welke eilanden hiertoe behoren. Het is het op drie na grootste land ter wereld. Je zult merken dat alles hier goedkoop is en je prima ´low budget´ kunt reizen. Bali is gericht op het toerisme. Als je verder naar het oosten reist, wordt het leven van de mensen en de reis primitiever. We zijn gewend geraakt aan hurktoiletten, beschimmelde kamers zonder wasbak en het douchen met een schep uit een waterbak. We eten twee keer per dag rijst, mie, noodles, bakso of martabak. Niet alle mensen beheersen de Engelse taal en je wordt uitgedaagd om je wensen met handen en voeten uit te leggen. We kunnen zelfs een beetje Indonesisch tellen en spreken doordat we hier zo lang zijn. De mensen zijn zó vriendelijk en alle kinderen roepen ´hé mister´ als we met onze scooters door de dorpjes rijden en geven een ´high five´. We eten verse mango´s, twee voor €0.30, die we vers op straat kopen. Afdingen is hier aan de orde van de dag en we gebruiken dit als we een kamer in een guesthouse of homestay willen en wanneer we een trip boeken of een scooter huren. Helaas zien we veel plekken die bezaaid zijn met plastic. Veel mensen hebben niet geleerd hoe ze dit zo min mogelijk kunnen gebruiken en wat ermee te doen. Neem alsjeblieft een recyclebare tas mee als je naar dit land toe gaat. Waar we op Java en Bali vaak rupiah betalen met afgeronde bedragen, krijg je verder naar het oosten vieze verkreukelde biljetten en munten. Er heerst een ontspannen sfeer en mensen zijn bereid je direct te helpen als je ergens stopt.

Wat een geluk dat we hier 80 dagen kunnen spenderen. Indonesië bestaat uit meer dan 17.500 eilanden en wij doen ruim 12 verschillende bestemmingen aan in dit prachtige land. Onze bruiloft op Bali was een sprookje! Daarna begon een nieuw avontuur. We zijn via Lombok naar het eiland Sumbawa gevaren. In het zuiden zijn ongerepte stranden en de golven zijn één keer in de zoveel tijd vreselijk hoog en een uitdaging voor surfers van over de hele wereld. Na een junglewandeling hebben we in een geweldige waterval gezwommen! We hebben mooie foto´s gemaakt van een Zuid Afrikaanse surfer. Als bedankje bracht hij ons op zijn scooter naar de bus. Vervolgens hebben we een reis met de bemo van west naar oost gemaakt over dit prachtige eiland. Iedereen is hier gelijk, je ziet niet veel verschil tussen arm en rijk. Veel maïsvelden, rijstvelden, zoutwinning en vrolijke mensen onderweg. De bussen reden langzaam, wel met open deuren zodat we wat frisse lucht kregen. Er werden meerdere stops gemaakt, waarbij zakken met rijst en aardappels in het gangpad werden geslingerd. Alles kan mee, onze tassen lagen op het dak. ´s Middags maakten we een stop om met z´n allen maïskolven te kopen. Voor de kleine kinderen vouwden we hondjes van ballonnen. Na 2 dagen bussen moesten we 8 uur met de boot van Sape naar het eiland Flores. Wat een waanzinnige tocht! We kwamen langs heel veel eilanden die rondom Komodo liggen en zagen dolfijnen springen in de zee. De boot was een levende markt: hanen in het ruim, fruit en noten werden verkocht op de grond, als je wilde slapen kon je een matras pakken en ergens gaan liggen, harde muziek, iedereen rookte om je heen, het was een fantastische bende!

Vanuit Lanuan bajo hebben we een duiktrip geboekt naar Komodo en Rinca. Het is prachtig onder water en het koraal erg kleurrijk! We maakten zelfs een ´drift dive´ waarbij we met de stroom mee werden gevoerd. Tussendoor stopten we bij een paradijselijk strand! Op Rinca zagen we de ´Komodo varanen´ die wel 3 meter lang kunnen worden. Wat een reuzenreptielen zijn dit zeg! We vlogen naar Ende en hebben vanaf daar tien dagen met onze eigen scooters het eiland rondgecrosst. Wat een vrijheid geeft dat! Niet meer onderhandelen over openbaar vervoer. We beklommen de Kelimutu vulkaan bij zonsopkomst. Deze heeft drie kratermeren waarvan ieder een andere kleur bevat. Prachtig om de zon tevoorschijn te zien komen. ´s Middags zijn we er weer opgegaan, ons ticket was toch nog geldig! De bevolking kauwt de hele dag op betelnuts, gemixt met een wit goedje en een groentenstengel. Deze mix ´verdooft´ en is ´gezond´ en wordt rood in je mond. Daarna spugen ze het uit op de straat, ah.. vandaar al die rode vlekken! Het witte poeder blijkt trouwens platgestampt koraal te zijn, haha. Koka beach was de volgende stop in het paradijs waar we ´gewoon´ tussen alle beesten onder onze klamboe zijn gaan liggen. Onderweg naar Bajawa stopten we bij Blue stone beach om de turqoise stenen te zien aanspoelen. Deze worden gebruikt om spa´s mee te decoreren. In Bajawa bezochten we een traditioneel Ngada dorp dat compleet bewaard is gebleven. Bijzonder om te zien hoe er van bamboe golfplaten gemaakt worden en hoe vrouwen Ikat doeken weven.

