Flores

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Flores image

Flores

Flores
Indonesië
Kvrooij

Rondreis over Flores (2)

Vervolg van "Rondreis over Flores (1)"

De volgende dag weer verder, nu naar Bajawa. Onderweg zijn we gestopt bij een warmwaterbron, en hebben daar lekker gebadderd.
Vlakbij Bajawa is een heel traditioneel dorpje, Ben Village, en daar zijn we ook naar toe gegaan. Was heel interressant om te zien.
De volgende dag weer vroeg uit de veren om weer een vulkaan te beklimmen. Dit is een hele nieuwe, die bestaat pas sinds 11 januari 2000. Het was een mooie wandeling er naar toe, helemaal door het groen, en in de krater waren ook hier twee meren, deze waren oranje. De natuur was heel ruig, mooi hoor.

De mensen op Flores zijn trouwen super-super vriendelijk. Iedereen wil, zo goed en kwaad als dat gaat een praatje maken, en ze willen allemaal op de foto. Wij weten nu ook hoe Willem-Alexander en Maxima zich moeten voelen, want als we achterin de auto de raampjes naar beneden hebben, zitten we constant naar iedereen te zwaaien die naar ons roept. We hadden zelfs een keer dat we stopten in een klein dorpje om wat water te kopen, dat er een stuk of 10 mensen bij m'n autoraampje stonden, en die stonden mij allemaal aan te staren, hele vreemde gewaarwording, kan ik je zeggen.
De route met de auto is, ondanks de slechte weg, wel heel erg mooi. We rijden de hele tijd door het groen, Flores is echt een prachtig eiland.

Ondertussen zijn we Ruteng aanbeland, maar hier is niet echt veel te beleven, meer een tussenstop om te overnachten om de volgende dag door te rijden naar Labuan Bajo.
Dit is een dorpje aan het water, en dit is de plaats om een tocht te maken naar Komodo National Park (waar de grote Komodo-varanen zitten), en om heel mooi te duiken.
We zijn hier 6 jaar geleden ook al geweest en hebben toen Komodo en Rinca (zitten ook komodo-varanen) goed bekeken, maar hier niet gedoken. Daarom zijn we hier nu terug om te gaan duiken.
We hebben er een prima duikschool gevonden, Reefseekers, en daar zijn we de volgende dag mee gaan duiken. Het schijnt dat er hier (in het goeie seizoen) veel Manta-roggen zitten en die wil iedere duiker graag zien (staat bijna bij iedere duiker in de Top-3!). Ze konden ons niet beloven dat we die zouden gaan zien, maar wie weet. Nou, we waren nog geen tien minuten onder waren, en de eerste Manta kwam al aanzwemmen, echt geweldig. Hij ging boven een poetsstation hangen (ja, vissen hebben ook af en toe een poetsbeurt nodig), en daar konden wij hem op ons gemak bekijken. Toen ie weg was zijn we verder gezwommen, en op een ander punt bleken er ineens 4 Manta's zij elkaar te zitten, dat was geluk hebben. Al met al hebben we deze duik zeker drie kwartier naar Manta's kunnen kijken.
En zo ging het maar door, de eerste 4 duiken, hebben iedere duik wel 8 of 9 manta's gezien, echt GEWELDIG. Daarbij was het koraal ook super mooi, zo afwisselend en vol met koraal hebben we echt nog nooit gezien. Het leek echt of we in een aquarium rondzwommen, en we hadden er zeker geen spijt van dat we hier terug zijn gekomen om te duiken. In totaal hebben we 8 duiken gemaakt, ze waren allemaal anders en allemaal even mooi. We hebben schildpadden gezien, haaien, schorpioenvissen, steenvissen, een zeeslang, maar het mooiste waren toch wel de manta's.
De sfeer op de boot was ook heel gezellig, er zaten allemaal ervaren duikers op, en iedereen had leuke verhalen. We zijn ook nog naar Rinca geweest en hebben daar een wandeling over het eiland gemaakt, en de Komodo-varanen bekeken.

Eergisteren zijn we weer terug gevlogen naar Bali, en zijn daar rechtstreeks naar Ubud gegaan. Wat een wereld van verschil zeg, wat is Flores dan nog puur en onbedorven, goed om zo eens gezien te hebben. Flores is een fantastisch eiland!!!