Sumba wordt gezien als het armste eiland van Indonesië. De natuur is adembenemend mooi met turqoise lagunes en helderblauwe zee. Ons doel op Sumba was een vriendin na twee jaar weer te zien. Zij rende een Muskathlon voor stichting Compassion. Wij waren getuigen van de momenten waarop de deelnemers hun sponsorkinderen ontmoetten! En we waren bij de start en finish van de run! We mochten de hele week bij de groep aansluiten. Dat zijn we niet gewend om zelf geen reisleider te hoeven spelen! Heerlijk was dat. Kortom, een bijzondere tijd gehad op Sumba!

Volgende keer lezen jullie over onze reis buiten de gebaande paden: Papoea & Molukken.

Foto's

d0f52.jpg
d0f52.jpg
MariekeH
d0f52.jpg
d0f52.jpg
MariekeH
d0f52.jpg
d0f52.jpg
MariekeH
d0f52.jpg
d0f52.jpg
MariekeH
66130.jpg
66130.jpg
MariekeH
d1239.jpg
d1239.jpg
MariekeH
d1239.jpg
d1239.jpg
MariekeH
d1239.jpg
d1239.jpg
MariekeH
d1239.jpg
d1239.jpg
MariekeH
d1239.jpg
d1239.jpg
MariekeH
d0f52.jpg
d0f52.jpg
MariekeH
d1239.jpg
d1239.jpg
MariekeH

Laat een reactie achter

9 reactie(s) bij "80 dagen in Indonesië "

 • profile image comment
  Door A.felisie• geplaatst op 19 Nov 2018 | 18:08:23

  ooo geweldig zeg, prachtig om zo'n reis te maken als huwelijksreis. Wij (mijn man en ik) zijn een reis van 30 dagen aan het plannen. Het liefst naar de kleinere niet te toeristische eilandjes in Indonesie. Lombok, Flores en nog enkele liggen in de planning...

 • profile image comment
  Door Huff• geplaatst op 15 Jan 2018 | 18:14:40

  Een prachtig verhaal Marieke en wat een voorrecht om zo te kunnen reizen. Als ik dit lees, zou ik willen dat ik jonger was. Je hebt het mooi verwoord.

  Bericht aangepast op 08:11:34
 • profile image comment
  Door WKerkhof• geplaatst op 16 Jan 2018 | 10:24:18

  Geweldig verhaal! Maar die spinnen....

  Bericht aangepast op 08:11:34
 • profile image comment
  Door ChristaThieme• geplaatst op 16 Jan 2018 | 16:27:36

  Wat heb je veel gedaan in die 80 dagen en nog proficiat met je huwelijk!

  Bericht aangepast op 08:11:34
 • profile image comment
  Door Karinm• geplaatst op 19 Jan 2018 | 11:46:04

  Heerlijk om zoveel tijd te hebben. Nog gefelciteerd met jullie huwelijk, dit is wel een mooie huwelijksreis ;-)

  Bericht aangepast op 08:11:34
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 20 Jan 2018 | 15:59:47

  Prachtige belevenissen! Nog van harte gefeliciteerd.

  Bericht aangepast op 08:11:34
 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 20 Jan 2018 | 16:21:36

  Wat een huwelijksreis, eigenlijk teveel voor een blog. Het leest heerlijk weg en de foto's doen de rest.

  Bericht aangepast op 08:11:34
 • profile image comment
  Door Sgtravel• geplaatst op 21 Jan 2018 | 09:51:50

  Wat een mooi verslag van jullie reis over de kleine Soenda eilanden,
  krijg gelijk zin om hier ook heen te gaan!! Ik ben benieuwd naar het vervolg, zeker omdat ik zelf ook op Papua ben geweest. En nog proficiat met jullie huwelijk, Bali is geen verkeerde plek daarvoor!!

  Bericht aangepast op 08:11:34